Tolvsteinringen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(lagt til bildetekst + fotograf)
({{bm}})
 
(15 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Tolvsteinringen.jpg|thumb|Slik kan Tolvsteinringen ha sett ut for 2000 år siden. (Ukjent tegner)]]
{{thumb|Tolvsteinringen-bilde.jpg|Slik kan Tolvsteinringen ha sett ut for 2000 år siden.}}
[[Smestadsletta]] like nord for [[Moelv]] ligger [[Ringsaker]]s svar på Stonehenge, [[Tolvsteinringen]] eller Tolvsteina som noen kaller det. Som navnet sier, er det 12 bautasteiner plassert i en sirkel som har et tverrmål på 25 m. Steinene har så og si samme form og størrelse, så de er tydeligvis valgt ut med omhu. Ringen ble reist i tidlig [[jernalder]] for 2000-2500 år siden, og man kan vel bare ane det omfattende og ressurskrevende arbeidet det var å få reist et slikt monument med datidens begrensninger. Dette tyder på at levekårene i lokalsamfunnet var bra, siden de kunne avse folk til et arbeid som ikke akkurat var matnyttig.
'''[[Tolvsteinringen]]''', eller Tolvsteina som noen kaller det, ligger på [[Smestadsletta]] like nord for [[Moelv]], som [[Ringsaker]]s svar på Stonehenge. Som navnet sier, er det 12 bautasteiner plassert i en sirkel som har et tverrmål på 25 m. Steinene har så og si samme form og størrelse, så de er tydeligvis valgt ut med omhu. Ringen ble reist i tidlig [[jernalder]] for 2000-2500 år siden, og man kan vel bare ane det omfattende og ressurskrevende arbeidet det var å få reist et slikt monument med datidens begrensninger. Dette tyder på at levekårene i lokalsamfunnet var bra, siden de kunne avse folk til et arbeid som ikke akkurat var matnyttig.


Under restaureringen i [[1895]] ble det oppdaget tre mindre [[steinringer]] like ved. Noen år senere gjorde [[arkeolog]] [[Gustav Mörch]] funn av forkullede beinrester i hovedringen. Dette viser at den opprinnelig var en gravplass, da brannbegravelse var skikken på den tiden. Den ble også høyst sannsynlig brukt som kult- og tingsted. Hvilke dommer som ble avsagt, eller hvilke makter som ble dyrket her får vi nok aldri vite, men man kan tenke seg at Tolvsteinringen på godt og vondt har vært en sentral samlingsplass gjennom Ringsakerbygdas tidlige historie.
Under restaureringen i [[1895]] ble det oppdaget tre mindre [[steinringer]] like ved. Noen år senere gjorde [[arkeolog]] [[Gustav Mörch]] funn av forkullede beinrester i hovedringen. Dette viser at den opprinnelig var en gravplass, da brannbegravelse var skikken på den tiden. Den ble også høyst sannsynlig brukt som kult- og tingsted. Hvilke dommer som ble avsagt, eller hvilke makter som ble dyrket her får vi nok aldri vite, men man kan tenke seg at Tolvsteinringen på godt og vondt har vært en sentral samlingsplass gjennom ringsakerbygdas tidlige historie.
   
   
Nord for Moelv, langs sørgående kjørebane på Rv 213, tar det av en smal vei like over gata for en nedlagt bensinstasjon. Et skilt forteller kort historikk om Tolvsteinringen som ligger ca. 50 m lenger ned langs veien.
Nord for Moelv, langs sørgående kjørebane på Rv 213, tar det av en smal vei like over gata for en nedlagt bensinstasjon. Et skilt forteller kort historikk om Tolvsteinringen som ligger ca. 50 m lenger ned langs veien.
   
   
== Kilder ==
== Kilder ==
* Informasjon fra Ringsaker Info-senter
* Informasjon fra Ringsaker Info-senter


[[Kategori:Ringsaker kommune]][[Kategori:arkeologer]] [Kategori:Kulturminner fra jernalderen]]
==Eksterne lenker==
 
* {{kulturminne|77674}}
 
[[Kategori:Ringsaker kommune]]
[[Kategori:Kulturminner fra jernalderen]]
[[Kategori:Moelv]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 20. apr. 2023 kl. 21:14

Slik kan Tolvsteinringen ha sett ut for 2000 år siden.

Tolvsteinringen, eller Tolvsteina som noen kaller det, ligger på Smestadsletta like nord for Moelv, som Ringsakers svar på Stonehenge. Som navnet sier, er det 12 bautasteiner plassert i en sirkel som har et tverrmål på 25 m. Steinene har så og si samme form og størrelse, så de er tydeligvis valgt ut med omhu. Ringen ble reist i tidlig jernalder for 2000-2500 år siden, og man kan vel bare ane det omfattende og ressurskrevende arbeidet det var å få reist et slikt monument med datidens begrensninger. Dette tyder på at levekårene i lokalsamfunnet var bra, siden de kunne avse folk til et arbeid som ikke akkurat var matnyttig.

Under restaureringen i 1895 ble det oppdaget tre mindre steinringer like ved. Noen år senere gjorde arkeolog Gustav Mörch funn av forkullede beinrester i hovedringen. Dette viser at den opprinnelig var en gravplass, da brannbegravelse var skikken på den tiden. Den ble også høyst sannsynlig brukt som kult- og tingsted. Hvilke dommer som ble avsagt, eller hvilke makter som ble dyrket her får vi nok aldri vite, men man kan tenke seg at Tolvsteinringen på godt og vondt har vært en sentral samlingsplass gjennom ringsakerbygdas tidlige historie.

Nord for Moelv, langs sørgående kjørebane på Rv 213, tar det av en smal vei like over gata for en nedlagt bensinstasjon. Et skilt forteller kort historikk om Tolvsteinringen som ligger ca. 50 m lenger ned langs veien.

Kilder

  • Informasjon fra Ringsaker Info-senter

Eksterne lenker