Temse (Grimstad)

Sideversjon per 1. sep. 2015 kl. 09:41 av Kallrustad (samtale | bidrag) (ingresspirk)

Temse er et vann i Grimstad kommune. Det ligger sentralt i den gamle Fjære-bygda.

Norges folk og land 9 - Nedenes Amt 1904:

"I Fjære herred, omtrent en mil søndenfor Arendal, ligger Temsevatn, der gjennem Temsebækken har afløb til Nidelven. Den falder ud ved den saakaldte Kvikshaugevje mellem Strubrofoss og Kalvehagfossen.

Temsevatn er lidet, men det ligger saa lavt, at det under flomme fyldes med vand fra Nidelven. Derved foraarsages oversvømmelser omkring våndet. Almindeligt sommervand i Temse ligger nemlig kun ca. 12 fod over Kvikshaugevjens lavvand, og en flom som den i 1860 stiger ikke mindre end 21 fod over lavvand."

Om navnet "Temse"

  • I "Norske elvenavne" (O. Rygh 1904) noteres: "Temsevandet. Ogsaa en usammensat Form Temse opgiver M. Olsen at have hørt. For Navnets Oprindelse kunde man ogsaa tænke paa Slægtskab med oldsachsisk thimm, «düster», litauisk tamsa f., «Dunkelheit» osv."
  • I Norske Gaardnavne peker O. Rygh/Amund B. Larsen på Temse som eksempel på "Sønavne" som i nyere tid ender på -e, gjerne fra -sær.

Fra Temses historie

Fiske

I "Landvik 1. Gard og grend" (1961) forteller Johan Tveite: "Til slutt skal nemnast at det frå gamalt var godt fiske i Rore, men så bar dei gjeddeyngel frå Temse og opp i Rosholttjønna, og derifra kom gjedda ned i Rore og øydela auren. Det var i 1850-åra. Frå Rore kom elles gjedda til Søndle og derifra til Reddal- og Landvikvatnet."

I Johan Anton Wikanders artikkel "Begravelser i Fjære kirke" finner vi - om generalen Erasmus Dietrichson: "Men jeg fikk da vite at "det var Generalen som slapp gjedda i Temse", dvs. det var Generalen som hadde satt ut gjedde i Temsevann slik at ørretfisket ble ødelagt."

Hendelser

I "Landvik 1. Gard og grend" (1961) forteller Johan Tveite:"...Ole Jonsen, flytter til Dolholt. Han var gm Tone Olsdtr Haanes. Ole bleiv i Temse 1721 — bare 35 år gl, gjekk trulig gjenom isen."

Idrett

Isen på Temse passet til flere idretter. I boka "Frihet, sunnhet, kultur. Arbeideridrett i Aust-Agder i 30-åra" (Eirik Sørsdal 1984) finner vi at det var flere skøytestevner der:

  • 1934 Kretsmesterskap 28/1
  • 1935 10/1
  • 1935 4/3 Sørlandsmesterskap
  • 1938 20/2 Sørlandsmesterskap

I "Gamle Grimstad, byen i mitt hjerte" (1990) forteller Åsmund Bie Eriksen om Ola Deidalen og kona Lisa. Lisa var en "driftig dame og prøvde forskjellige måter å skaffe litt ekstra inntekt til husholdningen. Når det var travkjøring på Rore eller Temse stekte hun vafler og holdt kaffekjelen varm, til vederkvegelse for sultne og forfrosne mennesker på isen."