Sannidal historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Sannidal historielag er et historielag i Kragerø kommune i Telemark. Laget ble stiftet 20. august 1942 og har utgitt medlemsbladet Arven siden 1981. I 2017 feiret Sannidal historielag 75-årsjubileet sitt.

RÅTEKST

Formålsparagraf/målsetting å arbeide for å ta vare på kulturhistoriske verdier innenfor lagets virkeområde • å vekke interesse for og spre opplysning om tidligere Sannidals kulturhistoriske liv og virke. • for å nå dette målet må laget arrangere tilstelninger, holde møter, samle opplysninger om muntlige tradisjoner og sette i gang tiltak av historisk interesse. • å drive Sannidal bygdetun, det vil si å ta vare på den gamle bygningskulturen i bygda i tunform og å samle gjenstander som sammenlagt gir et mest mulig fullbyrdig bilde av livet og levemåten i eldre tid.

Her ligger bildearkiv, alle utgaver av "Arven", samt Facebook side.


Historikk

Sannidal historielag hadde sitt konstituerende møte 20. august 1942. Stifterne satte seg som mål å nedtegne hva folk visste om skikk og bruk i gammel tid, samle eldre møbler, husgeråd og redskap, samt arbeide for å skape et bygdetun.

Publikasjoner

Historielaget har blant annet gitt ut tre bygdebøker (to gårds historier og en kulturhistorie) og heftet Sannidal i krigsårene 1940-45. Siden 1981 har meldingsbladet Arven kommet ut med tre nummer i året, til sammen 105 utgaver med variert lokalhistorie. Bladet finansieres med frivillige gaver fra leserne. Av oppgaver laget har tatt på seg, kan nevnes innspillingen av Sannidalsfilmen i 1953-54. Denne ble overspilt til video i 1984.

Aktiviteter

Fra den spede begynnelse i 1942 med 15 personer til stede på det første møtet har Sannidal historielag vokst til et aktivt lag med nærmere 400 medlemmer i dag (2019). Laget arrangerer møter og turer, har stått for innsamling av amerikabrev og driver for tiden med innsamling og digitalisering av fotografier. Et prosjekt i forbindelse med kulturminneregistrering er påbegynt. Historielaget driver også Sannidal bygdetun, som ligger 300 meter vest for kirken i bygda.

Bygdetunet

Siden 1949 har åtte bygninger fra 1700- og 1800-tallet blitt samlet her: kvernhus, stolpebu, låve, stabbur, stue, våningshus, korntørke og husmannsstue. I husene finnes det rundt 1200 gjenstander, for det meste fra bondekulturen og arbeidslivet i Sannidal på 1700-, 1800- og 1900-tallet. På bygdetunet foregår flere store arrangementer hvert år.

Et svært viktig foretak de siste årene har vært å stelle i stand såkalte «Bygdetundager» for elevene ved Sannidal ungdomsskole. En hel dag er da avsatt til å vise gamle arbeidsteknikker og samfunnsliv ellers for elevene. Det er skikkelig «sus av gamle dager» over bygdetunet denne dagen. Både elevene, lærerne og aktørene, de sistnevnte bestående av nærmere 60 bygdefolk, bruker klesdrakter fra tidligere tider.

Formenn/ledere

  • Kristen Lindheim
  • Torkell A. Tande
  • Hans Mjelland
  • Fridtjof Thorbjørnsen
  • Ragnar A. Grønåsen
  • Alf Martin Dalen
  • Kjell Ove Heistad

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra laget, 2019 (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse).

Eksterne lenker