Sølvveien (Kulturminneløype): Forskjell mellom sideversjoner

Linje 48: Linje 48:
===Fra Bjørhus til Herstrømlunden===
===Fra Bjørhus til Herstrømlunden===


Første etappe av løypen nærmer seg slutten, de siste stoppestedene er [[Herstrøm (Nedre Eiker)|Herstrøm]] med familien [[Gravstedet i Herstrømlund|Høeg-Smiths private gravsted]], [[Geithol skanse (Nedre Eiker)|Geithol skanse]] som ble anlagt i [[Solbergfjellet (Nedre Eiker)|Solbergfjellet]] for å forsvare Drammensdalen dersom Norge skulle komme i krig med Sverige i forbindelse med [[unionsoppløsningen]] og til slutt [[Nedre Eiker kirke]] som ble innviet i 1860.
Fortsett på Gamle Riksvei, forbi avkjøringen til Europavei 134, og ta neste vei til venstre, ned mot [[Herstrøm (Nedre Eiker)|Herstrøm]]. Her ligger det et meget spesielt kulturminne, nemlig familien [[Gravstedet i Herstrømlund|Høeg-Smiths private gravsted]]. Det ble opprettet i 1811 av Drammenskjøpmannen Petter Høeg-Smith, som var eier av gården Herstrøm, der han levde sine siste år i landlige omgivelser. Den er et sjeldent eksempel på at en privat eiendom kan bli vigslet til gravplass. Enda mer spesielt er det kanskje at Petter Høeg-Smith også fikk gravlagt hesten sin med karjol like utenfor det vigslede området, som er gjerdet inn. Han må ha vært en ganske eksentrisk personlighet. Området eies nå av Nedre Eiker kommune, som har vedtatt at den skal bevares som et kulturminne.
Seinere på 1800-tallet var Herstrømlunden et populært samlingssted - her ble det både holdt store politiske møter og arrangert ball på lyse sommerkvelder. Da ble det satt opp dampskip fra Drammen, og hvis interessen var stor (og det var den som regel), ble en del av passasjeren plassert i en slepepram - ei "lørje" - som ble dratt etter dampbåten. Disse "lørjeturene" med tilhørende "Bal i Herstrømlunden" var populære avbrekk i hverdagen for drammenserne langt inn på 1900-tallet.
 
===Fra Herstrømlunden til Nedre Eiker kirke===
 
Det var også på Herstrøm at eikværingene i sin tid feiret innvielsen av [[Nedre Eiker kirke]], som er siste stopp på den første etappen. For å komme dit er det bare å fortsette videre på Gamle Riksvei over [[Solbergmoen]]. Etter en drøy kilometer ligger Nedre Eiker kirke på venstre hånd. Det
er en tømmerbygning i sveitserstil, som er tegnet av arkitekt Wilhelm Hanstein. Byggingen startet i 1858, og kirken ble innviet [[21. november]] [[1860]]. Dette var den første kirken på Nedre Eiker, som var en del av Haug sogn og brukte [[Haug kirke (Øvre Eiker)|Haug kirke]] ved [[Hokksund]]. Først i 1879 ble Nedre Eiker eget sogn. Kirken ble renovert i forbindelse med jubileene i 1960 og 2010.


==Annen etappe: Fra Nedre Eiker kirke  til Øvre Eiker grense==
==Annen etappe: Fra Nedre Eiker kirke  til Øvre Eiker grense==
Administratorer, Skribenter
26 157

redigeringer