Spångbergløkken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Spångbergløkken (Spangbergløkken, Spongbergløkken) var en tidligere gård i Vestre Aker, gnr. 47/15, med ca. 25 mål jord, utskilt fra Ullevål gård. Gårdsbygningen lå ved Tåsenveien, nord for Geitmyra og ble revet i 1920.

Spångbergløkken er kjent fra første halvdel av 1800-tallet og ble 1860–1890 eid av Peder Pedersen og kona Margit. Sønnen Otto Martin eide gården fra 1890 til 1898. Kristiania kommune kjøpte gården i 1913. Kommunen hadde i utgangspunktet ingen klare planer for bruken, men tomten lå som nabo til flere av kommunens store eiendommer, som Nordre Gravlund og Ullevål sykehus. Eiendommen ble imidlertid ikke benyttet til noen av disse formålene.

I 1920 ble Tåsenløkken boligselskap anlagt på det meste av Spångbergløkkens grunn. Spångbergveien er oppkalt etter gården og går i en halvsirkel rundt det meste av den tidligere eiendommen.

Beskrivelse

Gårdsanlegget noen år før det ble revet beskrives slik av Hans Lødrup:

I mine tidligste guttedager (1915) besto ikke Spångberg av noen løkke. Det besto av et våningshus i to etasjer med svalgang ut mot et lite tun med vannpumpe. På nordsiden av tunet, i rett vinkel østover i flukt med våningshuset (de var sammenbygd), sto et uthus, som tjente som kalkun- og hønsehus. Uthuset har sikkert gitt godt vern mot nordavinden, som tok kraftig over disse nakne slettene vintertid. Et mål tomt med frukttrær omga disse to umalte bygninger. De var mørkegrå av vær og vind.

Kilder

  • Trond Smith-Meyer: Dette var Spångbergløkka i Nordberg Tåsen Ullevåls årsskrift Før og nå 2022
  • Hans Lødrup: Guttedager på Søndre Taasen (1988)