Sømna historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Råtekst fra 2019-undersøkelsen)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
'''[[Sømna historielag]]''' i [[Sømna kommune]] på [[Helgeland]] ble stiftet 16. september 1970. Laget utgir ''[[Årbok for Sømna]]''. Laget «har til formål å samle og bevare alt som er av historisk interesse innen Sømna kommune. Av slike ting kan nevnes: a) Samle inn gamle ting som har vært brukt i bygda, og de opplysninger som er å få om disse ting. Tingene katalogføres og får sitt nummer, og de tilhørende opplysninger føres i katalogen. Alle katalogførte ting tilhører Sømna Bygdesamling og kan ikke kreves tilbake uten i spesielle tilfeller. b) Hegne om ting av historisk interesse ute i marka så som gravhauger, helleristninger, gamle hustomter o.l. c) Samle inn historisk stoff, så som sagn og fortellinger fra gammel tid, og gamle bilder med tanke på utgivelse av bygdebok».  
'''[[Sømna historielag]]''' i [[Sømna kommune]] ble stiftet i 1974. Laget utgir ''[[Årbok for Sømna]]''.


'''RÅTEKST'''
Pr. 2019 er det cirka 30 medlemmer. På det meste har det vært 50-60.  
Submitted 11.11.2019 20.47.37 Sømna Historielag
 
Status Date 1. Lagets navn 2. Eventuelle tidligere navn 3. Stiftelsesår/dato 4. Lagets ledere, fra oppstart til nå
== Ledere ==
5. Andre viktige personer, samt begrunnelse
6. Formålsparagraf/målsetting
*Einar Einarsen  
1970/16.09 Einar Einarsen, Halgrim Nielsen, Viggo Solberg, Jenny Antonsen og Jon-Erik Rørmark Jon Holand har vært i styret i mange år. ansvarlig for foto mm. Egil Strompdal, skrevet i årboka. Unni Marie Sandholm, skribent i årboka og tidligere sekretær, Erling Kvaløy årbokforfatter. Hans Sømhovd donerte Sørhovdstua til historielaget. var starten til Sømna bygdetun. Lagets formål: laget har til formål å samle og bevare alt som er av historisk interesse innen Sømna kommune. Av slike ting kan nevnes: a) Samle inn gamle ting som har vært brukt i bygda, og de opplysninger som er å få om disse ting. Tingene katalogføres og får sitt nummer, og de tilhørende opplysninger føres i katalogen. Alle katalogførte ting tilhører Sømna Bygdesamling og kan ikke kreves tilbake uten i spesielle tilfeller. b) Hegne om ting av historisk interesse ute i marka så som gravhauger, helleristninger, gamle hustomter o.l. c) Samle inn historisk stoff, så som sagn og fortellinger fra gammel tid, og gamle bilder med tanke på utgivelse av bygdebok. d) Styret har fullmakt til å opprette særgrupper ut fra lagets formål. (Se om særgrupper under punkt 4) 2
*Halgrim Nielsen
7. Eventuelle tidligere formålsparagrafer 8. Medlemstall 9. Utviklingen av medlemstall 10. Annen nyttig informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.) 11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?
*Viggo Solberg
cirka 30 vi har hatt en liten nedgang. Det har vært 50-60 på det meste.
*Jenny Antonsen  
Hjelpe Helgeland Museum, avdeling Sømna bygdetun. Formidling av lokalhistorie for barn og unge. Drifte våre nordlandsbåter. Utgi årbøker. Bistår kommunen med å utarbeide plan for vern av kulturminner. Årbok for Sømna fra 2005 - 2019,15 bøker så langt. Kalender fra 1982. En samling med dialektord. Bok om komponist og dikter Bugge Baustad.
*Jon-Erik Rørmark  
 
Jon Holand har vært i styret i mange år, ansvarlig for foto mm. Egil Strompdal har skrevet i årboka. Unni Marie Sandholm er skribent i årboka og tidligere sekretær. Erling Kvaløy er også årbokforfatter. Hans Sømhovd donerte [[Sørhovdstua]] til historielaget, noe som var starten til [[Sømna bygdetun]].  
 
== Hovedaktiviteter ==
 
Laget hjelper [[Helgeland museum]], avdeling Sømna bygdetun. Formidling av lokalhistorie for barn og unge er også en viktig oppgave. Det samme er drifta av [[nordlandsbåt]]ene som tilhører laget. Sømna historielag bistår kommunen med å utarbeide en plan for vern av kulturminner.
 
== Publikasjoner ==
 
''Årbok for Sømna'' har kommet ut siden 2005. Lagets første kalender kom i 1982. Sømna historielag har ellers gitt ut ei samling med dialektord og ei bok om komponist og dikter [[Bugge Baustad]].
 
== Kilder og litteratur ==
 
*Opplysninger fra Sømna historielag (Landslaget for lokalhistories kartlegging av historielagenes historie 2019).


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
Linje 18: Linje 31:
[[Kategori:Historielag]]
[[Kategori:Historielag]]
[[Kategori:Sømna kommune]]
[[Kategori:Sømna kommune]]
[[kategori:Etableringer i 1974]]
[[kategori:Etableringer i 1970]]
{{bm}}
{{bm}}

Sideversjonen fra 8. feb. 2021 kl. 09:09

Sømna historielag i Sømna kommuneHelgeland ble stiftet 16. september 1970. Laget utgir Årbok for Sømna. Laget «har til formål å samle og bevare alt som er av historisk interesse innen Sømna kommune. Av slike ting kan nevnes: a) Samle inn gamle ting som har vært brukt i bygda, og de opplysninger som er å få om disse ting. Tingene katalogføres og får sitt nummer, og de tilhørende opplysninger føres i katalogen. Alle katalogførte ting tilhører Sømna Bygdesamling og kan ikke kreves tilbake uten i spesielle tilfeller. b) Hegne om ting av historisk interesse ute i marka så som gravhauger, helleristninger, gamle hustomter o.l. c) Samle inn historisk stoff, så som sagn og fortellinger fra gammel tid, og gamle bilder med tanke på utgivelse av bygdebok».

Pr. 2019 er det cirka 30 medlemmer. På det meste har det vært 50-60.

Ledere

  • Einar Einarsen
  • Halgrim Nielsen
  • Viggo Solberg
  • Jenny Antonsen
  • Jon-Erik Rørmark

Jon Holand har vært i styret i mange år, ansvarlig for foto mm. Egil Strompdal har skrevet i årboka. Unni Marie Sandholm er skribent i årboka og tidligere sekretær. Erling Kvaløy er også årbokforfatter. Hans Sømhovd donerte Sørhovdstua til historielaget, noe som var starten til Sømna bygdetun.

Hovedaktiviteter

Laget hjelper Helgeland museum, avdeling Sømna bygdetun. Formidling av lokalhistorie for barn og unge er også en viktig oppgave. Det samme er drifta av nordlandsbåtene som tilhører laget. Sømna historielag bistår kommunen med å utarbeide en plan for vern av kulturminner.

Publikasjoner

Årbok for Sømna har kommet ut siden 2005. Lagets første kalender kom i 1982. Sømna historielag har ellers gitt ut ei samling med dialektord og ei bok om komponist og dikter Bugge Baustad.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Sømna historielag (Landslaget for lokalhistories kartlegging av historielagenes historie 2019).

Eksterne lenker