Søsterkirkene på Gran

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 1. jun. 2023 kl. 21:41 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Søsterkirkene på Gran.
Foto: John Erling Blad
Kart over attraksjoner på Granavollen, med søsterkirkene markert.

Søsterkirkene på Gran er to steinkirker fra middelalderen som ligger side ved side på Granavollen i Gran kommuneHadeland. Den minste er Mariakirken, som har plass til omkring 150 mennesker, mens Nikolaikirken har 250 plasser. Det finnes også andre eksempler på at kirker ble bygget nær hverandre i middelalderen, fordi de hadde forskjellig funksjon. Nicolaikirken antas å ha vært kirke for Hadeland, mens Mariakirken var den lokale sognekirken. Dateringen er noe usikker. En vanlig teori er at Mariakirken ble reist omkring 1150, mens Nikolaikirken stod ferdig kort tid mot slutten av samme århundre. Noen ønsker å plassere dateringen noe senere, og plasserer dem i første halvdel av 1200-tallet.

Et steintårn fra middelalderen som står i det sørøstre hjørnet av kirkegården kan ha vært et forsvarsverk, men ble så tatt i bruk som klokketårn. Klokkene som henger i støpulen er fra 1860-årene.

Aasmund Olavsson Vinje er gravlagt på kirkegården.

Granavollen runestein fra rundt 1050 står bak Nikolaikirken.

Sagnet om Søsterkirkene

Det er et sagn som forteller hvorfor kirkene har fått navnet Søsterkirkene. I Kallsbok for Gran, side 9, er sagnet gjengitt på følgende måte:

"Efter Traditionen siges at de 2de Grans Hovedkircher ere opbygede af 2de Søstre, og det saaledes at den Søndre Kirche først er opbygt af den ældste Søster hvorpaa den yngste har bygget den Nordre større og bedre indrettet og meget Kostbarere, hvorimod den ældste igien skal have ladet opbygge et paa Præstegaarden bestaaende Steenhuuss. Andre beretter at der skulle have været 3de Søstre, af hvilken den eene har været fattig og derfor ladet opbygge formeldte Steenhuus som nu et Capell..."

Galleri

Kilder

  • Kallsbok for Gran, 1732-1978

Eksterne lenker

Koordinater: 60.79195° N 11.037761° Ø