Skankeforeningen

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 14. mai 2018 kl. 07:10 av PaulVIF (Samtale | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Skankeforeningen ble stiftet 22. mai 1982. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forskjellige grener av Skanke-ætten i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om felles forfedre, utarbeide stamtavler og få i stand sammenkomster og reiser til steder av betydning for slektens historie.

Skanke-ætten har blitt omtalt som en norsk lavadelsslekt med opphav i Jemtland, som tilhørte Danmark-Norge inntil svenskene tok over etter freden i Brömsebro i 1645. Slekten føres tilbake til Jon i Ångsta (1418 og 1426), men blir i andre sammenheng omtalt som «gammel norsk uradelsslekt, som med stor grad av sikkerhet kan føre sine aner tilbake til Jemtland på 1300-tallet. Med noe mindre grad av sikkerhet tilbake til Isle of Man også i flere århundrer før dette.»

Foreningens våpenskjold er et skjold i hvitt med et jernkledd blått ben (skank) vendt mot venstre, og med spore i gull.

Jon Mogensson Skanke (død 1617), Innvik, har etterkommere i både manns- og kvinnelinjer. Navnet blir skrevet på flere måter som f.eks. Skancke og Schanche. Alle som bærer navnet Skanke, uavhengig av skrivemåte, eller tilhører en Skanke-slekt agnatisk eller kognatisk, kan bli medlem av foreningen.

Ekstene lenker

Skankeforeningen i Norge

Kilder

De Robelin: Skanke-ætten, Røros 1995.