Tora Præstesæter

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. jun. 2021 kl. 09:35 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (kl-mal)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Tora Præstesæter (født 24.juli 1901 og død 17.september 2001) levde sitt liv på Toten og arbeidet på kontor og bibliotek.

Opphav og oppvekst

Tora ble født som datter av Aksel og Paula Præstesæter. Faren var på denne tiden kontorbetjent hos sorenskriveren og ble senere lensmann. Foreldrene bodde på Fagertun under Hoff prestegård, og Tora ble døpt i Hoff kirke døpt 20.oktober 1901. Faddere var et gårdbrukerpar fra nabolaget, Even og Clara Gihle, og handelsbetjent Oskar Faukal, lensmannsbetjent Adolf Brynildsen og husøkonom(?) Elen Johannessen på Arbeidersamfundet.
Toras fødseldato er oppgitt til 27.juli 1901 i kirkeboken ved dåp og konfirmasjon, men 24.juli i alle senere sammenhenger.

Tora vokste opp som én av fire døtre i familien.

Yrkesaktivitet

Tora Præstesæter hadde et yrkesaktivt liv på kontor. Hun var først ansatt hos en advokat på Lena, og senere på lensmannskontoret hos sin far.

I august 1956 ble hun ansatt som bibliotekar ved Hoff Folkeboksamling på Lena. Hun var i stillingen fram til 1971, da hun som 70-åring gikk av med pensjon.

Siste del av livet

Tora Præstesæter bodde i sitt eget hus på Lena til hun var godt over 90 år gammel. Deretter var hun på sykehjem, der hun døde 17.september 2001. To måneder tidligere var 100-årsdagen hennes markert, og hun ble da karakterisert som «en hyggelig og blid dame som har mange venner.»
Tora Præstesæter hadde levd som enslig hele sitt liv, og de nærmeste pårørende omtalte henne som tante og grandtante.

Litteratur og kilder


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.