Teigås (Klæbu)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Teigås var en husmannsplass under Grendstad i Klæbu. I daglig tale ble plassen kalt Beåsen, et navn fra katolsk tid. Plassen ligger i åsen noe øst for saga til Klæbu bygdemuseum, og langs turstien som Klæbu historielag laget fra parkeringsplassen på bygdemuseet og frem til Dragsten i Selbu. Stien følger opprinnelig den gamle postveien til Dragsten. Da området var beiteland og slåttemark, var utsikten fra plassen enestående. Flott utsikt mot Grendstad i vest, og Dragsten i øst, i sør så man utover Selbusjøen. Plassen er idag gått tilbake til naturen, men er merket med navn og en informasjonstavle.

De første som ryddet plassen var husmann Petter Olaus Olsen (1841-1888) og Kari Arntsdtr.(1848-1920). Petter ble født på Teigtrøa. Kari kom fra Hølonda i Melhus. Kari Arntsdtr. Teigås ble kalt for Kari-Åsa, og kom som tjenestejente til Brøttem. Der fikk hun lære å veve Brøttemsåkle av Ane Brøttem, og hun drev med denne åklevevingen i alle sine år. Mange åkle finnes på gårder i Klæbu, i Trøndelag og i Amerika (åkle som utvandrerne tok med seg). For noen år siden var det åkleregistrering i historielaget, og da ble disse åkleene registrert og belagt i samlingene på Sverresborg Folkemuseum. Disse åkleene er svært slitesterke og vakre, og mønsteret kan godt brukes til alt fra bordtepper til portierer.

Plassen ga ifølge folketellingen i 1875 2 kyr, 2 sauer, 2 geiter og de sådde 1 1/6 korn og 1 1/3 poteter. I 1920 ble tømmerstua flyttet til Hygga på Brøttem. Jorda ble lagt under et annet bruk.

Kilde

  • Klæbuboka bind II., gårds- og slektshistorie, 2009.