Tamilenes forening i Bergen og Hordaland: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny artikkel)
 
(Korr., lenker, tilføyelser)
Linje 1: Linje 1:
Det bodde bare et fåtall tamiler i Hordaland fylke på slutten av 1970-åra. Likevel klarte de å grunnlegge Vest-Europas første tamilske forening i Bergen i 1977. Foreningens mål var fra starten å opprettholde samhørighet blant tamiler, bevare kultur, tradisjoner og identitet. Samtidig som man jobbet aktivt for å hjelpe tamiler i hjemlandet til å leve et selvstendig liv. Kandiah Mylvaganam, Manuelpillai Soosaipillai, Josef Alosiyas, Aloycius Santhiapillai, Robert Dayanandan, James Anthonipillai, Satchi Mylvaganam, Sivakanthan Nallasekarampillai og Eugene Sebastian er noen av dem som bidro til å stifte foreningen. Allerede på det første møtet meldte nærmere 50 personer seg inn i foreningen. Helt fra begynnelsen har Tamilenes Forening i Bergen og Hordaland arrangert mange kulturelle forestillinger. For å veilede barn og unge og samtidig hjelpe og motivere dem til å ta videreutdanning ble det i 1995 for første gang opprettet et leksehjelptiltak. Dette tiltaket er et tilbud til barn og ungdom, og flere hundre elever har fått nytte av det. Tamilenes Forening i Bergen og Hordaland arrangerte i begynnelsen av 1980-årene for første gang konkurranser i å holde tale og å skrive skjønnskrift for tamilske elever i Norge. Foreningen avholdt også konkurranser i kunstmaling og novelleskriving for den samme målgruppen. Tamilenes Forening i Bergen etablerte en sportsklubb i den hensikt å forene alle tamilske sportsutøvere. Siden begynnelsen av 1980-årene har tamiler i Bergen spilt fotball, volleyball osv. Sportsklubben har helt siden 1986 arrangert fotballturneringer på nasjonalt nivå for
'''Tamilenes forening i Bergen og Hordaland''' ble opprettet i 1977. På denne tida bodde det fåtall tamiler i bergensområdet sammenlignet med mange andre steder i Europa, likevel skal organisasjonen etter sigende være den første tamilske forening i Vest-Europa. Foreningen hadde fra starten en todelt målsetning: For det første ville den styrke medlemmenes tamilske identitet, ved å formidle tamilsk kultur og bevare tamilske tradisjoner. For det andre ønsket foreningen å støtte den tamilske befolkningen på Sri Lanka og tamilens arbeid for å oppnå større grad av selvstyre. Sentrale initiativtakere til foreningens opprettelse var [[Kandiah Mylvaganam]], [[Manuelpillai Soosaipillai]], [[Josef Alosiyas]], [[Aloycius Santhiapillai]], [[Robert Dayanandan]], [[James Anthonipillai]], [[Satchi Mylvaganam]], [[Sivakanthan Nallasekarampillai]] og [[Eugene Sebastian]]. Allerede på det første møtet meldte nærmere 50 personer seg inn i foreningen. Tamilenes forening i [[Bergen]] og [[Hordaland]] gjorde en betydelig innsats for å hjelpe og stimulere tamilske barn til å klare seg på norsk skole og skaffe seg videregående utdannelse. I 1995 opprettet foreningen for første gange et leksehjelptilbud. Flere hundre skoleelever har benyttet seg av tiltaket. Videre arrangerte foreningen på begynnelsen av 1980-åra en lang rekke konkurranser for tamilske elever i intellektuelle og kunstneriske ferdigheter som kunstmaling, skjønnskrift, novelleskriving og å holde taler. Tamilenes Forening har dessuten vært ansvarlig for en rekke andre kulturarrangementer, særlig innenfor idrettsfeltet. Foreningen etablerte en tamilsk sportsklubb, som hadde som formål å samle alle idrettsutøvere i distriktet med tamilsk bakgrunn. Sportsklubben har helt siden 1986 arrangert fotballturneringer på nasjonalt nivå og har stått bak cricketturneringer siden 1990.  
tamiler og cricketturneringer siden 1990.
 
== Litteratur ==
*Umapalan Sinnadurai: ''Tamilenes liv og historie i Norge'', Tamil Books Publication 2016.
 
{{DEFAULTSORT:Støttegruppe for tamilske flyktninger}}
[[Kategori:Migrasjon]]
[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Sri Lanka]]
[[Kategori:Etableringer i 1977]]
{{Tamiler i Norge}}

Sideversjonen fra 29. sep. 2020 kl. 08:54

Tamilenes forening i Bergen og Hordaland ble opprettet i 1977. På denne tida bodde det fåtall tamiler i bergensområdet sammenlignet med mange andre steder i Europa, likevel skal organisasjonen etter sigende være den første tamilske forening i Vest-Europa. Foreningen hadde fra starten en todelt målsetning: For det første ville den styrke medlemmenes tamilske identitet, ved å formidle tamilsk kultur og bevare tamilske tradisjoner. For det andre ønsket foreningen å støtte den tamilske befolkningen på Sri Lanka og tamilens arbeid for å oppnå større grad av selvstyre. Sentrale initiativtakere til foreningens opprettelse var Kandiah Mylvaganam, Manuelpillai Soosaipillai, Josef Alosiyas, Aloycius Santhiapillai, Robert Dayanandan, James Anthonipillai, Satchi Mylvaganam, Sivakanthan Nallasekarampillai og Eugene Sebastian. Allerede på det første møtet meldte nærmere 50 personer seg inn i foreningen. Tamilenes forening i Bergen og Hordaland gjorde en betydelig innsats for å hjelpe og stimulere tamilske barn til å klare seg på norsk skole og skaffe seg videregående utdannelse. I 1995 opprettet foreningen for første gange et leksehjelptilbud. Flere hundre skoleelever har benyttet seg av tiltaket. Videre arrangerte foreningen på begynnelsen av 1980-åra en lang rekke konkurranser for tamilske elever i intellektuelle og kunstneriske ferdigheter som kunstmaling, skjønnskrift, novelleskriving og å holde taler. Tamilenes Forening har dessuten vært ansvarlig for en rekke andre kulturarrangementer, særlig innenfor idrettsfeltet. Foreningen etablerte en tamilsk sportsklubb, som hadde som formål å samle alle idrettsutøvere i distriktet med tamilsk bakgrunn. Sportsklubben har helt siden 1986 arrangert fotballturneringer på nasjonalt nivå og har stått bak cricketturneringer siden 1990.

Litteratur

  • Umapalan Sinnadurai: Tamilenes liv og historie i Norge, Tamil Books Publication 2016.


Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016 omslag.jpg Tamilenes forening i Bergen og Hordaland er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.