Telegrafverket i Skedsmo: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
m
Teksterstatting – «[[Kategori:Skedsmo kommune» til «Kategori:Lillestrøm kommune [[Kategori:Skedsmo»
(Ny side: '''Det første telefonselskapet i Skedsmo''' ble opprettet i Lillestrøm i 1886. Det var et privat selskap som industriherrene Nils Claus Ihlen og [...)
 
m (Teksterstatting – «[[Kategori:Skedsmo kommune» til «Kategori:Lillestrøm kommune [[Kategori:Skedsmo»)
(6 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 
{{thumb|Lillestrøm telegraf og telefon.jpg|Bygningen nederst til høyre i Storgata Lillestrøm telegraf og telefon.}}
'''[[Det første telefonselskapet i Skedsmo]]''' ble opprettet i [[Lillestrøm (pekere)|Lillestrøm]] i [[1886]]. Det var et privat selskap som industriherrene [[Nils Claus Ihlen]] og [[O. Joh. Olsen]] sto bak. Selskapet tok seg av forbindelsen mellom [[Kristiania]], [[Strømmen]], Lillestrøm og [[Fet]]. Det var bare [[Sagbruk i Lillestrøm|dampsagbrukene]] i Lillestrøm som var abonnenter i begynnelsen. Den tekniske standarden var dårlig, alle abonnement ble sagt opp i 1889 og selskapet ble oppløst.
'''[[Telegrafverket i Skedsmo|Det første telefonselskapet i Skedsmo]]''' ble opprettet i [[Lillestrøm (pekere)|Lillestrøm]] i [[1886]]. Det var et privat selskap som industriherrene [[Nils Claus Ihlen]] og [[O. Joh. Olsen]] sto bak. Selskapet tok seg av forbindelsen mellom [[Kristiania]], [[Strømmen]], Lillestrøm og [[Fet]]. Det var bare [[Sagbruk i Lillestrøm|dampsagbrukene]] i Lillestrøm som var abonnenter i begynnelsen. Den tekniske standarden var dårlig, alle abonnement ble sagt opp i 1889 og selskapet ble oppløst.


==Christiania Telefonselskab==
==Christiania Telefonselskab==
Linje 8: Linje 8:


I 1901 ble Christiania Telefonselskab overtatt av staten, og abonnentene i Lillestrøm ble tilknyttet det offentlige telefonnettet.
I 1901 ble Christiania Telefonselskab overtatt av staten, og abonnentene i Lillestrøm ble tilknyttet det offentlige telefonnettet.
 
{{thumb|Talestasjon Lillestrøm stasjon OB.Z06974.jpg|En talestasjon ble installert i kiosken på [[Lillestrøm stasjon]] like etter 1900.}}
==Skedsmo Telefonselskab==
==Skedsmo Telefonselskab==
[[Skedsmo Telefonselskab]] ble opprettet som en underavdeling av Christiania Telefonselskab [[19. september]] [[1898]]. 29. april dette året ble innbyggerne i Skedsmo-bygda innbudt til aksjetegning på [[Midtskog (Skedsmo)|Midtskog]] gård, og 18 personer tegnet aksjer til kr 100 pr aksje. Tallet på abonnenter økte, og en telefonstasjon ble installert hos landhandler G. Halvorsen Nordvolden, senere i [[Skedsmo sparebank]]s lokale. Hver abonnent skulle bekoste sitt telefonapparat. Til å drive stasjonen ble Petra Pedersen ansatt med en årslønn på kr 120. Fra 1918 fikk telefonistinnene i tillegg fritt hus, lys og ved, og pga flere abonnenter og økt økt trafikk ble det ansatt hjelpetelefonistinne. I 1928 var abonnenttallet i Skedsmo-bygda steget til 130.
[[Skedsmo Telefonselskab]] ble opprettet som en underavdeling av Christiania Telefonselskab [[19. september]] [[1898]]. 29. april dette året ble innbyggerne i Skedsmo-bygda innbudt til aksjetegning på [[Midtskog (Skedsmo)|Midtskog]] gård, og 18 personer tegnet aksjer til kr 100 pr aksje. Tallet på abonnenter økte, og en telefonstasjon ble installert hos gårdbruker og landhandler Anton Torgersen Karterud [[Nordvollen (Skedsmo)|Nordvollen]], senere i [[Skedsmo Sparebank]]s lokale. Hver abonnent skulle bekoste sitt telefonapparat. Til å drive stasjonen ble [[Petra Pedersen]] ansatt med en årslønn på kr 120. Fra 1918 fikk telefonistinnene i tillegg fritt hus, lys og ved, og pga flere abonnenter og økt økt trafikk ble det ansatt hjelpetelefonistinne. I 1928 var abonnenttallet i Skedsmo-bygda steget til 130.


==Strømmen Central==
==Strømmen Central==
Linje 16: Linje 16:


==Lillestrøm Rikstelefonstasjon==
==Lillestrøm Rikstelefonstasjon==
[[Lillestrøm Rikstelefonstasjon]] ble oppretta i [[1912]], og den var blant annet til stor nytte for det sterkt ekspanderende næringslivet på stedet.  
[[Lillestrøm Rikstelefonstasjon]] ble oppretta i [[1912]], og den var blant annet til stor nytte for det sterkt ekspanderende næringslivet på stedet.
 
(Kommer mer)


==Kilder og litteratur==
==Kilder og litteratur==
*[[Harald Hals|Hals, Harald]]: ''Lillestrøms historie. I''. Lillestrøm 1979.
*[[Harald Hals|Hals, Harald]]: ''Lillestrøms historie. I''. Lillestrøm 1979. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2011082520002}}.
*[[Haavelmo, Halvor]]: ''Skedsmo. Bygdens historie. I''. Oslo 1929.
*[[Haavelmo, Halvor]]: ''Skedsmo. Bygdens historie. I''. Oslo 1929. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012101106027}}.
*Haavelmo, Halvor: ''Skedsmo herred 1837-1937''. Utgitt av Skedsmo herredsstyre. Oslo 1937.
*Haavelmo, Halvor: ''Skedsmo herred 1837-1937''. Utgitt av Skedsmo herredsstyre. Oslo 1937. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2014010838006}}.  


[[Kategori:Strømmen]]
[[Kategori:Strømmen]]
[[Kategori:Lillestrøm]]
[[Kategori:Lillestrøm]]
[[Kategori:Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Lillestrøm kommune]]
[[Kategori:Skedsmo]]
[[Kategori:Telefon]]
[[Kategori:Telefon]]
[[Kategori:Telegraf]]
[[Kategori:Telegraf]]

Navigasjonsmeny