Samtale:Høgåsbatteriet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

"fort" eller "batteri"?

Høgås er et batteri underlagt Fetsund batteri og til forskjell fra Fetsund batteri uten egen bygningsmasse. Kanoner og ammunisjon var lageret ved Fetsund batteri. Anlegget er i stridsmessig oppbygning av samme art og størrelse som de øvrige batteriene i Grensefestningene og langt mindre enn Dingsrud fort, Ørjefortene, Trøgstad, Høitorp, Greåker, Vardåsen og Gullbekkåsen fort m.fl. På kart tegnet over anlegget i 1908 omtales det som batterianlegget på Høgås. I stridsreglement for Fetsund batteri omtales det som "Høgåsbatteriet". På Statens kartverk skrives Høgås batteri, i bygdebok for Fet brukes Høgås batteri/"Svindalsfestningen" etter gården som avga grunn til anlegget. I eldre avisartikler med intervju med etterkommere etter dem som bygde anlegget brukes Høgåas batteri/feltbatteri. Den eneste kjente kilde som bruker "fort" er Verneplanen. Imo er dette feil, Høgås er en "forberedt batteristilling for Posisjonsartilleritet". Mvh KjellG [] 7. okt 2009 kl. 13:53 (CEST)

Til info: Riksantikvaren skriver i brev til meg av 8.des 2009 med referanse til uttalelse fra Forsvarsbygg vedr. navn på Høgås batteri: «Grunnen til valg av navn er at anlegget er benevnt med det navnet i Forsvarets eiendomsregister. Høgås batteri synes å ha større tradisjon. Ved neste revisjon av Landsverneplanen vil vi derfor vurdere å endre navnet.» Med utgangspunkt i denne uttalelsen må en anta at navnet på sikt vil blir regulert tilbake til det opprinnelige: Høgaasbatteriet eller Høgås batteri i mer moderen norsk. I mellomtiden vil nettsider som f.eks. lokalhistoriewiki, sementere navnet Høgås fort. Det finner jeg uheldig. KjellG [] 9. des 2009 kl. 20:37 (CET)
Jeg ser det du skriver, og synes det er vanskelig å si noe for eller imot det du sier. Da jeg flyttet artikkelen hit, gjorde jeg det på bakgrunn av Landsverneplanen som for meg er ledende på slike anleggs navn. Jeg har bedt folk fra NLI å se på dette, siden vi her har med en mulig endring i fremtiden og det gjør meg forsiktig - uansett hva vi velger vil vi kunne sementere det ene eller det andre, for å bruke dine ord. Skulle ellers gjerne hatt med Strømsæther på denne diskusjonen. Siri Johannessen (Siri J) 10. des 2009 kl. 09:40 (CET)