Sverre Johnsen

Sideversjon per 3. apr. 2014 kl. 10:14 av Mbakkel2 (samtale | bidrag) (Ny side: {{under arbeid}} Skriv ut Skjul markering Til den rette siden av fjorden - 90 Sverre Johnsen Vis avisside Vis avisside Les også Moss Glassverk kan gå i tusen knas Aftenposten - ...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.


Skriv ut

Skjul markering Til den rette siden av fjorden - 90 Sverre Johnsen Vis avisside Vis avisside Les også

Moss Glassverk kan gå i tusen knas Aftenposten - 07.12.1994 Fagforening vil slåss for Moss Glassverk Aftenposten - 25.10.1998 LANDET RUNDT Moss Glassverk skal legges ned Aftenposten - 06.12.1994 Vis flere

ØSTLANDS-POSTEN 26.06.2013 Side 26-27  -  Seksjon: General  -  Del: 1 

Forfatter: Roger W. Sørdahl E-post: roger.sordahl@op.no Da Sverre Johnsen flyttet fra Rockwool i Moss for å ta over bedriften i Larvik, kom han til den rette siden av fjorden. I morgen fyller den opprinnelige Borre-mannen og industrilederen 90 år. - Du vet, jeg kom jo opprinnelig fra en gård i Borre, like uTenfor grensen Til HorTen, og den overTok jeg da moren og faren min døde. Men noen gårdsdrifT ble deT aldri på meg, jeg var mer Teknisk inTeresserT, og nå er gården sTykkeT uT Til TomTer og solgT, forTeller Sverre Johnsen som var sjef på Rockwool på ReveT helT Til han gikk av med pensjon som 65-åring.

Og den Tekniske uTdannelsen Tok Johnsen i Sverige under Temmelig dramaTiske omsTendigheTer. Han var bare 17 år da krigen sTarTeT i 1940 og kom ganske forT med i HjemmefronTen i HorTen og Borre. Men gruppen han var med i, ble rulleT opp av Tyskerne i 1942 og med fare for siTT egeT liv måTTe Johnsen flykTe; førsT Til Oslo, så Til Sverige.

- Vi ville jo til England for å kjempe videre, men deT loT seg ikke gjøre. Derfor kom jeg med i de norske poliTisTyrkene i Sverige og deT var også der borTe jeg sTarTeT på den Tekniske uTdannelsen. ETTer krigen kom jeg hjem Til Norge, men ganske snarT reisTe jeg Til STockholm igjen for å fullføre uTdannelsen, sier Johnsen.

Vel Tilbake i Norge igjen var deT å søke eTTer jobb. DeT fikk han på Moss Glassverk, og deT var også her han Traff kona, mossejenTa Liv som var sekreTær på fabrikken.

- Dermed var deT gjorT. Vi gifTeT oss og i rask rekkefølge kom Tre barn, ei jenTe og To guTTer.

På Moss Glassverk ble Sverre Johnsen i fem år før han gikk over Til ledersTillingen hos Elkem Rockwool i samme by. DeT var ikke noe dumT byTTe, for med jobben fulgTe leiligheT og Sverre og Liv sTorTrivdes.

- Men pluTselig en dag kom deT melding om aT jeg var innkalT Til hovedkonToreT i Oslo og her fikk jeg beskjed om aT jeg skulle bli fabrikksjef på rockwoolfabrikken på ReveT, og deT var jo greiT. Vi flyTTeT fra Moss Til Larvik, og dermed var jeg igjen kommeT på den reTTe siden av Oslofjorden, sier Johnsen.

Og i Larvik gikk bedriften så deT susTe, selv om den ble lagT ned bare To år eTTer aT Sverre Johnsen pensjonerTe seg. Color Line Trenge plass Til ny ferjeTerminal på ReveT og konsernledelsen valgTe å legge ned, selge eiendommen og flyTTe all produksjon Til Moss.

- Men bedrifTen i Larvik var fin, den og jeg Trivdes godT. Men mye å gjøre var deT, spesielT da jeg fikk ansvareT for bedrifTene i Trondheim og Moss ved siden av larviksbedrifTen. Da ble deT mye reising en periode, sier Johnsen som da han var akTiv bedrifTsleder, engasjerTe seg både i IndusTriforeningen og kom med i Odd Fellow-losjen der han forTsaTT er med.

Den tidligere industrilederen er imidlerTid ikke like fornøyd med indus-TriuTviklingen i Larvik. Tidligere lå deT flere sTore bedrifTer på ReveT - Rockwool, SmelTeverkeT og Impregneringen - og på TorsTrand var deT en rekke sTore arbeidsplasser for øvrig, som Alfr. Andersen og Soyamelfabrikken. Nå er deT bare Impregneringen og deler av Alfred igjen.

- Vi skal vel ikke skylde på noen, men jeg synes deT er synd aT de aller flesTe av de gamle indusTribedrifTene er borTe. DeT beTyr mange arbeidsplasser TapT, deT. Men deT ligger vel i Tiden og Larvik er ikke den enesTe norske byen som opplever indusTridød, sier Johnsen.

Gården der Sverre Johnsen voksTe opp, lå like ved sTrandkanTen i Borre og heller ikke i Moss bodde familien langT fra sjøen. Dermed var deT helT naTurlig for Sverre og Liv å skaffe seg båT så snarT de flyTTeT Til Larvik i 1967, og i årene eTTerpå har de haTT flere

båter både på Agnes og Karistranda og de elsker sjølivet.

- Tidligere dro vi mye ut med båten i feriene og vi var både nedover svenskekysten og på Sørlandet. Nå har imidlertid sønnen vår som bor i det tidligere huset vårt på Tenvik, tatt over båten. Vi får heller bli med ham en tur på sjøen, sier Sverre Johnsen som for noen år siden flyttet inn i en praktisk leilighet i Olavs gate samme med kona Liv.

Selve 90-årsfeiringen blir for øvrig delt i to. I morgen er det duket for venner og kjente i Olavs gate, og til helgen drar hele familien til utlandet.

En 90-åring skal naturligvis behørig feiret.

Bildetekst:

- Industrileder: Sverre Johnsen har vært indu faren - han ville bli. I morgen fyller han 90 å strileder både i Larvik, Moss og Trondheim, men opprinnelig var det sjømann - som r.

© Østlands-Posten