Strømmen stasjon: Forskjell mellom sideversjoner

ingress-setning, fjerner gammal "Under arbeid"-mal
mIngen redigeringsforklaring
(ingress-setning, fjerner gammal "Under arbeid"-mal)
 
(73 mellomliggende versjoner av 9 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Str stasjon vinter 1910.JPG|Strømmen stasjon med Bråte gård i bakgrunnen.|Postkort fra 1910}}
<onlyinclude>{{thumb|Strømmen stasjon 1860 jmf.jpg|Dette er det eldste kjente bilde av Strømmen stasjon fra 1853, tatt fra Bråtesiden rundt 1860. Kun ett spor forbi stasjonen.|[[Jernbanemuseet]]}}</onlyinclude>
'''[[Strømmen stasjon]]''' var landets første regionale endestasjon. Det er ikke allment kjent at Strømmen var en stor og betydelig stasjon allerede før [[Hovedbanen]] åpnet fram til [[Eidsvoll]]. Innvielsen med passasjerer skjedde [[4. juli]] [[1853]], og deretter var Strømmen endestasjon inntil prøvekjøringen helt fram til Eidsvoll kom i gang. For godstrafikk ble det gitt tillatelse til prøvedrift allerede [[5. november]] [[1852]]. Også [[industrisporet]] som grenet av fra Strømmen stasjon, kom tidlig på plass, det fulgte [[Sagelva (Skedsmo)|Sagelva]] helt ned til den nåværende (2010) rundkjøringen i [[Sagdalen (Skedsmo)|Sagdalen]].</onlyinclude>
{{thumb|Strømmen stasj.jpg|Strømmen stasjons eldste bebyggelse som måtte fjernes ved bygging av dobbeltsporet 1901-03.|Ukjent/Jernbanemuseet}}
[[Bilde:Panorama fra Bråte 1903 (Wilse 02332).jpg|thumb|400px|Panorama fra Bråte gård 1903. Foto Anders Beer Wilse.]]
{{thumb|Str stasjon vinter 1910.JPG|Strømmens nye stasjonsbygning fra 1901 med Bråte gård i bakgrunnen.|Postkort fra 1910}}<onlyinclude>'''[[Strømmen stasjon]]''' på [[Hovedbanen]] er en jernbanestasjon i [[Lillestrøm kommune]]. Den var landets første endestasjon utenfor [[Kristiania|hovedstaden]]. Det er ikke allment kjent at Strømmen var en stor og betydelig stasjon allerede før [[Hovedbanen]] åpnet fram til [[Eidsvoll]]. Innvielsen med passasjerer skjedde [[4. juli]] [[1853]], og deretter var Strømmen endestasjon inntil prøvekjøringen helt fram til Eidsvoll kom i gang. For godstrafikk ble det gitt tillatelse til prøvedrift allerede [[5. november]] [[1852]]. Også industrisporet som grenet av fra Strømmen stasjon, kom tidlig på plass, det fulgte [[Sagelva (Skedsmo)|Sagelva]] helt ned til dagens rundkjøring i [[Sagdalen (Skedsmo)|Sagdalen]].</onlyinclude>


==Skedsmos jernbanehistorie startet på Strømmen==
==Skedsmos jernbanehistorie startet på Strømmen==
Da Hovedbanen mellom [[Christiania]] og Eidsvoll åpnet i 1854, ble [[Skedsmo]] knyttet enda tettere til hovedstaden og omlandet. De første årene var Strømmen stasjon kommunens eneste – den ble sågar endestasjon et års tid før banen åpnet offisielt [[1. september]] [[1854]]. [[Lillestrøm stasjon]] lå i [[Rælingen]] fram til [[Kongsvingerbanen]] kom i [[1862]], og [[Leirsund stasjon]] kom i [[1865]] etter å ha vært stoppested siden [[1859]]. [[Lørenskog stasjon]] lå også innenfor Skedsmos grenser på den tiden. Her kom stasjonen i [[1906]], stoppestedet åtte år tidligere. Den ble lenge kalt Robsrud, men forveksling med Roverud tilsa navnebytte. [[Sagdalen stoppested]] kom i [[1938]]. Ved åpningen i [[1854]] var det ingen stasjoner på strekningen Christiania - Strømmen, men [[Grorud stasjon]] åpnet noe senere samme år.
Da Hovedbanen mellom [[Christiania]] og Eidsvoll åpnet i 1854, ble [[Skedsmo]] knyttet enda tettere til hovedstaden og omlandet. De første årene var Strømmen stasjon kommunens eneste – den ble sågar endestasjon et års tid før banen åpnet offisielt [[1. september]] [[1854]]. [[Lillestrøm stasjon]] lå i [[Rælingen]] kommune fram til [[Kongsvingerbanen]] kom i [[1862]], og [[Leirsund stasjon]] kom i [[1865]] etter å ha vært stoppested siden [[1859]]. [[Lørenskog stasjon]] lå også innenfor Skedsmos grenser på den tiden. Stasjonen åpnet i 1857 og hadde i starten varierende status, men siden [[1895]] har den hatt status som stasjon. Navnet var i begynnelsen Robsrud (etter en lokal gård), men forveksling med Roverud tilsa navnebytte. Navnet ble endret til Lørenskog i 1909, etter at Lørenskog  året før var blitt utskilt fra Skedsmo kommune. Ved anlegget av dobbeltsporet i 1901-1904 måtte Strømmen stasjon få ny stasjonsbygning på motsatt side av sporene. [[Sagdalen stoppested]] kom i [[1938]]. Ved åpningen i [[1854]] var det ingen stasjoner på strekningen Christiania - Strømmen, men [[Grorud stasjon]] åpnet noe senere samme år. Se egen artikkel om [[Jernbaneanlegget Strømmen-Sagdalen.]]


==Godstrafikk allerede i 1852==
==Godstrafikk allerede i 1852==
Arbeidet på [[Hovedbanen]] ble igangsatt på flere steder samtidig. Av flere grunner var det likevel naturlig å prioritere strekningen Christiania-Strømmen: Det var første etappe ut fra hovedstaden, det var få større bruer slik man hadde nærmere Eidsvoll, og det var her trafikkproblemene var størst. Flere ting tyder på at det foregikk godstrafikk her allerede i 1852. Sidesporet langs Sagelva gjorde det mulig med uttransport av ferdigsaget virke, og formell tillatelse til trafikk på strekningen ble utstedt [[5. november]] [[1852]].
Arbeidet på [[Hovedbanen]] ble igangsatt på flere steder samtidig. Av flere grunner var det likevel naturlig å prioritere strekningen Christiania-Strømmen: Det var første etappe ut fra hovedstaden, det var få større bruer slik man hadde nærmere Eidsvoll, og det var her trafikkproblemene var størst. Flere ting tyder på at det kan ha foregått noe godstrafikk her allerede i 1852. Sidesporet langs Sagelva gjorde det mulig med uttransport av ferdigsaget virke, og formell tillatelse til trafikk på strekningen ble utstedt [[5. november]] [[1852]].


==Sidesporet==
Den offisielle planketransporten til Christiania ser ut til å ha startet 15. juli [[1853]], noe som fremgår av følgende morsomme notis:
[[Bilde:Str_stasjon_rundt_1910.JPG‎|Sidesporet etter sporområdets utvidelse 1902.|Postkort fra 1910|thumb]]Etter påtrykk fra sagbrukseierne ble det tidlig etablert et sidespor til sagene langs Sagelva, og allerede i 1852/53 sto det klart til bruk. Sidesporet var først en hestejernbane, men etter to år ble banelegemet forsterket slik at en kunne kjøre med lokomotiv til [[Flaen Brug]]. Videre derfra gikk sporet i bru over Sagelva, og den dag i dag er det mulig å se trepålene etter brua ved lavvann i elva. Sidesporet gikk deretter under brua for Hovedbanen, og her var det så lavt at det bare kunne benyttes hester som trekkraft. Sporet hadde sin store nytte både for tiltransport av tømmer og uttransport av ferdigsaget virke, men allerede rundt 1860 ble det mindre bruk av sporet. Med årene er det kuttet ned gradvis, og i dag gjør det bare nytte som [[industrispor]] for [http://www.bombardier.com Bombardier Transportation]. Men det var et svært nyttig spor for [[Strømmen Trævarefabrik]] da bedriften startet i [[1884]], likedan for [[Flaen Brug]] som i en årrekke leverte snekkerinnredninger til produksjonenen av jernbanevogner på [[Strømmens Værksted]].
 
'''Morgenbladet Søndag 17de Juli 1853:'''
 
«Christiania, den 16de Juli.
Tømmertransporten på Jernbanen fra Strømmen begyndte igaar; men uagtet det altsaa ikke er stort mere end et Døgn siden denne Trafik begyndte, har dog Tvende Gange i dette korte Tidsrum alvorlige Ulykkestilfælde været nær forhaanden. Politiet greb nemlig i Formiddag en omtrent 10 Aar gammel Dreng i det Øieblik da han havde lagt en Sten paa Skinnen for – som han strax tilstod – at bringe Lokomotivet til at standse. Drengen blev strax indbragt i Raadstuarresten, hvor han fremdeles hensidder.
Ved det andet Tilfælde, et Sammenstød mellem Lokomotivet og en Vogn paa det Punkt, hvor Galgebjergveien overskjærer Banelinien, var Faren endnu nærmere, og det var ganske mærkeligt at intet Menneske kom til Skade, thi Lokomotivet knuste den bagerste Deel af Vognen, og Manden, der sad Paa samme, blev slynget ud, men slap heldigvis helskindet derfra. Vognmanden skyder Skylden paa Lokomotivføreren, idet han paastaar, at Lokomotivets komme paa ingensomhelst Maade blev signaliseret; men selv om hans Paastand ikke er rigtig, saa maa man dog antage, at vedkommende Bestyrere af Banen have vist en Mangel paa Konduite, ved ikke at ansætte Banevogtere ialfald paa de Punkter, hvor Linien overskjæres af en Kjørevei.»


==Åpningstog med passasjerer på kongens fødselsdag i 1853==
==Åpningstog med passasjerer på kongens fødselsdag i 1853==
[http://no.wikipedia.org/wiki/Illustreret_Nyhedsblad Illustreret Nyhedsblad] meldte at det først var meningen å kjøre et prøvetog fra [http://no.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B8nland_(str%C3%B8k) Grønland] og en halv mils vei oppover på sankthansdagen [[1853]]. Dette ble det imidlertid ikke noe av, fordi statsråd [http://www.regjeringen.no/nb/om_regjeringen/tidligere/oversikt/departementer_embeter/embeter/statsminister-1814-/frederik-stang.html?id=440554 Frederik Stang] i [http://no.wikipedia.org/wiki/Indredepartementet_(Norge) Indredepartementet], som blant annet styrte landets samferdsel, ikke ville være med på åpningen av det lille stykket. Han mente strekningen ikke var bra nok, og foretrakk å vente til hele linjen til Strømmen kunne tas i bruk.
[[Illustreret Nyhedsblad]] meldte at det først var meningen å kjøre et prøvetog fra [[Grønland (strøk)|Grønland]]] og en halv mils vei oppover på sankthansdagen [[1853]]. Dette ble det imidlertid ikke noe av, fordi statsråd [[Frederik Stang]] i [[Indredepartementet]], som blant annet styrte landets samferdsel, ikke ville være med på åpningen av det lille stykket. Han mente strekningen ikke var bra nok, og foretrakk å vente til hele linjen til Strømmen kunne tas i bruk.
 
{{thumb|Hovedbanen Norway first trial run 1853.jpg|Xylografi som viser åpningstoget fra Christiania til Strømmen. I bakgrunnen det nyåpnete slottet og Vår Frelses kirke.}} Etter noen ukers intenst arbeid mente en å være såpass ferdig at banen, selv om den manglet atskillig finpussing, kunne trafikkeres av et persontog. Endelig ble åpningsdagen fastsatt til 4. juli, at det falt sammen med kong [[Oscar I]]s 54-årsdag burde sette en ekstra spiss på begivenheten. Men heller ikke denne gang ble Stang eller noen av de andre autoritetene med. Da alt var gjort klart og innbydelsene var sendt ut, ble de innbudne plutselig avsagt med den grunngivning at man fryktet for at den siste tids regnvær hadde skadet jordfyllingene i den grad at det var farlig å kjøre over dem. Følgen var at de eneste som deltok på prøveturen den 4. juli var banens ingeniører, et par medlemmer av tilsynskommisjonen og noen få privatpersoner.
 
Det første persontoget startet ved [[Grunningen]] ved [[Oslo Ladegård]] fordi stasjonsbygningen ikke var ferdig. Lokomotivet som førte toget bar [[Robert Stephenson]]s navn. Lokomotivet trakk en førsteklasses og en annenklasses personvogn, og foran lokomotivet var en bremsevogn plassert. Et samtidig kobberstikk gir et fornøyelig bilde av ferden over brua ved Osloveien, med [http://no.wikipedia.org/wiki/Oslo_domkirke#Historie Vår Frelsers kirke] og [http://www.kongehuset.no/c27446/artikkel/vis.html?tid=27630 Slottet] i bakgrunnen. Illustreret Nyhedsblad forkynte i 1853 at {{sitat|En skjærende lyd hørtes fra lokomotivet ... og folk måtte fjerne seg fra linjen. I begynnelsen gikk det langsomt, og toget gjorde holdt straks ovenfor utgangspunktet på den bro der overskjærer Osloveien. Men da det atter satte seg i bevegelse, tiltok hurtigheten og det forsvant snart for øyet. Etter 31 minutters forløp nådde toget frem til Strømmen, uaktet at det underveis hadde stanset fem minutter for å innta vann og dessuten var blitt sinket ved at folk ikke ville fjerne seg fra banen. Ved ankomsten ble det mottatt av et stort antall mennesker med tydelige velkomsthilsener, likesom her også var oppført en æresport av grønt, hvori ordet VELKOMMEN var anbragt med store bokstaver. Tilbakeveien ble tilbakelagt på 25 minutter.  Da toget kl. 2 på eftermiddagen vendte tilbake til byen, hadde mange tilskuere atter forsamlet seg for å være vitne til den vidunderlige fart.}}
 
[[Bilde:Strømmen stasjon montasje.PNG|thumb|400px|Fotomontasje før og etter ombyggingen 1901-1903.]]
[[Bilde:Strømmen stasjon Hus fra 1868 og 1902.PNG|thumb|400px|Strømmen stasjon - privet fra 1868 og stasjonsbygning fra 1902.]]
[[Bilde:Strømmen st 1868 tekst.PNG|thumb|400px|Strømmen stasjon, tekst fra Norsk Hovedjernbanes 14de Driftsberetning - Aar 1868.]]
 
== Stasjonens tidlige historie (fra 1852 til 1910) ==
Strømmen fikk landets aller første stasjon – før begge endestasjonene Christiania og Eidsvoldsbakken til og med. Stasjonens etablering kan derfor fortjene en nærmere beskrivelse ut fra det vi kjenner til i dag. Betydningen av å få med Strømmen i jernbanenettet understrekes av følgende sitat fra boken Jernbanen i Norge 1854-2004, side 31:
 
''Trelastnæringens betydning kom også til uttrykk i kommisjonens vurdering av hvor mange stasjoner som trengtes, og hvor de skulle ligge. I tillegg til endestasjonene Christiania og Eidsvollsbakken, var Strømmen det selvfølgelige valget. Strømmen var det ene stedet som på grunn av «den betydelige derifra stedfindende Trælasteksport», var så viktig at det måtte ha en stasjon. Som følge av denne stasjonens «særdeles viktighed» måtte den bli «fulkomnere indrettet end de øvrige Mellemstationer»".
 
Et nylig fremskaffet kart fra [[Jernbanemuseet]] gir et interessant innblikk i stasjonens tidlige historie. Kartet stammer fra 1863, med mindre påtegninger fra 1872. Vi ser her at stasjonen hadde to spor med hver sin perrong foran stasjonsbygningen. Et kort sidespor grener av mot et godsområde tilhørende Ihlen. [[Wincentz Thurmann Ihlen]] eide på den tid Fjellhammer gaard, og startet i 1873 [[Strømmens Værksted]].
 
Et hus nærmere Braate bru har inngjerdet hage, og antas å være bolig for stasjonsmesteren og hans familie. I folketellingen 1865 er følgende anført for Strømmen stasjon under Braate gaard: Ole Jensen, stasjonsmester, 38 år f. i Urskog, hustru Karen Helene Jensen 38 år f. i Hurum. Barn: Jørgen 10 år, Caroline 7 år, Jonette 5 år, Carelius 2 år, Samuel 1 år, pleiedatter Jonette Andersd. 13 år f. i Urskog.
 
Den første stasjonsbygningen ble altså anlagt på sporets østside. I starten var det satt opp få persontog, for jernbanens etablering var i hovedsak begrunnet i behovet for trelast- og varetransport. Ventetiden for passasjerene kunne derfor bli lang, så behovet for et «avtrede» var viktig å få på plass fra dag én. Et fotografi fra 1860 viser at avtredet var plassert i et uthus av beskjeden størrelse og utforming. I Hovedbanens driftsberetning av 1868 fremgår det imidlertid at det dette året ble utført flere arbeider ved stasjonen, bl. a. ble det oppført et nytt privet – et finere ord for avtrede.
 
Dette privetet skulle senere vise seg å få en ærefull skjebne. Ved bygging av dobbeltsporet med tilhørende skiftespor måtte stasjonens bygninger fjernes. Stasjonsbygningen ble revet, men privetet ble flyttet over til posisjonen det har i dag. Både privetet fra 1868 og stasjonsbygningen fra 1902 er senere regulert som bevaringsverdige, og begge blir tatt godt vare på.
 
== Dramatisk hamskifte rundt år 1900 ==
Ved anlegg av dobbeltspor Lillestrøm-Christiania ble det gjort en rekke andre tiltak. To sammenstilte bilder forklarer endringene, de er begge tatt fra omtrent samme sted ved [[Bråte (Skedsmo)|Bråte]] gård. Det øverste er tatt av ukjent fotograf i 1899, det nederste er tatt av [[Anders Beer Wilse]] i 1903 og har slik påskrift:
* 2332
* Eneberettiget 1903
* Wilse.Xania


[[Bilde:Hovedbanen_Norway_first_trial_run_1853.jpg‎|thumb]]Etter noen ukers intenst arbeid mente en å være såpass ferdig at banen, selv om den manglet atskillig finpussing, kunne trafikkeres av et persontog. Endelig ble åpningsdagen fastsatt til 4. juli, at det falt sammen med kong [[Oscar I]]s 54-årsdag burde sette en ekstra spiss på begivenheten. Men heller ikke denne gang ble Stang eller noen av de andre autoritetene med. Da alt var gjort klart og innbydelsene var sendt ut, ble de innbudne plutselig avsagt med den grunngivning at man fryktet for at den siste tids regnvær hadde skadet jordfyllingene i den grad at det var farlig å kjøre over dem. Følgen var at de eneste som deltok prøveturen den 4. juli var banens ingeniører, et par medlemmer av tilsynskommisjonen og noen få privatpersoner.
På det øverste bildet ser vi følgende bebyggelse langs jernbanen, regnet fra venstre:
To bolighus som ganske sikkert er jernbanens egne, det ene for stasjonsmesteren og hans familie. Videre ligger privetet fra 1868, stasjonsbygningen fra 1853 eller 1854, samt et godshus av usikker opprinnelse. Lenger bak i bildet ligger fra venstre et nyoppført privateid hus – senere kjent som [[Suphammergården]]. Videre ser vi Tvetergården som er under bygging, huset står ferdig bildet fra 1903.


Det første persontoget startet ved [[Grunningen]] ved [[Oslo Ladegård]] fordi stasjonsbygningen ikke var ferdig. Lokomotivet som førte toget bar [http://no.wikipedia.org/wiki/Robert_Stephenson Robert Stephenson]s navn. Lokomotivet trakk en førsteklasses og en annenklasses personvogn, og foran lokomotivet var en bremsevogn plassert. Et samtidig kobberstikk gir et fornøyelig bilde av ferden over brua ved Osloveien, med [http://no.wikipedia.org/wiki/Oslo_domkirke#Historie Vår Frelsers kirke] og [http://www.kongehuset.no/c27446/artikkel/vis.html?tid=27630 Slottet] i bakgrunnen. Illustreret Nyhedsblad forkynte i 1853 at {{sitat|En skjærende lyd hørtes fra lokomotivet ... og folk måtte fjerne seg fra linjen. I begynnelsen gikk det langsomt, og toget gjorde holdt straks ovenfor utgangspunktet den bro der overskjærer Osloveien. Men da det atter satte seg i bevegelse, tiltok hurtigheten og det forsvant snart for øyet. Etter 31 minutters forløp nådde toget frem til Strømmen, uaktet at det underveis hadde stanset fem minutter for å innta vann og dessuten var blitt sinket ved at folk ikke ville fjerne seg fra banen. Ved ankomsten ble det mottatt av et stort antall mennesker med tydelige velkomsthilsener, likesom her også var oppført en æresport av grønt, hvori ordet VELKOMMEN var anbragt med store bokstaver. Tilbakeveien ble tilbakelagt på 25 minutter.  Da toget kl. 2 på eftermiddagen vendte tilbake til byen, hadde mange tilskuere atter forsamlet seg for å være vitne til den vidunderlige fart.}}
På det nederste bildet er stasjonens utseende fullstendig endret. Stasjonsbygningen er ferdig oppført, den ble tegnet av arkitekt Finn Knudsen og levert av [[Strømmen Trævarefabrik]]. Dobbeltsporet Lillestrøm-Christiania står ferdig, sporets siste etappe Bryn-Christiania ble åpnet i 1904. Banegården står ferdig med sine fire rangeringsspor, men pakkhuset er ikke plass ennå. Det er heller ikke Jernbanegata/[[Stasjonsveien (Lillestrøm)|Stasjonsveien]], veien ble ikke anlagt før i 1910.


==Stasjonsområdet i Strømmen==
==Stasjonsområdet i Strømmen==
Den første stasjonen hadde enkle hus som alle lå på østsiden av sporene. I [[1901]] hadde trafikken mellom [[Lillestrøm]] og [[Kristiania]] vokst så sterkt at det ble nødvendig å bygge dobbeltspor – landets første i sitt slag. Også lokalt på Strømmen var virksomheten blitt omfattende, det ble derfor besluttet å bygge hele fire [[rangeringsspor]] i tillegg til dobbeltsporet. Sporområdet krevde mye plass, og med ett unntak ble de gamle bygningene revet. Det opprinnelige [[privethuset]] fra [[1853]] ble flyttet til vestsiden, der det også ble oppført en ny stasjonsbygning som ble levert av [[Strømmen Trævarefabrik]]. Både stasjonsbygningen og privetet er i dag regulert som bevaringsverdige.
{{thumb|Strømmen stasjon vanntårn.jpg|Strømmen stasjons vanntårn, også kalt pumpehuset, var en vakker bygning i tegl, plassert mellom sporene og Fjellhamarveien. Her fotografert fra Grønliveien  i 1957 av Aslaug Lieungh.}}


{{thumb|Konduktørkart Strømmen st 1863.jpg|Konduktørkart Strømmen stasjon 1863.|J.W. Næser/Jernbanemuseet}}
{{thumb|Strømmen st Sporplan 1904.jpeg|Strømmen stasjon. Sporplan 1904.|Ukjent/Jernbanemuseet}}
Ved etableringen av Strømmen stasjon var det én ansatt. Etter siste krig da en hadde stor godstrafikk, [http://no.wikipedia.org/wiki/Stillverk stillverk] og baneavdeling, hadde en nærmere 30 ansatte på lønningslisten. Men omstrukturering, modernisering og bortfall av godstrafikken medførte stadig færre ansatte, og i dag er det ingen igjen.
Ved etableringen av Strømmen stasjon var det én ansatt. Etter siste krig da en hadde stor godstrafikk, [http://no.wikipedia.org/wiki/Stillverk stillverk] og baneavdeling, hadde en nærmere 30 ansatte på lønningslisten. Men omstrukturering, modernisering og bortfall av godstrafikken medførte stadig færre ansatte, og i dag er det ingen igjen.


Før krigen var det en fryd å besøke stasjonen. Venterommet hadde inngang både fra stasjonssiden og fra den motsatte siden. I venterommet drev stasjonsmesteren en kafé med runde, tunge marmorbord pluss et langbord av tre vendt mot undergangen som ble etablert [[1936]] og ombygd [[2006]]. [http://no.wikipedia.org/wiki/Narvesen Narvesen] drev en velassortert kiosk som var åpen hele dagen. Mot [[Bråte bru]] var det et nydelig parkanlegg med spaserveier fram til et lysthus med benker og flaggstang. Ved [[Smithbakken (Strømmen)|Smithbakken]] i motsatt retning lå et uthus for ved og arbeidsredskaper. Godsekspedisjonen den andre siden av det brede sporområdet.
Før krigen var det en fryd å besøke stasjonen. Venterommet hadde inngang både fra stasjonssiden og fra den motsatte siden. I venterommet drev stasjonsmesteren en kafé med runde, tunge marmorbord pluss et langbord av tre vendt mot undergangen som ble etablert [[1936]] og ombygd [[2006]]. [http://no.wikipedia.org/wiki/Narvesen Narvesen] drev en velassortert kiosk som var åpen hele dagen. Mot [[Bråte bru]] var det et nydelig parkanlegg med spaserveier fram til et lysthus med benker og flaggstang. Inne i venteværelset hang et diplom fra NSBs ledelse for vel utført og vedlikeholdt parkanlegg.
{{thumb|Str stasjon rundt 1910.JPG|Strømmen stasjon fikk i [[1902]] fire rangeringsspor ved siden av det nye sidesporet. Postkort fra [[1910]].}}
På motsatt side av det brede sporområdet lå godsekspedisjonen. Ved [[Smithbakken]] opp mot Grønlia lå et uthus for ved og arbeidsredskaper. På toppen av bakken ble [[Skovly pensjonat]] oppført i [[1883]]. Det bare 100 meter fra stasjonen og var Strømmens første pensjonat. I [[1899]] ble bygningen ervervet av NSB og innredet til boliger for egne ansatte, inklusiv stasjonsmesteren. Siden den gang ble huset gjerne kalt Mesterboligen. Huset er nå revet.
 
==Strømmen Sidebane==
Etter påtrykk fra sagbrukseierne ble det tidlig etablert en sidebane til sagene langs Sagelva, og allerede i [[1853]] sto [[Norges første industrispor]] klart til bruk. Sidebanen var først en hestejernbane, men etter to år ble banelegemet forsterket slik at en kunne kjøre med lokomotiv til [[Flaen Brug]]. Videre derfra gikk banen i bru over Sagelva, og den dag i dag er det mulig å se trepålene etter brua ved lavvann i elva. Sidebanen gikk deretter under brua for Hovedbanen, og her var det så lavt at det bare kunne benyttes hester som trekkraft. Sporet hadde sin store nytte både for inntransport av tømmer og uttransport av ferdigsaget virke, men allerede rundt [[1860]] ble det mindre bruk av banen.
 
Kartet fra [[1863]] viser at Strømmen Sidebane grener av fra Hovedbanen nærmere [[Lørenskog stasjon|Lørenskog]], rett ved pumpehuset hvor damplokomotivene fikk sin vannpåfylling fra [[Sagelva]]. Sidebanen hadde to spor av tilstrekkelig lengde til å kunne rangere vogner til et tog mot hovedstaden. To av de mindre husene rett ved må antas å være stall for hestene på sidebanen samt hvilebu for hestekarene.


I [[1883]] kom [[Skovly pensjonat]] som Strømmens første rett opp for stasjonen. I [[1899]] ble bygningen ervervet av NSB og innredet til boliger for egne ansatte, inklusiv stasjonsmesteren. Siden den gang har huset blit kalt Mesterboligen.
Med årene er sidebanen kuttet ned gradvis, men den var til meget stor nytte for [[Strømmens Værksted]] da bedriften startet i [[1873]], senere for [[Strømmen Trævarefabrik]] da denne bedriften startet i [[1884]], og endelig for [[Flaen Brug]] som i en årrekke leverte snekkerinnredninger til produksjonen av jernbanevogner på [[Strømmens Værksted]]. Helt fram til utløpet av [[2011]] gjorde banen nytte som industrispor for [http://www.bombardier.com Bombardier Transportation] som da fraflyttet de tidligere lokalene til Strømmens Værksted. Sporet har etter dette ikke hatt trafikk. Mange godstog på vei til Alnabru godsstasjon nordfra må fortsatt ha assistanselokomotiv i stigningen fra Lillestrøm til Strømmen.
{{thumb|Lokomotiv eksplosjon Strømmen stasjon 22.12.1888.jpg|Lokomotiveksplosjon på Strømmen stasjon 22.12.1888. Kilde: Jernbanemuseet.}}


==Vanntårn og lokomotivhopp==
==Vanntårn og lokomotivhopp==
Stasjonen fikk tidlig et vanntårn for damplokomotivene, dette ble fylt fra [[Pumpevika (Strømmen)|Pumpevika]] i Sagelva. Tårnet sto på sporenes østside rett ved brattbakken – også kalt pumpebakken – i [[Grønliveien (Strømmen)|Grønliveien]] som i dag går langs jernbanelinjen. Den [[22. desember]] [[1888]] ble det her satt en verdensrekord som nok må regnes som uslåelig, i den uvanlige øvelsen høydehopp uten tilløp for to lokomotiver. Hendelsesforløpet var dette:
Stasjonen fikk tidlig et vanntårn for damplokomotivene, dette ble fylt fra [[Pumpevika (Strømmen)|Pumpevika]] i Sagelva. Tårnet sto på sporenes østside rett ved brattbakken – også kalt pumpebakken – i [[Grønliveien (Strømmen)|Grønliveien]] som i dag går langs jernbanelinjen. Lørdag [[22. desember]] [[1888]] ble det her satt en verdensrekord som nok må regnes som uslåelig, i den uvanlige øvelsen høydehopp uten tilløp for to lokomotiver. Hendelsesforløpet var dette:
 
{{thumb|Str stasjon avdukning3.JPG|Strømmen stasjon - mange var samlet ved minnetavlens avduking. Foto: Per Høstland.}}
Morgentoget til Eidsvoll var forspent med to lokomotiver. Nr. 1 var ferdig med vannpåfylling, mens Nr. 2 var nesten ferdig. Plutselig inntraff en kraftig rystelse, og like etter eksploderte vannkjelen på Nr. 2. Det 20 tonns lokomotivet gikk til værs og slet seg fra kullvognen ([http://no.wikipedia.org/wiki/Tender tender]en), men det ble hengende fast i Nr. 1. Dermed snudde det elegant i lufta og landet trygt oppe på Nr. 1, som ikke ble mer skadet enn at det kunne trekkes rett inn i verkstedet med den nybakte rekordholderen på ryggen.Bortsett fra et benbrudd fikk lokomotivenes betjening ikke alvorligere skader.
Morgentoget til Eidsvoll var forspent med to lokomotiver. Nr. 1 var ferdig med vannpåfylling, mens Nr. 2 var nesten ferdig. Plutselig inntraff en kraftig rystelse, og like etter eksploderte vannkjelen på Nr. 2. Det 20 tonns lokomotivet gikk til værs og slet seg fra kullvognen ([http://no.wikipedia.org/wiki/Tender tender]en), men det ble hengende fast i Nr. 1. Dermed snudde det elegant i lufta og landet trygt oppe på Nr. 1, som ikke ble mer skadet enn at det kunne trekkes rett inn i verkstedet med den nybakte rekordholderen på ryggen. Tre av lokomotivenes betjening ble skadet, men ingen alvorlig.
{{thumb|Str stasj SOA2.JPG|Johannes Nygård i uniform med distinksjoner som understasjonsmester assistert av Steinar Bunæs fra Strømmen Vel ved avdukingen. Foto: Svein O. Arnesen.}}


==Minnetavle 2009==
==Minnetavle 2009==
[[Bilde:Str stasjon avdukning3.JPG|Avdukning av minnetavle|Foto Per Høstland|thumb]]I kjølvannet av jernbaneanlegget ved [[Strømmen]] fulgte flere hendelser som fortjener betegnelsen ''Først i landet''. Dette faktum ble behørig markert ved oppsetting av en minnetavle på Strømmen stasjon. [[11. juni]] [[2009]] var mer enn 100 mennesker samlet for å markere begivenheten, som var initiert av [http://www.strommenvel.no Strømmen Vel] med [[Skedsmo kommune]] og [http://www.jernbaneverket.no Jernbaneverket] som samarbeidspartnere. Tiltaket inngikk i ''Strømmenvandringen 2009'' som var innom flere steder av kulturell og historisk interesse.
I kjølvannet av jernbaneanlegget ved [[Strømmen]] fulgte flere hendelser som fortjener betegnelsen ''Først i landet''. Dette faktum ble behørig markert ved oppsetting av en minnetavle på Strømmen stasjon. [[11. juni]] [[2009]] var mer enn 100 mennesker samlet for å markere begivenheten, som var initiert av [http://www.strommenvel.no Strømmen Vel] med [[Skedsmo kommune]] og [http://www.jernbaneverket.no Jernbaneverket] som samarbeidspartnere. Tiltaket inngikk i ''Strømmenvandringen 2009'' som var innom flere steder av kulturell og historisk interesse.


Noe av minnetavlens ordlyd:
Noe av minnetavlens ordlyd:


«KULTURMINNE
<blockquote>
KULTURMINNE


Strømmen stasjon
Strømmen stasjon
Linje 43: Linje 90:
FOR FØRSTE GANG…'''
FOR FØRSTE GANG…'''
Hensikten med landets første jernbane var å få en god forbindelse fra hovedstaden til Mjøsa. Samtidig ble det lagt stor vekt på å effektivisere planketransporten fra Romerike, særlig fra området langs Sagelva. Norsk Hoved-Jernbane ble åpnet fram til Eidsvoll 1. september 1854, men det var Strømmen som ble landets første jernbanestasjon utenfor hovedstaden. Dette ledet til flere hendelser som fortjener betegnelsen ''først i landet'':
Hensikten med landets første jernbane var å få en god forbindelse fra hovedstaden til Mjøsa. Samtidig ble det lagt stor vekt på å effektivisere planketransporten fra Romerike, særlig fra området langs Sagelva. Norsk Hoved-Jernbane ble åpnet fram til Eidsvoll 1. september 1854, men det var Strømmen som ble landets første jernbanestasjon utenfor hovedstaden. Dette ledet til flere hendelser som fortjener betegnelsen ''først i landet'':
[[Bilde:Str stasj SOA2.JPG|Tidligere understasjonsmester Johannes Nygård og Steinar Bunæs fra Strømmen Vel.|Foto Svein O. Arnesen|thumb]]
 
*Den 4. juli 1853 ankom åpningstoget med inviterte gjester fra Christiania.
*Den 4. juli 1853 ankom åpningstoget med inviterte gjester fra Christiania.
*Godstog hadde tillatelse fra 5. november 1852, men kjørte neppe før året etter.
*Godstog hadde tillatelse fra 5. november 1852, men kjørte neppe før året etter.
*Landets første industrispor til sagene ved Sagelva ble ferdig i 1853.
*Landets første industrispor til sagene ved Sagelva ble ferdig i 1853.
*Det første telegrammet ble sendt fra Sagdalen 19. desember 1853.
*Det første telegrammet ble sendt fra Sagdalen 19. desember 1853.
*Landets første jernbanepoståpneri ble etablert på Strømmen i 1855.»
*Landets første jernbanepoståpneri ble etablert på Strømmen i 1855.
</blockquote>


==Johannes Nygård==
==Johannes Nygård==
Strømmen stasjon har i dag ingen ansatte. Men til å bistå med avdukningen hadde Strømmen Vel sikret seg en som hadde den rette bakgrunnen. Johannes Nygård ([[1921]]-[[2010]]) fra Strømmen startet ved [[Østbanestasjonen]] i [[1940]], og kom til Strømmen stasjon som trafikkelev i 1942. Etter hvert ble han telegrafist, og han tjenestegjorde senere ved både [[Ganddal stasjon]], [[Kløfta stasjon]], [[Ljan stasjon]] og igjen Østbanestasjonen til han gikk av etter 43 års sammenhengende tjeneste. Da hadde han steget i gradene og var understasjonsmester ved [[Lillestrøm stasjon]].
Strømmen stasjon har i dag ingen ansatte. Men til å bistå med avdukningen hadde Strømmen Vel sikret seg en som hadde den rette bakgrunnen. Johannes Nygård ([[1921]]-[[2010]]) fra Strømmen startet ved [[Østbanestasjonen]] i [[1940]], og kom til Strømmen stasjon som trafikkelev i 1942. Etter hvert ble han telegrafist, og han tjenestegjorde senere ved både [[Ganddal stasjon]], [[Kløfta stasjon]], [[Ljan stasjon]] og igjen [[Østbanestasjonen]] til han gikk av etter 43 års sammenhengende tjeneste. Da hadde han steget i gradene og var understasjonsmester ved [[Lillestrøm stasjon]].


==Telegraftjenesten ved Strømmen stasjon==
==Telegraftjenesten ved Strømmen stasjon==
Jernbanen gjorde det nødvendig å ha et godt [[telegrafnett]] både på stasjonene og ved enkelte andre viktige installasjoner. [[Det første telegrammet i Norge]] ble sendt fra [[bomvokterstua]] rett nedenfor [[Stalsberg Nordre (Skedsmo)|Stalsberg Nordre]] den [[19.desember]] [[1853]] med slik tekst: «The telegraph in order between here and Christiania». Med engelsk entreprenør var det naturlig med engelsk som arbeidsspråk i den første tiden. Det var anlagt bomvokterstue ved [[Stalsberg (Skedsmo)|Stalsberg gård]] fordi hovedveien – nåværende [[Gamle Strømsvei (Skedsmo)|Gamle Strømsvei]] – på den tiden måtte krysse jernbanen i plan. Ved anlegg av dobbeltspor i [[1901]] ble det bygd undergang for Gamle Strømsvei, og denne ble også benyttet for den nye [[Strømsveien (Skedsmo)|Strømsveien]] i [[1911]], og benyttes i 2010 for [[Sagstien (Skedsmo)|Sagstien]]. Dermed kunne av bomvokterstua nedlegges etter nesten femti års tjeneste.
Jernbanen gjorde det nødvendig å ha et godt telegrafnett både på stasjonene og ved enkelte andre viktige installasjoner. [[Det første telegrammet i Norge]] ble sendt fra [[bomvokterstue|bomvekterstua]] rett nedenfor [[Nordre Stalsberg (Skedsmo)|Nordre Stalsberg]] den [[19. desember]] [[1853]] med slik tekst: «The telegraph in order between here and Christiania». Med engelsk entreprenør var det naturlig med engelsk som arbeidsspråk i den første tiden. Det var anlagt bomvokterstue ved [[Stalsberg (Skedsmo)|Stalsberg gård]] fordi hovedveien – nåværende [[Gamle Strømsvei (Skedsmo)|Gamle Strømsvei]] – på den tiden måtte krysse jernbanen i plan. Ved anlegg av dobbeltspor i [[1901]] ble det bygd undergang for Gamle Strømsvei, og denne ble også benyttet for den nye [[Strømsveien (Skedsmo)|Strømsveien]] i [[1911]], og benyttes i 2010 for [[Sagstien (Skedsmo)|Sagstien]]. Dermed kunne bomvokterstua nedlegges etter nesten femti års tjeneste.


Telegrafen fulgte jernbanen i hundre år, og telegrafistene var en del av stasjonsbetjeningen til rundt 1950. [[Telegrafverket]], som senere ble [[Televerket]] og [http://www.telenor.no/privat Telenor], ble deretter alene om telegramtjenesten.
Telegrafen fulgte jernbanen i hundre år, og telegrafistene var en del av stasjonsbetjeningen til rundt 1950. [[Telegrafverket]], som senere ble [[Televerket]] og [http://telenor.com/no/om-oss/var-historie/ Telenor], ble deretter alene om telegramtjenesten.


Telegrafmeldingene kom på morse og telefon. Telegrammer skulle bringes ut til ulike adressater, og mange av barna i Strømmen tjente sine første kroner på dette. Et vanlig telegram ble brettet sammen på en spesiell måte til en størrelse på ca 10 x 6 cm, festtelegrammene ble lagt i konvolutt i B5-størrelse.
Telegrafmeldingene kom på morse og telefon. Telegrammer skulle bringes ut til ulike adressater, og mange av barna i Strømmen tjente sine første kroner på dette. Et vanlig telegram ble brettet sammen på en spesiell måte til en størrelse på ca 10 x 6 cm, festtelegrammene ble lagt i konvolutt i B5-størrelse.
{{thumb|Strømmen 28. april 1905.PNG|Poststemplet Strømmen Jernb.st. 28. april 1905.|Ukjent/Ukjent}}
{{thumb|Strommen Postkontor 1948.jpg|Strømmen Postkontor i Hoberggården, Strømsveien 52.}}


==Strømmen stasjon fikk det første [[jernbanepoståpneri]]et i landet==
==Strømmen stasjon fikk det første [[jernbanepoståpneri]]et i landet==
Linje 65: Linje 115:
Gårdbruker [[Knud Ryen]] var den første poståpneren, senere fulgte stasjonsmester Sørlie i 1861, stasjonsmester Ole Jensen i 1865, fra 1895 telegrafist K. J. Strand (i ni mnd.), videre stasjonsmester H. P. Hansen, stasjonsmester B. O. Andersen i 1897, stasjonsmester D. E. Høyer i 1899, telegrafist O. Ellingsen i tre måneder 1904, etterfulgt av stasjonsmester Fr. M. Andersen.   
Gårdbruker [[Knud Ryen]] var den første poståpneren, senere fulgte stasjonsmester Sørlie i 1861, stasjonsmester Ole Jensen i 1865, fra 1895 telegrafist K. J. Strand (i ni mnd.), videre stasjonsmester H. P. Hansen, stasjonsmester B. O. Andersen i 1897, stasjonsmester D. E. Høyer i 1899, telegrafist O. Ellingsen i tre måneder 1904, etterfulgt av stasjonsmester Fr. M. Andersen.   


[[Bilde:Strommen Postkontor 1948.jpg|thumb]]Da dobbeltsporet mellom Kristiania og Lillestrøm ble ferdig i 1901/02 flyttet stasjonen til nåværende plassering, og postkontoret fulgte med. I 1905 ble stasjonsmester A. Smith poståpner. I 1919 overtok kontorist Even Hoberg stillingen og bygde senere et nytt poståpneri i [[Strømsveien]]. Dette lokalet er senere innbygd i den nåværende [[Hoberggården (Strømmen)|Hoberggården]]. Hans kone, Marie Hoberg, overtok stillingen i 1921.
Da dobbeltsporet mellom [[Kristiania]] og Lillestrøm ble ferdig i 1901/02, flyttet stasjonen til nåværende plassering, og postkontoret fulgte med. I 1905 ble stasjonsmester A. Smith poståpner. I 1919 overtok kontorist Even Hoberg stillingen og bygde senere et nytt poståpneri i [[Strømsveien (Skedsmo)|Strømsveien]]. Dette lokalet er senere innbygd i den nåværende [[Hoberggården (Strømmen)|Hoberggården]]. Hans kone, Marie Hoberg, overtok stillingen i 1921. Den videre posthistorien i Strømmen finnes under kapitlet [[Posthistorie i Skedsmo]].


Poståpneriet var nå lagt under [[Lillestrøm postkontor]] og fikk i [[1922]] navnet [[Strømmen postkontor]]. I [[1948]] ble postkontoret flyttet til nye lokaler i [[Kjustadgården (Strømmen)|Kjustadgården]] i Strømsveien 82 med J. L. Bakke som poståpner. I 1954 overtok postfullmektig Rolf Jacobsen, i 1962 Per S. , som også hadde gleden av å flytte inn i nye lokaler i [[Olaussengården (Strømmen)|Olaussengården]] i Strømsveien 48/50 i [[1964]]. Her var postkontoret til det flyttet inn i [[Strømmen storsenter]] i [[1997]].
==Stasjonsparken==
Parkområdet på stasjonens østside ble anlagt før [[andre verdenskrig]], og fikk navnet '''Stasjonsparken'''. I [[1950]] ble monumentet Kvernkallen med plaskebasseng anlagt. Det er reist som et symbol og minne om vasshjulene som drev alle sagene og møllene i [[Sagelva (Skedsmo)|Sagelva]]. [[Skedsmo kommune]] fattet vedtak om statuen allerede i [[1933]], og oppdraget ble gitt til billedhuggeren [[Trygve Dammen]]. I [[1955]] ble statuen av utenriksminister [[Nils Claus Ihlen]] reist rett ved bassenget.
Se mer om statuene under [[Strømmens minnesmerker og minnetavler]].
 
I 2007 ble parken fullstendig ombygget i forbindelse med etableringen av Strømmen kollektivterminal. Kvernkallmonumentet ble da flyttet til ny posisjon nær den opprinnelige.
 
 
<gallery widths=250 heights=250>
Image:Stasjonsparken fra bassenget mot stasjonen.jpg|Stasjonsparken fra Kvernkallbassenget mot Strømmen stasjon 1955. I venstre bildekant ligger drosjebua, videre pakkhuset, privetet fra 1853, stasjonsbygningen fra 1902 og sist hus over trappenedgang til fotgjengerundergangen.
Image:Stasjonsparken i Strømmen med bassenget 1953.jpg|Stasjonsparken i Strømmen med bassenget 1957. Her har fotografen Julie Kværne stått med ryggen mot stasjonen.
Image:Stasjonsparken juni 2009.JPG|Stasjonsparken etter ombyggingen 2008, fotografert under Strømmenvandringen 2009. [[Suphammergården]] i bakgrunnen. Foto Svein O. Arnesen.
Image:Minneskilt Strømmen stasjon.jpg|Minnetavle på [[Strømmen stasjon]]
Image:Strømmen stasjon hovedfasade 1901.jpg|Strømmen stasjon fasade mot sporene - ny stasjonsbygning tegnet av arkitekt [[Finn Knudsen (1864–1911)|Finn Knudsen]] 1901. Oppført av [[Strømmen Trævarefabrik]].
Image:Strømmen stasjon gatefasade 1901.jpg|Strømmen stasjon gatefasade. Arkitekt Finn Knudsen 1901.
Image:Strømmen st 1903.PNG|Strømmen stasjon 1903. Her er dobbeltsporet og ny stasjonsbygning fra Strømmen Trævarefabrik nettopp kommet på plass.
Image:Strømmen stasjon 1903.jpg|Strømmen stasjon 1903. Foto Anders Beer Wilse.
Image:Strømmen 1899 sett fra Bråte..jpg|Strømmen 1899 sett fra Bråte. Ukjent fotograf.
Image:Strømmen st 1904.png|Strømmen stasjon ved Hovedbanens 50-årsjubileum 1904. Kort før dette ble dobbeltsporet Lillestrøm-Kristiania anlagt, noe som krevde at den avbildede stasjonsbygningen ble oppført vest for sporene.
Image:Strømmen stasjon 1904.jpeg|Pyntet lokomotiv på Strømmen stasjon ved Hovedbanens 50-årsjubileum 1904.
Image:998 Strømmen Station - no-nb digifoto 20150903 00058 bldsa PK23970.jpg|Strømmen stasjon 1920. Bråte gård i bakgrunnen. Carl Normann/Nasjonalbiblioteket.
Image:Jernbanestationen Strømmen - no-nb digifoto 20150907 00013 bldsa PK23980.jpg|Jernbanestationen Strømmen. Nasjonalbiblioteket.jpg
Image:Jernbanestationen Strømmen - no-nb digifoto 20150907 00012 bldsa PK23974.jpg|Strømmen stasjon. Elektrisk drift under montering, dvs foto tatt 1927 eller 1926. Et skiftelokomotiv forlater rangeringsområdet på vei til Lillestrøm etter dagens tørn. Nasjonalbiblioteket.
Image:Strømmen stasjon 2021.JPG|Strømmen stasjon 2021 sett fra Sagbruksveien. Den verneverdige stasjonsbygningen pusses opp. Foto Steinar Bunæs.
</gallery>


==Referanser==
==Referanser==
Linje 73: Linje 146:


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
*Bergh, T.: ''Jernbane i Norge 1854-2004.'' Bind I. Bergen 2004.
*Bergh, Trond: ''Jernbanen i Norge 1854-2004.'' Bind I. Bergen 2004.
* Bunæs, Steinar: ''Gisledal mølle – et hundreårs minne for Strømmen.'' Utgitt av Sagelvas venner og Strømmen Vel 2007.
*[[Bunæs, Steinar]]: ''Gisledal mølle – et hundreårs minne for Strømmen.'' Utgitt av Sagelvas venner og Strømmen Vel 2007.
*Gulowsen, J og Ryggvik, H.: ''Jernbane i Norge 1854-2004.'' Bind II. Bergen 2004.
*Gulowsen, J og Ryggvik, H.: ''Jernbanen i Norge 1854-2004.'' Bind II. Bergen 2004.
*Haavelmo, Halvor: ''Skedsmo. Bygdens historie.'' Bind II. Oslo 1950.  
*[[Haavelmo, Halvor]]: ''Skedsmo. Bygdens historie.'' Bind II. Oslo 1950-1952. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2012011008177}}
*Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: ''Strømmen I. Historier om stedet og folket''. Utgitt av Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2009.  
*Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: ''Strømmen I. Historier om stedet og folket''. Utgitt av Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2009.  
*Sørheim, Thor: Skedsmo. ''Lokalhistorisk opplegg.'' Skedsmo kommune 1976. Boka er lagt ut på Skedsmo kommunes lokalhistoriesider.  
*[[Thor Sørheim|Sørheim, Thor]]: Skedsmo. ''Lokalhistorisk opplegg.'' Skedsmo kommune 1976. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2014010808037}}.
*Østby, Arvid: ''Jernbanestasjoner på Romerike.'' I Romerikstun. Årbok 1970. Bind VII. Romerike historielag. S. 147
*Østby, Arvid: ''Jernbanestasjoner på Romerike.'' I Romerikstun. Årbok 1970. Bind VII. Romerike historielag. S. 147
*Østvedt, Einar: ''De norske jernbaners historie''. Bind I. Tidsrommet fra 1851 til omkring 1883. Oslo 1954.
*Østvedt, Einar: ''De norske jernbaners historie''. Bind I. Tidsrommet fra 1851 til omkring 1883. Oslo 1954.


{{Artikkelkoord|59.9494|N|11.0021|Ø}}
[[Kategori:Jernbanestasjoner]]
[[Kategori:Hovedbanen]]
[[Kategori:Jernbane]]


 
[[Kategori:Lillestrøm kommune]]
[[Kategori: Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Skedsmo]]
[[Kategori: Strømmen]]
[[Kategori:Strømmen]]
[[Kategori: Lørenskog kommune]]
[[Kategori:Parker]]
[[Kategori:Jernbanestasjoner]]
[[Kategori:Etableringer i 1853]]
[[Kategori: Jernbane i Akershus]]
{{bm}}
[[Kategori:Jernbanestasjoner på Hovedbanen]]
{{F2}}
{{F2}}
Veiledere, Administratorer
173 547

redigeringer