Soldathjemmet på Setermoen: Forskjell mellom sideversjoner

m
(Satt inn fotografi)
Linje 42: Linje 42:
== Forsvarsvilje og -uvilje ==
== Forsvarsvilje og -uvilje ==
Vi ser at iveren for å få et soldathjem på [[Troms Innland|Innlandet]] må ha hatt rot i hendingene rundt [[1905]]. Så å si hele folket stilte opp for vår nyvunne selvstendighet.
Vi ser at iveren for å få et soldathjem på [[Troms Innland|Innlandet]] må ha hatt rot i hendingene rundt [[1905]]. Så å si hele folket stilte opp for vår nyvunne selvstendighet.
Dette var imidlertid ei brytningstid, med uro i arbeidslivet og ideologisk pregede kamper som dels hadde utspring i det som seinere ble [[Sovjetunionen]]. Enkelte av soldatene som møtte til eksersis på Setermoen var også under innflytelse av skriveriene i [[Arbeiderpartiet]]s ungdomsorganisasjon; [[Norges Socialdemokratiske Ungdomsforbund]] og dets organ [[Klassekampen (1909)|Klassekampen]] med sin profilerte redaktør [[Eugéne Olaussen]]. 11. juli 1911 meldte Harstad Tidende at det gikk rykter om «spektaktler og mudder blant rekrutterne paa Sætermoen». En del «forsvarsfiendtlig skrift» var konfiskert og en soldat fra [[Lyngen]] bataljon hadde oppfordret til streik i leiren og på soldathjemmet. Han ble straks pågrepet. Regimentsjefen fikk ordre om å reise til Setermoen, alle permisjoner inndratt og det ble opptatt forhør som samlet ga det resultat at mandag 8. juli var ro og orden opprettet, Lyngensoldaten fengslet og de to som hadde spredt Klassekampen var også tatt hand om og begjært fengslet. Det var generalmajor [[David Vogt]], sjef for [[6. Divisjon|brigaden]], som meldte dette til avisa.
Dette var imidlertid ei brytningstid, med uro i arbeidslivet og ideologisk pregede kamper som dels hadde utspring i det som seinere ble [[Sovjetunionen]]. Enkelte av soldatene som møtte til eksersis på Setermoen var også under innflytelse av skriveriene i [[Arbeiderpartiet]]s ungdomsorganisasjon; [[Norges Socialdemokratiske Ungdomsforbund]] og dets organ [[Klassekampen (1909)|Klassekampen]] med sin profilerte redaktør [[Eugéne Olaussen]]. 11. juli 1911 meldte Harstad Tidende at det gikk rykter om «spektaktler og mudder blant rekrutterne paa Sætermoen». En del «forsvarsfiendtlig skrift» var konfiskert og en soldat fra [[Lyngen]] bataljon hadde oppfordret til streik i leiren og på soldathjemmet. Han ble straks pågrepet. Regimentsjefen fikk ordre om å reise til Setermoen, alle permisjoner inndratt og det ble opptatt forhør som samlet ga det resultat at mandag 8. juli var ro og orden opprettet, Lyngensoldaten fengslet og de to som hadde spredt Klassekampen var også tatt hand om og begjært fengslet. Det var generalmajor [[David Vogt (1857–1935)|David Vogt]], sjef for [[6. Divisjon|brigaden]], som meldte dette til avisa.


== En uartighet ==
== En uartighet ==
Skribenter
53 259

redigeringer