Tradisjonsbåtregisteret: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Båtalmenning.jpg|thumb|Båtalmenning i Grimstad ]]<onlyinclude>'''[[Tradisjonsbåtregisteret]]''' er et prosjekt som har som målsetting å få oversikt over bestanden av [[norske tradisjonsbåter]]. Det er mange år siden de åpne båtene for årer og seil var arbeidsredskaper i kampen for tilværelsen og siden overgangen til andre redskaper har antallet sunket. [[Nasjonal verneplan for fartøyer 2010-2017]] inkluderer de åpne båtene fra [[færing]] opp til [[jekt]]. Når vi kjenner bestanden vil det være lettere å avgjøre hvilke enkeltbåter som kan vernes ut fra hvilke som best representerer mangfoldet. [[Forbundet KYSTEN]] oppfordrer derfor sine medlemmer og alle andre interesserte til å delta i prosjektet ved '''[[:Skjema:Båt|å foreta registreringer]]''' av egne og andres båter i nærmiljøet.</onlyinclude>
'''Legg inn din båt her!'''
Hjelp oss å få oversikt over bestanden av norske tradisjonsbåter!


[[Riksantikvaren]] finansierer prosjektet sammen med Forbundet KYSTEN. [[Det nasjonale museumsnettverket for kystkultur og fiskerihistorie]] som ledes av Bjørg Christophersen (direktør ved [[Museum Vest]])  koordinerer registreringen av de båtene som befinner seg museene. Terje Planke ved [[Norsk Maritimt Museum]] står for den praktiske gjennomføringen. Magnus Enger har programmert registreringsskjemaet og Carl Henrik Lampe har vært prosjektleder for skjemaet, som er lenket til nedenfor. Museumsbåtene vil etter hvert finne veien hit til [[Project:Hovedside/Om forsiden|{{SITENAME}}]] og inngå i samme database som de båtene som blir registrert av forbundets medlemmer og andre.
Forbundet KYSTEN oppfordrer alle sine medlemmer og alle andre interesserte til å registrere egne og andres båter lokalhistoriewiki.no.


<onlyinclude>Hele landet skal med og alle eldre båter er velkommen til å registreres. Vi vil likevel oppfordre spesielt til at [[klinkbygging|klinkbygde]] farkoster blir registrert. Klinkteknikken regnes av mange for å være en skandinavisk oppfinnelse og har vært med oss i tusentalls år. Klinkbygging er unikt i så måte, da mye vi ellers har er importert. </onlyinclude>
Tradisjonsbåtregisteret er en hjelp i arbeidet med å få oversikt over mangfoldet av båter som fortsatt finnes på hele vår langstrakte kyst. Det er særlig klinkbygde båter i alle størrelser som vi mangler oversikt over. Klinketeknikken regnes for å være en skandinavisk oppfinnelse med en tusenårig tradisjon. Både gamle båter og nybygde kopier er interessante.


Vi vil gjerne ha med både originale båter og kopibygg. Vi setter heller ingen nedre aldersgrense. Ellers er de som vil registrere frie til å skrive hva som helst om båtene.
== Bakgrunn ==
Nasjonal verneplan for fartøyer 2010 – 2017 inkluderer de åpne båtene, fra færings størrelse til jekt. I tidligere fartøyvernplaner har Riksantikvaren kun hatt ansvar for dekkede fartøyer. På forbundet KYSTENs initiativ ble også de åpne båtene med i denne nye verneplanen. Når man skal velge ut hvilke båter som er spesielt verdifulle, trenger vi en oversikt over hva vi har. Forbundets medlemmer og kystlag har tusenvis av eldre fartøyer, museer tar også vare på en god del. Riksantikvaren har støttet tradisjonsregisteret økonomisk i samarbeid med Forbundet KYSTEN og Det nasjonale museumsnettverket for kystkultur og fiskerihistorie og på sikt skal både museenes og de privat eide båtene samles på Lokalhistoriewiki.no. En slik samling av båter på nettet vil kunne brukes av forskere, og av Riksantikvaren i arbeidet med å finne de spesielt verdifulle eksemplarene man må ta vare på for fremtiden.
.





Sideversjonen fra 12. feb. 2013 kl. 20:50

Legg inn din båt her! Hjelp oss å få oversikt over bestanden av norske tradisjonsbåter!

Forbundet KYSTEN oppfordrer alle sine medlemmer og alle andre interesserte til å registrere egne og andres båter på lokalhistoriewiki.no.

Tradisjonsbåtregisteret er en hjelp i arbeidet med å få oversikt over mangfoldet av båter som fortsatt finnes på hele vår langstrakte kyst. Det er særlig klinkbygde båter i alle størrelser som vi mangler oversikt over. Klinketeknikken regnes for å være en skandinavisk oppfinnelse med en tusenårig tradisjon. Både gamle båter og nybygde kopier er interessante.

Bakgrunn

Nasjonal verneplan for fartøyer 2010 – 2017 inkluderer de åpne båtene, fra færings størrelse til jekt. I tidligere fartøyvernplaner har Riksantikvaren kun hatt ansvar for dekkede fartøyer. På forbundet KYSTENs initiativ ble også de åpne båtene med i denne nye verneplanen. Når man skal velge ut hvilke båter som er spesielt verdifulle, trenger vi en oversikt over hva vi har. Forbundets medlemmer og kystlag har tusenvis av eldre fartøyer, museer tar også vare på en god del. Riksantikvaren har støttet tradisjonsregisteret økonomisk i samarbeid med Forbundet KYSTEN og Det nasjonale museumsnettverket for kystkultur og fiskerihistorie og på sikt skal både museenes og de privat eide båtene samles på Lokalhistoriewiki.no. En slik samling av båter på nettet vil kunne brukes av forskere, og av Riksantikvaren i arbeidet med å finne de spesielt verdifulle eksemplarene man må ta vare på for fremtiden. .


Registreringsskjema

Det er laget et registreringskjema for de som ønsker å legge ut opplysninger om båten sin. For å komme til registreringsskjemaet, kan dere skrive inn: Skjema: Båt i søkerfeltet oppe til høyre på siden og klikke på Gå. Da vil dere komme til skjemaet.

Dere kan også klikke på spørreskjema/registreringsskjema og dere vil komme til samme sted.


Registrerte båter

Alle båtene som er registrert vil legge seg under et område, kalt: Kategori: Båter, som dere kan søke etter i søkefeltet oppe til høyre og klikke på gå. Dere finner også fram til oversikten over båter ved å klikke på båter i listen nederst på siden.

Vi har lagt inn en direkte link her: Båter


Brukere av registeret

Logo Til Forbundet KYSTEN.jpg Denne brukeren er knyttet til prosjektet Tradisjonsbåtregisteret.

Alle de som vil delta i prosjektet her på wikien vil få logoen til høyre lagt inn på siden, men de som vil legge den til selv vil få den opp på siden ved å skrive inn følgende kode: {{Bruker-Tradisjonsbåtregisteret}}.

Her er en oversikt over alle som har registrert seg som brukere av tradisjonsbåtregisteret.