Tidlig middelalder: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Omdirigerer til Middelalderen)
 
(4 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Tidlig middelalder''' er perioden i europeisk historie fra enden av [[Romerriket]] i det 5. århundre, til veksten av [[Det hellige romerske rike av den tyske nasjon|det tysk romerske riket]] under [[Otto I den store]] i det 10- århundre. Denne periodeinndelingen er et svært diskutert emne, så nøyaktige årstall er vanskelig å fastsette. Spesielt er enden på [[antikken]] og begynnelsen på [[middelalderen]] et hett tema innenfor historieforskningen, da det er mange som ikke vil snakke om et brudd fra senantikken til middelalderen, men heller se overgangen som en kontinuitet.
#OMDIRIGERING[[Middelalderen]]
 
I denne perioden var også [[folkevandringstiden]], [[vikingtiden]], [[de islamske erobringene]] og riket til [[frankerne]].
 
== Romerrikets nedgang (372 - 410) ==
[[Bilde:Hunnen.jpg|250px|thumb|left|[[Alanerne]], et [[iran]]sk folk som levde nord og øst for [[Svartehavet]], og som bidro Europa med den første linjen av forsvar mot de asiatiske [[hunerne]]. De bekjempet hunerne i [[357]], men ble selv slått i 370. ''Die Hunnen im Kampf mit den Alanen'', (Hunerne i kamp med alanerne), Johann Nepomuk Geiger, 1873]]
 
[[Romerriket]] gikk gjennom en rekke kriser mot slutten av anitkken, som skulle ende med rikets endelige kollaps mot slutten av 400-tallet. Det er viktig å understreke at dette gjaldt [[Vestromerriket]], og ikke riket i øst, [[bysants]], som mer eller mindre holdt det gående til [[Konstantinopel]]s fall [[1453]].
 
Befolkningen i Romerriket sank med over 20 % (65 million til 50 millioner) fra år 150 til 400. Historikere har knytt denne nedgangen til den kalde perioden som var gjeldende fra år 100 til 700. Den globale temperaturnedgangen førte til at avlingene ble sterkt redusert.<ref>Berglund, B.E.  2003.[http://www.co2science.org/scripts/CO2ScienceB2C/articles/V6/N21/C2.jsp «Human impact and climate changes - synchronous events and a causal link?»], ''Quaternary International'' 105: 7-12.</ref>.
 
De første germanske stammene, under folkevandringene, nådde [[Svartehavet]] tidlig i det tredje århundre. Germanerne dannet konføderasjoner som etterhvert skulle gi romerne langt større motstand enn de var vant med fra de innfødte stammene. I [[Romania]], og gressteppene nord for Svartehavet, dannet [[goterne]] to kongedømmer: det [[Vestgotere|vestgotiske]] og [[østgotere|østgotiske]].
 
Fra øst kom nok en trussel for romerne, nemlig [[hunnerne]]. Hunerne var et konføderasjon av sentralasiatiske stammer som dannet et kongedømme med et tyrkisk-språklig aristokrati. De var svært effektive bueskyttere, og kunne skyte med buer fra hesteryggen i svært stor hastighet. Det europeiske infanteriet, og det mindre effektive kavaleriet ble enkelt overkjørt av de langt mer effektive hunnerne. Goterne ble tvunget til å trekke seg tilbake, inn i romersk territorium i 376. Goterne godtok å entre keiserriket som ubevæpnede nybyggere
 
Under [[Goterkrigen 377–382|Goterkrigen]], mellom [[377]] og [[382]], gjorde goterne opprør og konfontrerte Romas hær i [[slaget ved Adrianopel (378)|slaget ved Adrianopel]]. Uten å vente på støtte fra den vestlige keiseren [[Gratian]], gikk den østlige keiseren [[Valens]] til angrep på det vestgotiske infanteriet, under ledelse  av [[Fritigern]]. Slaget endte i nederlag for romerne, det største siden [[Slaget ved Cannae|Cannae]], i følge militærhistorikeren [[Ammianus Marcellinus]].
[[Bilde:Folkevandringene.jpg|thumb|350px|Kart som viser de ulike invasjonene Romerriket ble utsatt for under de germanske folkevandringene]]
[[Image:RavennaMausoleum.jpg|thumb|220px|[[Teoderiks mausoleum]] i [[Ravenna]] er det eneste bevarte eksemplet på ostrogotisk arkitektur]]
 
== Folkevandringstiden==
''Utdypende artikkel: [[Folkevandringstiden]]''
 
Goterne og [[vandalene]] var bare de første av mange befolkningsgrupper som inntok vest-Europa. Noen levde kun for krig og plyndring, og foraktet den romerske levemåten. Andre beundret Roma, og ønsket å bli deres arvinger. «En fattig romer agerer en goter, mens den rike goteren vil være en romer» sa kong [[Teoderik den store]] av ostrogoterne.<ref>[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Excerpta_Valesiana/2*.html ''Excerpta Valesiana'']</ref>
 
Romerne var kristne med romersk-katolisisme i full utvikling, som støttet [[treenigheten]], og etterkommere av et veletablert, byråkratisk rike. De germanske folkene kjente lite til byer, penger og skrift. De satte friheten over alt. Mange av de folk som stod i veien for ekspansjonen av Den romersk-katolske kirke og Romerriket ble generelt stemplet som kjettere av Kirken, enten de avvek fra Bibelens lære eller ei. Ifølge Den romersk-katolske kirke fant  Germanerne mer mening i [[arianismen]], og var dermed kjettere.
 
Folkevandringstiden har historisk sett blitt kalt «[[den mørke middelalder]]» av enkelte vesteuropeiske historikere. Dette uttrykket har falt i verdi siden [[andre verdenskrig]], delvis på grunn av de befestede stereotypene assosiert med uttrykket, men også på grunn av at moderene arkeologiske funn utfordrer oppfatningen om at det var en periode knyttet til nedgang for kunst, teknologi, og samfunn.
 
De etablerte samfunnene ble ofte, men ikke alltid, upåvirket av de store vadringene. I Frankrike, Italia og Spania, imidlertid, fortsatte folk å snakke latinske dialekter, mens den romanske befolkningen i Storbritannia forsvant, og ble erstattet av [[angelsaksere]]. Til tider forandret nybyggerne i stor grad etablerte samfunn, inkludert lov, kultur og religion.
 
[[Pax Romana]] hadde skapt trygge omgivelser for handel og fabrikasjon, og et samlet kulturelt og utdanningsmessig miljø. Da dette forsvant, ble det erstattet av den lokale fyrstes lov, som ofte var medlem av den etablerte romaniserte eliten, eller nye herrer av en ukjent kultur. I [[Aquitania]], [[Gallia Narbonensis]], sør-[[Italia]] og [[Sicilia]], sør-Spania, og den iberiske kysten mot Middelhavet, varte den romerske kulturen frem til det sjette og syvende århundre.
 
Den gradvise nedgangen til de økonomiske og sosiale båndene og infrastrukturen førte til samfunnene ble mer lokale, og manglet sentraliseringen som var vanlig i antikken. Denne utviklingen førte til at  handel og godstrafikk ble en farlig affære. Store industrier, som var avhengig av handel og eksport, forsvant.
 
Innenfor det gamle Romerrikets grenser, var det et fall i befolkningen på rundt 20 % mellom år 400 og 600, og et fall på rundt 30 % fra år 150 til 600.<ref>McEvedy 1992, op. cit.</ref> I det sjette århundre nådde handelen et bunnivå det ikke hadde hatt siden [[bronsealderen]]. Jordbruket hadde også en dårlig periode på denne tiden. Dette kan ha en sammenheng med den kalde perioden som var på denne tiden(i følge data fra årringer på trær<ref>Berglund, ibid.</ref>). Romerne hadde praktisert et toåkersystem, der den ene delen ble brukt mens den andre lå i brakk. Etter rikets kollaps forsvant mye av det systematiske jordbruket, og ble erstattet med et selvergingsjordbruk flere steder.
 
== Bysants ==
''Utdypende artikkel: [[Bysants]]''
[[Image:Justinien 527-565.svg|310px|thumb|Bysant, i rødt, etter Justinians erobringer.]]
Etter [[Theodosius I]]s død i [[395]] ble Romerriket delt mellom hans to sønner. [[Vestromerriket]] ble løst opp i et mylder av germanske kongedømmer på 400-tallet, og etterlot [[Østromerriket]], Bysants, som den rettslige arven etter det klassiske romerske riket. Etter at [[gresk]] overtok [[latin]] som det dominerende språket, begynte historikere å refere riket som «Bysantium», etter det gamle, greske navnet på byen Konstantinopel. Innbyggerne i bysants omtalte seg selv som ''Romaioi'', eller romere.
 
Bysants tok sikte på å gjenvinne kontroll over handelsrutene mellom [[Europa]] og [[Orienten]], som gjorde riket til den rikeste statsdannelsen i Europa. Ved å bruke sin sofistikerte krigsmaskin og god diplomati, greide bysantinerne å overvinne angrep fra folkevandringene. Deres drøm om å underlegge seg de vestlige makthaverne, kom nesten til virkelighet under [[Justinian I]] i [[527]]-[[565]]. I tillegg til kodifiseringen av [[Romerretten]], greide Justinian å gjenopprette de opprinnelige grensene til Romerriket, og fikk Italia atter en gang under romersk kontroll.
 
Justinians etterfølgere, Maurice og Heraclius, måtte konfrontere invasjoner fra [[avarerne|avar]]ere, bulgarere og [[slavere|slaviske stammer]]. I [[626]] stod Konstantinopel i mot en kombinert beleiring fra avarene og [[Persia|persere]]. I løpet av noen tiår fullførte Heraclius en hellig krig mot Persia, der han inntok rikets hovedstad og fikk de [[Sassanidene|sassanidiske]] monarkene henrettet. Disse erobringene skulle i vare lenge, for like etter kom et nytt storrike inn på banen, nemlig [[araberne]]. De muslimske araberne erobret Syria, Palestina, Egypt og nord-Afrika. Disse områdene konverterte deretter til [[islam]].
 
== Islams fremvekst ==
:''Hovedartikkel: [[De islamske erobringene]]''
[[Image:Age of Caliphs.png|thumb|310px|Kart over de islamske erobringene. Området i mørkerødt er arabernes område rett etter profetens død, 632.]]
Etter at [[Muhammed]] fikk sine åpenbaringer i [[610]], dannet han en gruppe rundt seg som ble kalt ''Umma''. Innen 20 år hadde denne gruppen fått kontrollen over [[Mekka]], [[Medina]], og var den dominerende tilslutningen på den arabiske halvøya. Med [Islam]] var nå den arabiske verden under fred og samme tro.
 
Raskt etter Muhammeds død i [[632]] begynte de muslimske generalene å erklære hellig krig mot [[Bysants]] og Syria, og de islamske erobringene var i gang. Araberne var flinke forhandlere, for i de første erobringsårene fikk araberne store områder ved hjelp av gode avtaler med de lokale lederne; nøkkelbyer som [[Alexandria]] og [[Damaskus]] ble for eksempel ikke erobret med krigsmakt.
 
Araberne erobret store områder i løpet av svært kort tid. [[Antiokia]] falt i [[637]], Alexandria i [[642]], [[Karthago]] i [[698]]. I [[711]] krysset de [[Gibraltarstredet]] og entret det europeiske fastlandet, og [[Al-Andalus]] blir opprettet i [[Spania]].
 
I det første århundre av deres rike, styrte araberne fra Damaskus, som ble [[kalif]]ens hovedsete. De som levde under arabisk oppkuasjon, følte til tider at de ikke var okkupert, for de ble ofte behandlet godt av de arabiske makthaverne; de ble behandlet som de rike naboene som betalte skatt til ''ummaen''. I lys av sin egen overlegenhet, hadde araberne en tendens til å behandle de okkuperte folkene med toleranse<ref>Peter Brown ''World of late antiquity'' London 2004: 194</ref>.
 
På grunn av et internt opprør blant araberne, som førte til at [[Umayyad-dynastiet]] ble erstattet av [[Abbasid-dynastiet]], ble hovedsetet flyttet fra Damaskus til den nyopprettede byen [[Bagdad]] i [[762]]. Denne hendelsen, sammen med muslimenes nederlag ved [[Slaget ved Tours|Tours]] i [[732]], er ofte sett på som slutten på de islamske erobringene.
 
== Fotnoter ==
<references/>
 
== Litteratur ==
*Peter Brown ''The world of late antiquity AD 150-750'' 1971/1989 ISBN 0-393-95803-5
*Julia Smith ''Europe After Rome: A New Cultural History, 500-1000'' (Oxford, 2005)
*[[Sverre Bagge]] ''Europa tar form, År 300 til 1300'' 1984
 
{{wikipedia|no}}
 
[[Kategori:Middelalderen|  2]]
[[Kategori:Tidlig middelalder|  ]]

Nåværende revisjon fra 2. jun. 2015 kl. 07:37

Omdirigering til: