Spydeberg historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(kommunereforma)
(Råtekst fra 2019-undersøkelsen.)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Spydeberg historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Spydeberg kommune|Spydeberg]] i [[Indre Østfold kommune]]. Laget er tilsluttet [[Landslaget for lokalhistorie]] og [[Østfold historielag]] og eier [[Spydeberg bygdetun]].</onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Spydeberg historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Spydeberg kommune|Spydeberg]] i [[Indre Østfold kommune]]. Laget er tilslutta [[Landslaget for lokalhistorie]] og [[Østfold historielag]] og eier [[Spydeberg bygdetun]]. Spydeberg historielag ble stifta 20. juni 1950.</onlyinclude>
 
Spydeberg Historielag Ingen Arnt Sandem, Hjalmar Mørk, Syver Liverud, Eli Helle, Aase Skulberg Pettersen, Hilde Hallerud, Anne Sofie Hoff. Ingrid Nesje. Mangeårig medlem av styret. Hun samlet inn masse lokalhistorie og bilder. Bygde opp skolestua på bygdetunet. Fikk i gang gjenstandsregistrering på bygdetunet.
5. Andre viktige personer, samt begrunnelse
6. Formålsparagraf/målsetting
Øistein Grøvle. Mangeårig medlem av styret. Han var leder for "Onsdagsklubben" i historielaget så lenge den eksisterte. De samlet inn mye stoff som ble utgitt under navnet "Spydebergminner". Han var ansvarlig for 25 historiske vandringer i bygda, i regi av historielaget. Lagets formål: a) å fremme det alminnelige historiske og kulturelle vernearbeid i Spydeberg kommune. b) å arbeide for å vekke interesse for bygdas historie og kultur, liv og virke gjennom tidene. c) å verne om og fysisk ta vare på det som innenfor lagets virkeområde finnes av historiske og kulturelle verdier. d) som eier av Spydeberg Bygdetun og Oppgangssaga på Mørk ta ansvar for drift, vedlikehold og registrering av samlingens hus og gjenstander. Det samme gjelder for annen eiendom, anlegg og gjenstander tilknyttet Spydeberg Historielag.
7. Eventuelle tidligere formålsparagrafer 8. Medlemstall 9. Utviklingen av medlemstall
135 Vi kan vel si at det har vært en liten nedgang i medlemstallet. Gjennomsnittsalderen er høy og mange av medlemmene har gått bort de siste årene. Vi har en jobb å gjøre med å verve nye medlemmer.
10. Annen nyttig informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.) 11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?
12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt?
Laget eier Spydeberg Bygdetun og Oppgangssaga på Mørk og er ansvarlig for drift og vedlikehold begge steder. Dette betyr et stort fokus på vedlikehold av bygninger. Oppgangssaga er også restaurert, både sjølve saga og bygningen. Spydeberg Historielag hadde en gruppe historieinteresserte som møttes jevnlig og som også samlet inn mye lokalt stoff. De ga ut ett hefte årlig: "Spydebergminner". I tillegg har laget utgitt to bøker basert på lokalhistorisk stoff som er samlet inn av andre i bygda. Nei.
13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.) 14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår)
Laget har hvert år siden 1973 arrangert en skoledag for bygdas 7. klasser, på bygdetunet. Dette arrangementet kalles "Anno 1850". Elevene får være med på aktiviteter som skal gjenspeile litt av livet på en gård på 1850-tallet.
 
[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Indre Østfold kommune]]
[[Kategori:Indre Østfold kommune]]
[[Kategori:Spydeberg]]
[[Kategori:Spydeberg]]
[[Kategori:Historielag]]
[[Kategori:Historielag]]
[[Kategori:Etableringer i 1950]]
{{bm}}

Sideversjonen fra 22. aug. 2022 kl. 13:00

Spydeberg historielag er et historielag i Spydeberg i Indre Østfold kommune. Laget er tilslutta Landslaget for lokalhistorie og Østfold historielag og eier Spydeberg bygdetun. Spydeberg historielag ble stifta 20. juni 1950.

Spydeberg Historielag Ingen Arnt Sandem, Hjalmar Mørk, Syver Liverud, Eli Helle, Aase Skulberg Pettersen, Hilde Hallerud, Anne Sofie Hoff. Ingrid Nesje. Mangeårig medlem av styret. Hun samlet inn masse lokalhistorie og bilder. Bygde opp skolestua på bygdetunet. Fikk i gang gjenstandsregistrering på bygdetunet. 5. Andre viktige personer, samt begrunnelse 6. Formålsparagraf/målsetting Øistein Grøvle. Mangeårig medlem av styret. Han var leder for "Onsdagsklubben" i historielaget så lenge den eksisterte. De samlet inn mye stoff som ble utgitt under navnet "Spydebergminner". Han var ansvarlig for 25 historiske vandringer i bygda, i regi av historielaget. Lagets formål: a) å fremme det alminnelige historiske og kulturelle vernearbeid i Spydeberg kommune. b) å arbeide for å vekke interesse for bygdas historie og kultur, liv og virke gjennom tidene. c) å verne om og fysisk ta vare på det som innenfor lagets virkeområde finnes av historiske og kulturelle verdier. d) som eier av Spydeberg Bygdetun og Oppgangssaga på Mørk ta ansvar for drift, vedlikehold og registrering av samlingens hus og gjenstander. Det samme gjelder for annen eiendom, anlegg og gjenstander tilknyttet Spydeberg Historielag. 7. Eventuelle tidligere formålsparagrafer 8. Medlemstall 9. Utviklingen av medlemstall 135 Vi kan vel si at det har vært en liten nedgang i medlemstallet. Gjennomsnittsalderen er høy og mange av medlemmene har gått bort de siste årene. Vi har en jobb å gjøre med å verve nye medlemmer. 10. Annen nyttig informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.) 11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget? 12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt? Laget eier Spydeberg Bygdetun og Oppgangssaga på Mørk og er ansvarlig for drift og vedlikehold begge steder. Dette betyr et stort fokus på vedlikehold av bygninger. Oppgangssaga er også restaurert, både sjølve saga og bygningen. Spydeberg Historielag hadde en gruppe historieinteresserte som møttes jevnlig og som også samlet inn mye lokalt stoff. De ga ut ett hefte årlig: "Spydebergminner". I tillegg har laget utgitt to bøker basert på lokalhistorisk stoff som er samlet inn av andre i bygda. Nei. 13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.) 14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår) Laget har hvert år siden 1973 arrangert en skoledag for bygdas 7. klasser, på bygdetunet. Dette arrangementet kalles "Anno 1850". Elevene får være med på aktiviteter som skal gjenspeile litt av livet på en gård på 1850-tallet.