Sigurd Asmundsen

Sigurd Asmundsen (født 18. september 1871 i Kristiania, død 8. februar 1934) var skuespiller, i en årrekke tilknyttet Nationaltheatret. Han var også med på å grunnlegge Norsk Skuespillerforbund.

Sigurd Asmundsen
Foto: Ernest Rude/Oslo Museum (1916).

Familie

Sigurd Asmundsen var sønn av skuespillerne Jacob Hveding Asmundsen og Rosa Asmundsen, født Baldani. Han ble gift i 1897 med Bolly (Bolette) Frances Schou. Han var far til skuespilleren Jacob Asmundsen (1903-1962).

Liv og virke

Asmundsen debuterte ved Den Nationale Scene i Bergen i 1891. I 1893 gikk han over til Carl Johan Teatret i Kristiania, i 1896 til Fahlstrøms Centralteater, før han begynte ved Nationaltheatret da dette åpnet i 1899. Her ble han karrieren ut.

Asmundsen er kanskje mest kjent som initiativtaker til Norsk skuespillerforbund, som han var med på å stifte i 1898. Asmundsen var i flere år kasserer og styremedlem.

Ved sitt 25. årsjubileum som skuespiller i 1916 fikk han sin egen jubileumsforestilling av Nationaltheatret, «til hans ære og indtægt», med seg selv i rollen som Fingalsen i Det lykkelige valg (en komedie fra 1913 av Nils Kjær).

I folketellingen for 1910 er Asmundsen registrert som beboer i Oscars gate 41 i Kristiania.

Ettermæle

 
Sigurd Asmundsen er gravlagt ved Vår Frelsers gravlund, sammen med kona Bolly, sønnen Jacob og svigerdatteren Gina.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I et redaksjonelt minneord i Aftenposten 8. februar 1934 ved Asmundsens bortgang, ble han beskrevet slik (utdrag):

Sigurd Asmundsen nådde aldri frem i forreste rekke blant sine kolleger, men så lenge han var ved full helbred var hans arbeide som kunstner preget både av talent og energi.

Asmundsen er gravlagt ved Vår Frelsers gravlund i Oslo sammen med sin kone Bolly, sønnen Jacob, og svigerdatteren Gina.

Kilder og referanser