Slaget på Re 1163: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Endrer mal: Thumb høyre
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(14 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Slaget på Re''' er den vanlige betegnelsen på kampene som fant sted på Re i [[Ramnes]] (nåværende [[Re kommune]]) i henholdsvis [[1163]] og [[1177]]. Denne artikkelen handler om kampene mellom [[Erling Skakke]] og [[Sigurd jarl]] [[20. februar]] 1163. Det har vært diskutert hvor kampene egentlig fant sted, da ''Re'' som bygdenavn dekket et større område, og det ikke med sikkerhet kan pekes ut noen gård med navnet. Høsten [[2010]] har ei gruppe arkeologer funnet pilspisser og andre gjenstander som kan stamme fra kampene, på gården [[Linnestad (Re)|Søndre Linnestad]] i Ramnes.
<onlyinclude>{{Thumb| Søndre Linnestad gård Re kommune 2012.jpg|Her på jordene til Søndre Linnestad gård i Re kommune i Vestfold kan ''Slaget på Re'' ha blitt utkjempet.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}'''[[Slaget på Re 1163|Slaget på Re]]''' er den vanlige betegnelsen på kampene som fant sted på Re i [[Ramnes]] (nåværende [[Re kommune]]) i henholdsvis [[1163]] og [[1177]]. Denne artikkelen handler om striden mellom [[Erling Skakke]] og [[Sigurd Hallvardsson på Røyr|Sigurd Hallvardsson]] [[20. februar]] 1163. Det har vært diskutert hvor striden egentlig fant sted, da ''Re'' som bygdenavn dekket et større område, og det ikke med sikkerhet kan pekes ut noen gård med navnet. Høsten [[2010]] har ei gruppe arkeologer funnet pilspisser og andre gjenstander som kan stamme fra striden, på gården [[Linnestad (Re)|Søndre Linnestad]] i Ramnes.</onlyinclude>
{{Thumb| Minnebauta Ramnes 1927 Slagene på Re.jpg|Bauta fra 1927 i Ramnes i [[Re kommune]] til minne om slagene på Re.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}


==De skriftlige kildene==
==De skriftlige kildene==
Linje 5: Linje 6:


==Hendelsene==
==Hendelsene==
Vinteren 1163 satt Erling Skakke, som kjempet for kongedømmet på vegne av sin lille sønn [[Magnus Erlingsson]], i [[Tønsberg]]. Opposisjonen var ledet av Sigurd jarl på vegne av kongsemnet [[Sigurd markusfostre]]. I begynnelsen av fasten fikk Erling melding om at jarlen ville gå mot ham, og derfor hadde han speidere ute. [[19. februar]] fikk han melding om at Sigurd og hans menn var «oppe på Re». Re er et gammelt navn bygdenavn som siden har blitt erstattet av Ramnes. Kanskje kan Re også ha vært navn på en gård. Samme kveld tok Erling ut av Tønsberg med en hær på 1300 mann, der det var to mann på hvert skjold og hver hest.
Vinteren 1163 satt Erling Skakke, som kjempet for kongedømmet på vegne av sin lille sønn [[Magnus Erlingsson]], i [[Tønsberg]]. Opposisjonen var ledet av Sigurd jarl på vegne av kongsemnet [[Sigurd Markusfostre]]. I begynnelsen av fasten fikk Erling melding om at jarlen ville gå mot ham, og derfor hadde han speidere ute. [[19. februar]] fikk han melding om at Sigurd og hans menn var «oppe på Re». Samme kveld tok Erling ut av Tønsberg med en hær på 1300 mann, der det var to mann på hvert skjold og hver hest.


Etter at Erling hadde lagt i vei med mennene sine, kom speidere dem i møte. Heimskringla følger Fagrskinna i de aller fleste detaljer, men på dette punktet er det avvik. Mens Fagrskinna forteller at Sigurd jarl og hans 500 mann var «a Dinnduxstaðum», beretter Heimskringla at de var «på Re, på en gård som heter [[Ramnes (Re)|Ramnes]]» («á Ré, á þeim bœ er Rafnnes heitir»). Denne uenigheten mellom Fagrskinna og Heimskringla er viktig med hensyn til identifiseringa av stedet hvor Erling og Sigurd møtte hverandre.
Etter at Erling hadde lagt i vei med mennene sine, kom speidere dem i møte. Heimskringla følger Fagrskinna i de aller fleste detaljer, men på dette punktet er det avvik. Mens Fagrskinna forteller at Sigurd jarl og hans 500 mann var «a Dinnduxstaðum», beretter Heimskringla at de var «på Re, på en gård som heter [[Ramnes (Re)|Ramnes]]» («á Ré, á þeim bœ er Rafnnes heitir»). Denne uenigheten mellom Fagrskinna og Heimskringla er viktig med hensyn til identifiseringa av stedet hvor Erling og Sigurd møtte hverandre.
Linje 19: Linje 20:


==Hvor skjedde det? Arkeologiske utgravinger i 2010==
==Hvor skjedde det? Arkeologiske utgravinger i 2010==
Fagrskinna og Heimskringla er altså uoverensstemt med hensyn til hvor kampen fant sted. Begge sagaene opplyser at Sigurd jarl var «oppe på Re», da Erling Skakke først fikk melding om at Sigurd var i nærheten. Sagaene er imidlertid uenige om hvor Sigurd og hans menn befant seg natta før Erling og hans menn kom på dem. Fagrskinna sier at de var «a Dinnduxstaðum», mens Heimskringla sier at de var på gården Ramnes.
Fagrskinna og Heimskringla er altså uoverensstemte med hensyn til hvor kampen fant sted. Begge sagaene opplyser at Sigurd jarl var «oppe på Re», da Erling Skakke først fikk melding om at Sigurd var i nærheten. Sagaene er imidlertid uenige om hvor Sigurd og hans menn befant seg natta før Erling og hans menn kom på dem. Fagrskinna sier at de var «a Dinnduxstaðum», mens Heimskringla sier at de var på gården Ramnes.


Hvorfor avviker sagaene på dette punktet? Mens Ramnes-gårdene ennå eksisterer, finnes det ikke noe gårdsnavn i Ramnes som passer med «a Dinnduxstaðum». Allerede [Peter Andreas Munch|P.A. Munch]] (1810-1863) foreslo at dette kunne være en forvansket navneform, og at det kanskje kunne være snakk om gården Linnestad. Under denne forutsetningen er det i verket ''[[Norske Gaardnavne]]'' foreslått at Linnestads opprinnelige navn kan ha vært Lindulfsstaðir. Dersom det er riktig at «a Dinnduxstaðum» er en forvansket navneform, kan det tenkes at Snorre Sturlason ikke fant mening i Fagrskinnas stedfesting og søkte andre alternativer.
Hvorfor avviker sagaene på dette punktet? Mens Ramnes-gårdene ennå eksisterer, finnes det ikke noe gårdsnavn i Ramnes som passer med «a Dinnduxstaðum». Allerede [[P.A. Munch]] (1810-1863) foreslo at dette kunne være en forvansket navneform, og at det kanskje kunne være snakk om gården Linnestad. Under denne forutsetningen er det i verket ''[[Norske Gaardnavne]]'' foreslått at Linnestads opprinnelige navn kan ha vært Lindulfsstaðir. Dersom det er riktig at «a Dinnduxstaðum» er en forvansket navneform, kan det tenkes at Snorre Sturlason ikke fant mening i Fagrskinnas stedfesting og søkte andre alternativer.


Høsten 2010 fant ei gruppe arkeologer ledet av [[Kjersti Jacobsen]] pilspisser og spydspisser på et jorde på gården Søndre Linnestad. Arkeologene hadde på forhånd plukket ut området som et sannsynlig åsted for slaget eller kampene, basert på sagaenes kortfattede beskrivelser av terrenget, samt det faktum at Fagrskinnas «Dinnduxstaðir» kan være identisk med Linnestad. På grunn av landheving må terrenget nødvendigvis ha endret seg noe siden [[1100-tallet]], i den forstand at [[Storelva (Re)|Storelva]] må ha gravd seg noen meter ned i slettelandskapet. De skriftlige kildene dokumenterer heller ikke at det ble skutt piler under trefningene. Likevel er det god grunn til å tro åstedet for «Slaget på Re» i 1163 nå er funnet.
Høsten 2010 fant ei gruppe arkeologer ledet av [[Kjersti Jacobsen]] pilspisser og spydspisser på et jorde på gården Søndre Linnestad. Arkeologene hadde på forhånd plukket ut området som et sannsynlig åsted for slaget eller kampen, basert på sagaenes kortfattede beskrivelser av terrenget, samt det faktum at Fagrskinnas «Dinnduxstaðir» kan være identisk med Linnestad. På grunn av landheving må terrenget nødvendigvis ha endret seg noe siden [[1100-tallet]], i den forstand at [[Storelva (Re)|Storelva]] må ha gravd seg noen meter ned i slettelandskapet. De skriftlige kildene dokumenterer heller ikke at det ble skutt piler under striden. Likevel er det god grunn til å tro åstedet for «Slaget på Re» i 1163 nå er funnet.


==Kilder==
==Kilder==
* ''Fagrskinna'', utgitt ved [[Finnur Jónsson]] (1902). Se [http://www.septentrionalia.net/etexts/fagrskinna.pdf PDF-gjengivelse].
* ''Heimskringla'', se [http://www.heimskringla.no/wiki/Saga_Magnús_konungs_Erlingssonar www.heimskringla.no].
* [http://tb.no/kultur/dette-er-en-verdenssensasjon-1.5700721 - Dette er en verdenssensasjon], ''Tønsbergs Blad'', 9. oktober 2010.
[[Kategori:Re]]
[[Kategori:Tønsberg kommune]]
[[Kategori:Slag]]
{{F2}}
{{bm}}