Sigurd Ribbung: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(6 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Sigurd Ribbung]]''' (født [[1203]], død [[1226]]) var under borgerkrigstiden tronpretendent til den norske tronen.
'''[[Sigurd Ribbung]]''' (født [[1203]], død [[1226]]) var under borgerkrigstiden tronpretendent til den norske tronen.Han var leder for [[ribbungene]], som på sett og vis var en fortsettelse av [[baglerne]]. Sigurd Ribbung hevdet han var sønn av [[Erling Steinvegg]], og dermed sønnesønn av [[Magnus Erlingsson]]. Tilnavnet Ribbung kommer fra norrønt ''ribbaldi'', som betyr 'villstyring' eller 'voldsmann'.
Han var leder for [[ribbungene]], som på sett og vis var en fortsettelse av [[baglerne]]. Sigurd Ribbung hevdet han var sønn av [[Erling Steinvegg]], og dermed sønnesønn av [[Magnus Erlingsson]].


Ribbungene klarte bare å få makt på [[Romerike]] og i deler av [[Hedmark]]. Sigurd Ribbung ble drept i [[Oslo]], noe som Ribbung-partiet prøvde å holde hemmelig. Året etter ble Ribbung-partiet nedkjempet etter flere trefninger med kongsmakten.
Ribbungene klarte i første omgang bare å få makt på [[Romerike]] og i deler av [[Hedmark]] da de begynte sitt opprør vinteren 1219/1220. Sigurd ble utropt til konge, og tok sete på [[Frognøya]] i [[Tyrifjorden]]. Selv om opprøret ikke spredde seg til andre deler av landet, måtte det settes inn store ressurser for å holde stand. I 1223 ble det inngår forlik mellom Sigurd Ribbung og [[Håkon IV Håkonsson]]. Sigurd deltok på et riksmøte i [[Bergen]], der han ikke nådde fram med sine krav. Dermed brøt han forliket, og i løpet av de neste to årene spredte et nytt ribbungopprør seg til andre deler av [[Østlandet]]. Kongens styrker ble slått flere ganger, og birkebeinerne måtte trekke seg nedover i [[Vika (Oslofjordområdet)|Viken]]. En av ribbungene styrker var at de unngikk større trefninger og slag, og i stedet angrep mindre avdelinger, sveiter, i en form for geriljakrigføring.  


[[Kategori:Personer knyttet til kriger]]
I 1225 ble [[Skule Bårdsson]] henta ned til Østlandet for å bekjempe ribbungene. Sigurd inviterte da til samtaler på [[Hamar]], der han tilbød forlik og deling av landet. Både Skule jarl og erkebiskop [[Peter av Husastad]] oppfordra til forlik, og det var en tydelig splittelse blant birkebeinerne.
 
Våren 1226 hadde ribbungene kontroll over [[Opplanda]], og Sigurd følte at det var tid for å ta sete i [[Middelalderens Oslo|Oslo]]. Det ble gjort en avtale med birkebeinernes jarl, og erkebiskopen ga sin tilslutning til denne. Da Sigurd Ribbung ble drept i [[Oslo]] i 1226, forsøkte ribbungene å holde det hemmelig. Først etter en tid ble det klart at Sigurd var død, og [[Knut Håkonsson (1208–1261)|Knut Håkonsson]], sønn av [[Håkon Galen]], ble tatt til konge. Året etter ble ribbungene nedkjempet etter flere trefninger med kongsmakten. Knut måtte inngå forlik, og ble senere kongens jarl og militær leder på Østlandet.
 
== Kilder og litteratur ==
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Borgerkrigstida]]
[[Kategori:Borgerkrigstida]]
[[Kategori:Fødsler på 1200-tallet]]
[[Kategori:Dødsfall på 1200-tallet]]
* Arstad, Knut Peter Lyche: [https://nbl.snl.no/Sigurd_Erlingsson_Ribbung Sigurd Erlingsson Ribbung] i ''Norsk biografisk leksikon''.
{{bm}}
{{DEFAULTSORT:Sigurd Ribbung}}