Tolslåtten (Klæbu): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: ==== '''Tolslåtten (Klæbu)''' ==== Navnet Tolslåtten er et lokalt navn, skrevet på dialekt fra Klæbu. Tol er det samme som torden på bokmål. På dette stedet ble tre sauer slått...)
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(5 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
==== '''Tolslåtten (Klæbu)''' ====
'''[[Tolslåtten (Klæbu)|Tolslåtten]]''' i [[Klæbu]] i [[Trondheim kommune]] er ei tidligere [[slåttemark]]. Ordet tol er klæbudialekt for torden. På dette stedet ble tre sauer slått i hjel av lynet en gang i tiden, derav navnet. Slåttemarka ligger like sør for myra Klauvsjøåsmyra, oppå [[Målsjøåsen]]. Her er det svart og moldrik jord som gir frodig grasproduksjon i løpet av sommeren. Graset ble slått med ljå av folka på Målsjøåsen og lagt i stakk. Siden ble det hentet på vinterføre med slede og hest, og brukt som vinterfôr. I skjøte for plassen Målsjøåsen står fortsatt denne rettigheten nevnt.


Navnet Tolslåtten er et lokalt navn, skrevet på dialekt fra Klæbu. Tol er det samme som torden på bokmål. På dette stedet ble tre sauer slått i hjel av lynet en gang i tiden, derav navnet. Slåttemarka ligger like sør for myra Klauvsjøåsmyra, oppå Målsjøåsen. Her er det svart og moldrik jord som gir frodig grasproduksjon i løpet av sommeren. Graset ble slått med ljå av folka på Målsjøåsen og lagt i stakk. Siden hentet på vinterføre med slede og hest, og brukt som vinterfor. I skjøte for plassen Målsjøåsen står fortsatt denne rettigheten nevnt.
== Kilder og litteratur ==


[[Kategori:Utslått]]
*Opplysninger fra Astrid Grendstad (2013).
 
[[Kategori:Klæbu]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
[[Kategori:Slåttonn]]
[[Kategori:Kulturminner]]
[[Kategori:Kulturminner]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 12. jul. 2021 kl. 13:31

Tolslåtten i Klæbu i Trondheim kommune er ei tidligere slåttemark. Ordet tol er klæbudialekt for torden. På dette stedet ble tre sauer slått i hjel av lynet en gang i tiden, derav navnet. Slåttemarka ligger like sør for myra Klauvsjøåsmyra, oppå Målsjøåsen. Her er det svart og moldrik jord som gir frodig grasproduksjon i løpet av sommeren. Graset ble slått med ljå av folka på Målsjøåsen og lagt i stakk. Siden ble det hentet på vinterføre med slede og hest, og brukt som vinterfôr. I skjøte for plassen Målsjøåsen står fortsatt denne rettigheten nevnt.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Astrid Grendstad (2013).