Sjnjaka: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(formatering og lenker)
Linje 1: Linje 1:
Ordet "Schnjaka" er det samme som i norsk "snekke".
'''[[Schnjacka]]''' er en russisk båttype. Ordet er det samme som i norsk "snekke".  
 
Denne båttypen ble brukt i torskefiske utenfor Murmanskkysten. De russiske sjøbøndene, "pomorene", utviklet etter hvert et livlig handelssamkvem med nordmennene. Hverken schnjakaen eller de større fartøyene (kotchamar og lodje) var derfor noe sjeldent syn på Finnmarkskysten. Byggeteknisk hører de dessuten til samme kulturområde. Men schnjakaen har beholdt den alderdommelige sammenføyningen av hudplankene med søm. Båten er rigget med symmetriske råseil.
 
Den russiske schnjaka på Norsk Sjøfartsmuseum er sydd sammen med løkker av hampetau. Tauet er forsenket i bordet for ikke å files av, og tampene er låst med en liten trekile i hvert hull. Denne schnjaka måler tredve fot og er bygget i et overdrevent kraftig tømmer som har gjort den robust nok for fraktfart. Likevel har nok fiske vært vanligste bruksområde - noe tilsvarende som for de nordnorske åttringer. Schnjakaen har en voldsom krummet forstevn, innoversvingt nesten som en snabelskøyte. Akterstevnen er rett og utoverliggende. Om slike båter har vært vanlige på norsk side, er usikkert.


Denne båttypen ble brukt i torskefiske utenfor Murmanskkysten. De russiske sjøbøndene, "pomorene", utviklet etter hvert [[Leksikon:Pomorhandel|et livlig handelssamkvem med nordmennene]]. Hverken schnjackaen eller de større fartøyene (kotchamar og lodje) var derfor noe sjeldent syn på [[Finnmark|Finnmarkskysten]]. Byggeteknisk hører de dessuten til samme kulturområde. Men schnjackaen har beholdt den alderdommelige sammenføyningen av hudplankene med søm. Båten er rigget med symmetriske råseil.


Den russiske schnjacka på [[Norsk Sjøfartsmuseum]] er sydd sammen med løkker av hampetau. Tauet er forsenket i bordet for ikke å files av, og tampene er låst med en liten trekile i hvert hull. Denne schnjacka måler tredve fot og er bygget i et overdrevent kraftig tømmer som har gjort den robust nok for fraktfart. Likevel har nok fiske vært vanligste bruksområde - noe tilsvarende som for de nordnorske [[Leksikon:Åttring|åttringer]]. Schnjackaen har en voldsom krummet forstevn, innoversvingt nesten som en snabelskøyte. Akterstevnen er rett og utoverliggende. Om slike båter har vært vanlige på norsk side, er usikkert.


== Kilder ==
== Kilder ==
* Norsk Maritime museums nettsider. Båt nr. 18 i utstillingen i båthallen: En Schnjacka fra Kola.
* Norske klassikere: Samiske båter, av Jarle Bjørklund, artikkel i Båtmagasinet.


Norsk Maritime museums nettsider. Båt nr. 18 i utstillingen i båthallen: En Schnjaka fra Kola.
[[Kategori:Båttyper]]
 
Norske klassikere: Samiske båter, av Jarle Bjørklund, artikkel i Båtmagasinet.

Sideversjonen fra 26. jan. 2012 kl. 11:38

Schnjacka er en russisk båttype. Ordet er det samme som i norsk "snekke".

Denne båttypen ble brukt i torskefiske utenfor Murmanskkysten. De russiske sjøbøndene, "pomorene", utviklet etter hvert et livlig handelssamkvem med nordmennene. Hverken schnjackaen eller de større fartøyene (kotchamar og lodje) var derfor noe sjeldent syn på Finnmarkskysten. Byggeteknisk hører de dessuten til samme kulturområde. Men schnjackaen har beholdt den alderdommelige sammenføyningen av hudplankene med søm. Båten er rigget med symmetriske råseil.

Den russiske schnjacka på Norsk Sjøfartsmuseum er sydd sammen med løkker av hampetau. Tauet er forsenket i bordet for ikke å files av, og tampene er låst med en liten trekile i hvert hull. Denne schnjacka måler tredve fot og er bygget i et overdrevent kraftig tømmer som har gjort den robust nok for fraktfart. Likevel har nok fiske vært vanligste bruksområde - noe tilsvarende som for de nordnorske åttringer. Schnjackaen har en voldsom krummet forstevn, innoversvingt nesten som en snabelskøyte. Akterstevnen er rett og utoverliggende. Om slike båter har vært vanlige på norsk side, er usikkert.

Kilder

  • Norsk Maritime museums nettsider. Båt nr. 18 i utstillingen i båthallen: En Schnjacka fra Kola.
  • Norske klassikere: Samiske båter, av Jarle Bjørklund, artikkel i Båtmagasinet.