Sula (Frøya): Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(12 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Sula eller Sulen på Nord-Frøya i Fosen er en øygruppe og et tidligere fiskevær som har vært bebodd i uminnelige tider. Etter sagnet lagret vikingene fisk og provianterte her når de skulle ut i leding. Allerede ved reformasjonens innførelse hadde Sula sin egen kirke, som i 1740-årene (da det var en nedgangsperiode) ble flyttet til Sletten på fastlands-Frøya. Den ble senere modernisert og Sula fikk senere et nytt kapell. Sula hadde en gang flere fastboende og mange småhus som lå tett inntil hverandre som i en liten landsby. Det var egen fyrvokter og fyr på øygruppens høyeste punkt. Fra tidligst av et steinfyr som senere ble et moderne fyr. Som andre fiskevær i nærheten som Froan, var Sula en gang eid og drevet privat av byborgere. Fabrikkeier Rasmus Lien og kompanjong Jenssen fra Trondheim eide dette fiskeværet.  
'''[[Sula (Frøya)|Sula]]''' eller Sulen på [[Nord-Frøya]] i [[Fosen]] er en øygruppe og et tidligere fiskevær som har vært bebodd i uminnelige tider. Etter sagnet lagret vikingene fisk og provianterte her når de skulle ut i leding. Allerede ved reformasjonens innførelse hadde Sula sin egen kirke, som i 1740-årene (da det var en nedgangsperiode) ble flyttet til Sletten på fastlands-Frøya. Den ble senere modernisert og Sula fikk mye senere i 1925 et nytt kapell. Sula hadde en gang mange fastboende og flere småhus som lå tett inntil hverandre som i en liten landsby. Det var egen fyrvokter og fyr på øygruppens høyeste punkt. Fra tidligst av et steinfyr som senere ble et moderne fyr. Som andre fiskevær i nærheten som Froan, var Sula en gang eid og drevet privat av byborgere. Koch-slekta var væreiere fra slutten av 1600-tallet til i 1850 årene da kjøpmann Lossius fra [[Kristiansund]] ble eier.  


Fabrikkeier Rasmus Lien og kompanjong P. G. Jenssen fra Trondheim/Bjugn var de siste væreierne før fiskeværet ble solgt til staten i 1939. Det ble da etablert et samvirkelag her. Det var da 600 fastboende som kunne få omgjort sine plasser og bli selveiere. I 1969 solgte staten øygruppen til [[Frøya kommune]]. I 2016 var det omtrent 50 fastboende igjen her.


== Kilder ==
* Trondhjems Adresseavis, lørdag 28. juni 1924
* Gamle Frøya-bilder 1, Johan G. Foss 1996


Kilde: Trondhjems Adresseavis, lørdag 28. juni 1924
[[Kategori:Frøya kommune]]
[[Kategori:Øyer]]
[[Kategori:Fiskevær]]
{{bm}}
4 207

redigeringer