Sarbuvollen (Bærum)

Sideversjon per 4. sep. 2017 kl. 10:47 av Cnyborg (samtale | bidrag) (tekst fra AB-leksikon)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)

Sarbuvollen, område i Bærum, utenfor Holtekilen, sør for Høvik; navn fra en husmannsplass under Nordre Høvik gård. Opprinnelsen av navnet viser til tidligere tiders saltkoking, Saltbuvolden, en viktig binæring for bøndene langs Oslofjorden. Sarbuvollen var visstnok en av de få steder det ble kokt svart salt.

Stranden her ble tidligere kalt Plahtestranden, etter trelasthandler Fritjof Plahte, som var bosatt i nærheten.

Sarbuvollen ble kjøpt av Bærum kommune i 1901 for å anlegge båtplasser og folkebad. Sistnevnte hadde to nedstigningskummer for hhv. damer og herrer. Inngangsbilletten kostet 5 øre. Sarbuvollen Sjøbad ble nedlagt på 1930-tallet, da Torvøya overtok som det store badetilbudet. Senere operasanger Gunnar Gunn rodde badegjestene over til øya fra Strand, inntil regulær fergetrafikk tok over. Fergetrafikken tok slutt da Luftfartsverket kjøpte Torvøya i 1962 i forbindelse med anlegget av ny rullebane for jetfly på Fornebu.

På Sarbuvollen lå også et feriested for nonner, kjent for sin vakre hage, der Strand Kajakklubb ligger i dag. Grosserer og forlegger Johan Sørensen bodde her i Villa Fagerstrand. Svogeren Charles Dick kjøpte nabotomten, og det huset er i dag Granly dagsenter for slagrammede. Bærum Seilforening ble etablert i Sarbuvollen i 1928.

Reichskommissar Joseph Terboven hadde en rødmalt tømmerhytte 200 m vest for Sarbuvullen. Den ble kjøpt av oppdageren Helge Ingstad i 1947, revet, og gjenoppsatt på Vettakollen i Oslo.

Bærum kommunes første Kyststi (7,4 km) fra Kjørbo til Sarbuvollen ble åpnet 23. mai 2001.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Sarbuvollen (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.