Umapalan Sinnadurai

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Umapalan Sinnadurai (født 1962 i Jaffna) er norsk-tamilsk lyriker, forfatter og vaktmester i Lørenskog kommune.

I Jaffna hadde Sinnadurai en god jobb som formann på havna, men på grunn av urolighetene i Sri Lanka på 1980-tallet, oppfordret faren ham til å "forlate hjemlandet om han ville leve".[1] I 1987 kom han til Norge, og begynte på Svanvik folkehøgskole i Finnmark. En kamerat hadde reist i forveien og hjalp ham å organisere det praktiske. Planen var å reise tilbake, men da situasjonen utviklet seg til det verre, søkte han i 1989 asyl. I ti år bodde han i Båtsfjord, der han arbeidet i fiskeindustrien. I Båtsfjord giftet han seg også med Shanthiny.

I 1997 flyttet paret til Oslo og senere til Lørenskog, der Sinnadurai (2016) arbeider som vaktmester i kommunen. I 2002 var han med på å etablere Annai Poopathi Tamilsk Kultursenters avdeling i Lørenskog, der han var rektor i fem år.

Sinnadurai er også lyriker og skriver dikt i en 2000 år gammel tamilsk versetradisjon.

Tamilenes historie i Norge

I 2016 utga Sinnadurai boka Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016, som han hadde arbeidet med i ti år, og som kom ut parallelt på norsk og tamilsk. En viktig motivasjon for boka var å gi andre- og tredjegenerasjons tamiler innblikk i hvordan de første tamilene som kom til Norge levde. I forbindelse med lanseringen, uttalte han: "Vi tamiler har en veldig lang historie, men har vært dårlige på arkivering." Verket vakte stor interesse. Til lanseringsfesten kom over 300 norsk-tamiler.

Fotnoter

  1. Romerikes blad 2016: s. 40

Kjelder og litteratur