Teigås (Klæbu)

Teigås(Klæbu)

Teigås var en under Grendstad. I daglig tale ble plassen kalt, et navn fra katolsk tid. Plassen ligger i åsen noe øst for saga til, og langs tur-stien somlaget fra parkeringsplassen på bygdemuseumet og frem tili. Stien følger opprinnelig den gamletil Dragsten. Når området var beiteland og slåttemark, var utsikten fra plassen enestående. Flott utsikt mot Grendstad i vest, og Dragsten i øst, i sør så man utover. Plassen er idag gått tilbake til naturen, men er merket med navn og en informasjonstavle.

De første som ryddet plassen var husmann Petter Olaus Olsen(1841-1888) og Kari Arntsdtr.(1848-1920). Petter ble født på. Kari kom frai Melhus.ble kalt for Kari-Åsa, og kom somtil. Der fikk hun lære å veveav, og hun drev med denne åklevevingen i alle sine år. Mangefinnes på gårder i Klæbu, i Trøndelag og i Amerika(åkle som utvandrerne tok med seg). For noen år siden var det åkleregistrering i historielaget, og da ble disse åkle-ene registrert og belagt i samlingene på. Disse åkle-ene er svært slitesterke og vakre, og mønsteret kan godt brukes til alt fra bordtepper til portierer.

Plassen ga ifølge folketellingen i 1875 2 kyr, 2 sauer, 2 geiter og de sådde 1 1/6 korn og 1 1/3 poteter. I 1920 ble tømmerstua flyttet til Hygga på Brøttem. Jorda ble lagt under et annet bruk.

Klæbuboka bind II., gårds- og slektshistorie, 2009.