Roan kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. mai 2021 kl. 08:30 av Kallrustad (samtale | bidrag) (nye opplysninger fra kommunen)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Roan kommune
1632 Roan komm.png
Basisdata
Kommunenummer 5019
Fylke Trøndelag
Kommunesenter Roan
Areal i  km²(2020) 355 km²
Folketall 2020 957
Grunnlagt 1892
Opphørte 2020
Nå del av Åfjord kommune
Målform Nøytral

Roan kommune var en kystkommune i Trøndelag fylke. Den grensa mot Osen i nord, Namdalseid i øst og Åfjord i sør. Kommunen hadde navn etter administrasjonssenteret Roan. Kommunen ble etablert i 1892, da Bjørnør ble delt i tre. I forbindelse med Solberg-regjeringas kommunereform ble Roan 1. januar 2020 innlemma i Åfjord kommune.

Husdyrbruk og annet landbruk samt fiske var de viktigste næringsveiene, med opp mot halvparten av arbeidsstokken sysselsatt i primærnæringene. Det var også en del fiskeoppdrett og noe bygge- og anleggsvirksomhet, men lite industri. Etter andre verdenskrig gikk folketallet en del ned. I tiårsperioden 1996-2006 hadde Roan en negativ befolkningsvekst på 7,7 %.

Det meste av bosetningen i tidligere Roan kommune ligger på strandflata ved fjorden, i Hoffstaddalen og i tettbebyggelsen Bessaker. Med unntak av Brandsøya er øyene fraflytta.

Roans kommunevåpen var i blått tre sølv oppflygende terner, som symboliserer kysten og dens fugleliv.

Den kommunale virksomheten

Etter andre verdenskrig leide herredstyret møterom ved Roan gamlehjem. På midten av 1950-tallet ble det satt opp et nytt administrasjonsbygg som en ny fløy i tilknytning til gamlehjemmet. I administrasjonsbygget fikk også folkebiblioteket og folkebadet lokaler.

Bygget ble seinere revet, og tomta brukes pr. 2021 til sykehjem/administrasjonsbygg og tilhørende uteareal.

Kilder