Jaffna

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra ei gate i Jaffna.
Foto: Gerard Pereira (2011).

Jaffna (tamil: யாழ்ப்பாணம், yaalpanam) er en by på Sri Lanka. Den ligger på Jaffnahalvøya på nordspissen av øya, og hadde i 2012 omkring 88 000 innbyggere, en nedgang fra nesten det dobbelt på slutten av 1990-åra. Navnet Jaffna, er en forenklet versjon av navnet tamiler bruker. Størstedelen av befolkninga er tamiler, og byen er et viktig historisk og kulturelt senter for tamilene på Sri Lanka. Den er også et viktig handelssenter, og fikk universitet i 1974.

Store deler av byen ble påført store skader under borgerkrigen 1983–2009. Jaffna var et sentrum for separatistbevegelsen LTTE, noe som førte til harde kamper i og rundt byen ved flere tilfeller. Krigen førte også til den store nedgangen i folketallet; mange fra Jaffnaområdet flykta fra landet, mens andre flytta til tryggere deler av Sri Lanka. En betydelig andel av tamilene i Norge har opphav i Jaffna eller byene omkring.

Byen har flere hindutempler, blant annet Kandaswani Kovil som ble påbegynt mot slutten av 1400-tallet. Det er også et nederlandsk fort med fem bastioner fra 1680 og ei nederlandsk kirke fra 1706 der. Jaffna har et arkeologisk museum.

Jaffna kongedømmet

I det 13. århundre ble Jaffna-kongedømmet dannet i samarbeid med Pandyan-kongedømmet i India. Nallur ble hovedstaden til kongedømmet.

Kongedømmet var en av tre på Sri Lanka, og varte helt til de portugisiske kolonistene kom på 1600-tallet. I 1619 døde den siste kongen av Jaffna, Cankili 2. (இரண்டாம் சங்கிலியன்).

Politikk

Jaffna har sitt eget kommunestyre, som er i sentrum av byen. Den første valgte ordføreren var Cathiravelu Ponnambalam. Det er 3 ordførere som har blitt myrdet; Alfred Duraiappah, Sarojini Yogeswaran og Pon Sivapalan. Det var 15 år uten valg etter 1983, og 11 års gap etter borgerkrigen slutt i 2009.

Kommunestyret består av 29 medlemmer. Den opprinnelige kommunestyre-bygningen ble ødelagt under borgerkrigen, men det ble bygd en ny en etter borgerkrigen. I dag er ordføreren V. Manivannan fra partiet TNPF (Tamil Nation People Front). Den største alliansen er TNA (Tamil Nation Alliance) med 16 seter.

Forbindelser til Norge

Den mest åpenbare forbindelsen til Norge er de mange tamilene fra Jaffna og omegn som har kommet hit til landet.

Høgskulen på Vestlandet har hatt samarbeidsprosjekter med University of Jaffna.

Litteratur