Sørreisa historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
'''[[Sørreisa historielag]]''' i [[Sørreisa kommune]] ble stiftet 11. juni 1987. Sammen med [[Dyrøy historielag]] utgir laget ''[[Årbok for Dyrøy og Sørreisa]]''.
'''[[Sørreisa historielag]]''' i [[Sørreisa kommune]] ble stiftet 11. juni 1987. Det har i vært i sammenhengende virksomhet siden, med unntak av perioden 1995-2000. Sammen med [[Dyrøy historielag]] har laget siden 2002 utgitt ''[[Årbok for Dyrøy og Sørreisa]]''. Sørreisa historielag har som mål å «fremme interessen for lokalhistorie og kulturvern, samle inn og ta vare på alt som har betydning for Sørreisas historie og som kan fortelle om folks livsvilkår gjennom tidene.»


== Hovedaktiviteter ==


Laget samarbeider med [[Midt-Troms Museum]] om flere prosjekter, blant annet restaurering av [[Kramvigbrygga]], et museumsanlegg der historielaget også har møtelokale og kontor. Er høringsinstans/samarbeidspart overfor kommunen i kulturvernsaker. Laget har også hatt historielagsturer i Troms samt i [[Sverige]] og [[Finland]].


Geir Paulsen, Elin Myhre og Dag Martinsen Hermod Skogheim, kasserer fra start, er det fremdeles. Kåre Rasmussen, med i styret fra start, er med fremdeles og i tillegg redaktør for Krigsår B1-2-3, nesten 1000 sider lokal krigshistorie. Elin Myhre, har vært, leder i Troms historielag, Landslaget og er redaktør av Årbok for Dyrøy og Sørreisa Fremme interessen for lokalhistorie og kulturvern, samle inn og ta vare på alt som har betydning for Sørreisas historie og som kan fortelle om folks livsvilkår gjennom tidene.
I tillegg til årboka har laget publisert ''Krigsår, Bind 1-2-3'' (i samarbeid med Dyrøy historielag) og et hefte i forbindelse med 50-årsfeiringen av frigjøringa i 1995. Siden 2001 har historielaget også gitt ut historisk kalender. Diktboka ''Heimbygda mi'' er en annen publikasjon.
6. Formålsparagraf/målsetting
7. Eventuelle tidligere formålsparagrafer 8. Medlemstall 9. Utviklingen av medlemstall 10. Annen nyttig informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.) 11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?
== Ledere/sentrale personer ==
Ca. 115 Har økt medlemstall hele tiden Historielaget lå nede fra 1995-2000
 
12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt?
Fra starten har disse tre vært ledere av laget: Geir Paulsen, Elin Myhre og Dag Martinsen.
Samle inn bilder, historier. Samarbeidet med Midt-Troms Museum om flere prosjekter, blant annet restaurering av Kramvigbrygga et museumsanlegg der historielaget også har møtelokale og kontor. Er høringsinstans/ samarbeidspart overfor kommunen i saker der det er naturlig. Har hatt historielagsturer i Troms samt i Sverige og Finnland Et hefte/bok i forbindelse med 50 årsfeiringen frigjøringa i 1995. Historisk kalender siden 2001. Årbok sammen med Dyrøy historielag siden 2002 Krigsår, Bind 1-2-3, et samarbeid med Dyrøy historielag. Diktboka "Heimbygda mi" Nei
 
13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.) 14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår)
Hermod Skogheim har vært kasserer siden 1987, mens Kåre Rasmussen har sittet i styret like lenge. Rasmussen er også redaktør for ''Krigsår B1-2-3'', nesten 1000 sider lokal krigshistorie. Elin Myhre har også vært leder i [[Troms historielag, [[Landslaget for lokalhistorie]] og sitter som redaktør av ''Årbok for Dyrøy og Sørreisa''.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==

Sideversjonen fra 16. nov. 2020 kl. 08:37

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Sørreisa historielag i Sørreisa kommune ble stiftet 11. juni 1987. Det har i vært i sammenhengende virksomhet siden, med unntak av perioden 1995-2000. Sammen med Dyrøy historielag har laget siden 2002 utgitt Årbok for Dyrøy og Sørreisa. Sørreisa historielag har som mål å «fremme interessen for lokalhistorie og kulturvern, samle inn og ta vare på alt som har betydning for Sørreisas historie og som kan fortelle om folks livsvilkår gjennom tidene.»

Hovedaktiviteter

Laget samarbeider med Midt-Troms Museum om flere prosjekter, blant annet restaurering av Kramvigbrygga, et museumsanlegg der historielaget også har møtelokale og kontor. Er høringsinstans/samarbeidspart overfor kommunen i kulturvernsaker. Laget har også hatt historielagsturer i Troms samt i Sverige og Finland.

I tillegg til årboka har laget publisert Krigsår, Bind 1-2-3 (i samarbeid med Dyrøy historielag) og et hefte i forbindelse med 50-årsfeiringen av frigjøringa i 1995. Siden 2001 har historielaget også gitt ut historisk kalender. Diktboka Heimbygda mi er en annen publikasjon.

Ledere/sentrale personer

Fra starten har disse tre vært ledere av laget: Geir Paulsen, Elin Myhre og Dag Martinsen.

Hermod Skogheim har vært kasserer siden 1987, mens Kåre Rasmussen har sittet i styret like lenge. Rasmussen er også redaktør for Krigsår B1-2-3, nesten 1000 sider lokal krigshistorie. Elin Myhre har også vært leder i [[Troms historielag, Landslaget for lokalhistorie og sitter som redaktør av Årbok for Dyrøy og Sørreisa.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Sørreisa historielag (Landslaget for lokalhistories kartlegging av historielagenes historie 2019).


Eksterne lenker

Historielagets nettsider