Telegrafverket i Skedsmo

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 20. mar. 2014 kl. 12:12 av Nils Steinar Våge (samtale | bidrag) (Ny side: '''Det første telefonselskapet i Skedsmo''' ble opprettet i Lillestrøm i 1886. Det var et privat selskap som industriherrene Nils Claus Ihlen og [...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det første telefonselskapet i Skedsmo ble opprettet i Lillestrøm i 1886. Det var et privat selskap som industriherrene Nils Claus Ihlen og O. Joh. Olsen sto bak. Selskapet tok seg av forbindelsen mellom Kristiania, Strømmen, Lillestrøm og Fet. Det var bare dampsagbrukene i Lillestrøm som var abonnenter i begynnelsen. Den tekniske standarden var dårlig, alle abonnement ble sagt opp i 1889 og selskapet ble oppløst.

Christiania Telefonselskab

Christiania Telefonselskab overtok like etter telefonforbindelsen med hovedstaden. Den tekniske standarden var bedre, og selskapet hadde snart 300 abonnenter, og av disse var det omkring 100 fra Lillestrøm. Abonnentavgiften var 20 kr pr. år, og en samtale mellom Lillestrøm og hovedstaden kostet 20 øre. Lokalsamtaler i Lillestrøm var gratis.

Telefonstasjonen i Lillestrøm ble snart den største og viktigste av Christiania Telefonselskabs utenbysstasjoner. Forbindelsen til Kristiania var ikke tilfredsstillende fordi det var bare to linjer hver vei. Dessuten var en eller flere av linjene ofte i ustand. I 1899 kom det flere linjer, forbindelsen ble bedret og 40 nye abonnenter kom til.

I 1901 ble Christiania Telefonselskab overtatt av staten, og abonnentene i Lillestrøm ble tilknyttet det offentlige telefonnettet.

Skedsmo Telefonselskab

Skedsmo Telefonselskab ble opprettet som en underavdeling av Christiania Telefonselskab 19. september 1898. 29. april dette året ble innbyggerne i Skedsmo-bygda innbudt til aksjetegning på Midtskog gård, og 18 personer tegnet aksjer til kr 100 pr aksje. Tallet på abonnenter økte, og en telefonstasjon ble installert hos landhandler G. Halvorsen på Nordvolden, senere i Skedsmo sparebanks lokale. Hver abonnent skulle bekoste sitt telefonapparat. Til å drive stasjonen ble Petra Pedersen ansatt med en årslønn på kr 120. Fra 1918 fikk telefonistinnene i tillegg fritt hus, lys og ved, og pga flere abonnenter og økt økt trafikk ble det ansatt hjelpetelefonistinne. I 1928 var abonnenttallet i Skedsmo-bygda steget til 130.

Strømmen Central

Strømmen Central ble tilslutta rikstelefonen gjennom Lillestrøm. Den hadde en tid 60 abonnenter, men den ble nedlagt 1922.

Lillestrøm Rikstelefonstasjon

Lillestrøm Rikstelefonstasjon ble oppretta i 1912, og den var blant annet til stor nytte for det sterkt ekspanderende næringslivet på stedet.

(Kommer mer)

Kilder og litteratur

  • Hals, Harald: Lillestrøms historie. I. Lillestrøm 1979.
  • Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. I. Oslo 1929.
  • Haavelmo, Halvor: Skedsmo herred 1837-1937. Utgitt av Skedsmo herredsstyre. Oslo 1937.