Tamilenes liv og historie i Norge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslaget til boka Tamilenes liv og historie i Norge av Umapalan Sinnadurai.

Tamilenes liv og historie i Norge (1956-2016) er opprinnelig et bokprosjekt skrevet av Umapalan Sinnadurai og utgitt på forlaget Tamil Books Publication i 2016. Boka gir en bred skildring av den norsk-tamilske minoritetens historie og samtid i det norske samfunn.

Den første tamilen som kom til Norge i moderne tid - Antony Rajendram - bosatte seg i Bergen i 1956. Antony kom for å lære om norsk fiskerinæring og fiskeindustri. Litt eventyrlyst var også inne i bildet. I løpet av 1960- og 1970-årene kom det flere tamiler. Det var til å begynne med tale om en ganske begrenset gruppe, som i vesentlig grad besto av arbeidsinnvandrere. Fra første halvdel av 1980-årene vokste imidlertid den tamilske innvandringen, og betydelig større grupper kom. Den nye bølgen av tamilsk innvandring hadde sammenheng med at konfliktene tilspisset seg mellom den tamilske frigjøringsbevegelsen LTTE, bedre kjent som «Tamiltigrene», og regjeringen på Sri Lanka, som var dominert av den singalesiske befolkningsgruppen. Det brøt ut borgerkrigslignende tilstander blant annet på Jaffna-halvøya. De fleste emigrerte til land som Canada, Australia og England, men også til Norge kom en større gruppe tamilske flyktninger. I dag er det omkring 13 000 srilankiske innvandrere og norskfødte med srilankiske foreldre her i landet. Langt de fleste er tamiler. Til sammen utgjør disse den 12. største innvandrergruppen i landet. Ifølge en rapport som Statistisk sentralbyrå utførte i 2008, bor det srilankiske innvandrere i 204 av landets kommuner.

Gjennom bokprosjektet presenterer Umapalan Sinnadurai ulike personer, foreninger og organisasjoner som har hatt og fortsatt har betydning for det norsk-tamilske miljøet, eller som har markert seg i norsk samfunnsliv generelt. NLI har støttet prosjektet med råd og dåd, særlig når det gjelder søknader om finansiering. Prosjektet har fått økonomisk støtte både fra Lørenskog kommune, Stiftelsen Fritt Ord og Norsk kulturråd. Sammen med forfatteren og en gruppe norsk-tamiler som har stått bokprosjektet nær, vil instituttet bistå med å legge innholdet ut på Lokalhistoriewiki.


Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016 omslag.jpg Tamilenes liv og historie i Norge er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.