Sula (Frøya): Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Sula eller Sulen på Nord-Frøya i Fosen er en øygruppe og et tidligere fiskevær som har vært bebodd i uminnelige tider. Etter sagnet lagret vikingene fisk og provianterte her når de skulle ut i leding. Allerede ved reformasjonens innførelse hadde Sula sin egen kirke, som i 1740-årene (da det var en nedgangsperiode) ble flyttet til Sletten på fastlands-Frøya. Den ble senere modernisert og Sula fikk mye senere i 1925 et nytt kapell. Sula hadde en gang flere fastboende og mange småhus som lå tett inntil hverandre som i en liten landsby. Det var egen fyrvokter og fyr på øygruppens høyeste punkt. Fra tidligst av et steinfyr som senere ble et moderne fyr. Som andre fiskevær i nærheten som Froan, var Sula en gang eid og drevet privat av byborgere. Koch-slekta var væreiere fra slutten av 1600-tallet til i 1850 årene da kjøpmann Lossius fra Kristiansund ble eier. Fabrikkeier Rasmus Lien og kompanjong P. G. Jenssen fra Trondheim var de siste væreierne før fiskeværet ble solgt til staten i 1939.   
Sula eller Sulen på Nord-Frøya i Fosen er en øygruppe og et tidligere fiskevær som har vært bebodd i uminnelige tider. Etter sagnet lagret vikingene fisk og provianterte her når de skulle ut i leding. Allerede ved reformasjonens innførelse hadde Sula sin egen kirke, som i 1740-årene (da det var en nedgangsperiode) ble flyttet til Sletten på fastlands-Frøya. Den ble senere modernisert og Sula fikk mye senere i 1925 et nytt kapell. Sula hadde en gang flere fastboende og mange småhus som lå tett inntil hverandre som i en liten landsby. Det var egen fyrvokter og fyr på øygruppens høyeste punkt. Fra tidligst av et steinfyr som senere ble et moderne fyr. Som andre fiskevær i nærheten som Froan, var Sula en gang eid og drevet privat av byborgere. Koch-slekta var væreiere fra slutten av 1600-tallet til i 1850 årene da kjøpmann Lossius fra Kristiansund ble eier.  
Det ble da etablert et samvirkelag her.
 
Fabrikkeier Rasmus Lien og kompanjong P. G. Jenssen fra Trondheim var de siste væreierne før fiskeværet ble solgt til staten i 1939.  Det ble da etablert et samvirkelag her. Det var da 600 fastboende som kunne få omgjort sine bolige og bli selveiere.




4 207

redigeringer