Tradisjonsbåtregisteret: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Båtalmenning.jpg|Båtalmenning i Grimstad }}
<onlyinclude>{{thumb|Båtalmenning.jpg|Båtalmenning i Grimstad }}
'''Tradisjonsbåtregisteret''' er et åpent register med formålet om å samle viktig dokumentasjon om bestanden av kulturhistoriske båter og fartøyer på ett sted. [[Forbundet KYSTEN]] oppfordrer alle '''[[Hjelp:Registrering av tradisjonsbåter|til å registrere ]]''' egne og andres båter og fartøy på lokalhistoriewiki.no.  
'''Tradisjonsbåtregisteret''' er et åpent register med formålet om å samle viktig dokumentasjon om bestanden av kulturhistoriske båter og fartøyer på ett sted. [[Forbundet KYSTEN]] oppfordrer alle '''[[Hjelp:Registrering av tradisjonsbåter|til å registrere ]]''' egne og andres båter og fartøy på lokalhistoriewiki.no.  


Bli med på dokumentasjonsdugnad!
Bli med på dokumentasjonsdugnad!
</onlyinclude>






== Bakgrunn ==
== Bakgrunn ==
Nasjonal verneplan for fartøyer 2010 – 2017 inkluderer de åpne båtene, fra færings størrelse til jekt. I tidligere fartøyvernplaner har [[Riksantikvaren]]  kun hatt ansvar for dekkede fartøyer. På forbundet KYSTENs initiativ ble også de åpne båtene med i denne nye verneplanen. Når man skal velge ut hvilke båter som er spesielt verdifulle, trenger vi en oversikt over hva vi har. Forbundets medlemmer og kystlag har tusenvis av eldre fartøyer, museer tar også vare på en god del. Riksantikvaren har støttet tradisjonsregisteret økonomisk i samarbeid med Forbundet KYSTEN og Det nasjonale museumsnettverket for kystkultur og fiskerihistorie og på sikt skal både museenes og de privat eide båtene samles på Lokalhistoriewiki.no. En slik samling av båter på nettet vil kunne brukes av forskere, og av Riksantikvaren i arbeidet med å finne de spesielt verdifulle eksemplarene man må ta vare på for fremtiden. Opprinnelig skulle tradisjonsbåtregisteret bare omfatte små åpne båter, med særlig fokus på klinkbygde båter. Nå er registeret åpent for eksisterende båter og fartøy med kulturhistorisk verdi, uavhengig av størrelse eller byggeteknikk.  
<onlyinclude>
Nasjonal verneplan for fartøyer 2010 – 2017 inkluderer de åpne båtene, fra færings størrelse til jekt. I tidligere fartøyvernplaner har [[Riksantikvaren]]  kun hatt ansvar for dekkede fartøyer. På forbundet KYSTENs initiativ ble også de åpne båtene med i denne nye verneplanen. Når man skal velge ut hvilke båter som er spesielt verdifulle, trenger vi en oversikt over hva vi har. Forbundets medlemmer og kystlag har tusenvis av eldre fartøyer, museer tar også vare på en god del. Riksantikvaren har støttet tradisjonsregisteret økonomisk i samarbeid med Forbundet KYSTEN og Det nasjonale museumsnettverket for kystkultur og fiskerihistorie og på sikt skal både museenes og de privat eide båtene samles på Lokalhistoriewiki.no. En slik samling av båter på nettet vil kunne brukes av forskere, og av Riksantikvaren i arbeidet med å finne de spesielt verdifulle eksemplarene man må ta vare på for fremtiden. Opprinnelig skulle tradisjonsbåtregisteret bare omfatte små åpne båter, med særlig fokus på klinkbygde båter. Nå er registeret åpent for eksisterende båter og fartøy med kulturhistorisk verdi, uavhengig av størrelse eller byggeteknikk.</onlyinclude>


== Registrering ==
== Registrering ==

Sideversjonen fra 6. aug. 2015 kl. 12:25

Båtalmenning i Grimstad

Tradisjonsbåtregisteret er et åpent register med formålet om å samle viktig dokumentasjon om bestanden av kulturhistoriske båter og fartøyer på ett sted. Forbundet KYSTEN oppfordrer alle til å registrere egne og andres båter og fartøy på lokalhistoriewiki.no.

Bli med på dokumentasjonsdugnad!



Bakgrunn

Nasjonal verneplan for fartøyer 2010 – 2017 inkluderer de åpne båtene, fra færings størrelse til jekt. I tidligere fartøyvernplaner har Riksantikvaren kun hatt ansvar for dekkede fartøyer. På forbundet KYSTENs initiativ ble også de åpne båtene med i denne nye verneplanen. Når man skal velge ut hvilke båter som er spesielt verdifulle, trenger vi en oversikt over hva vi har. Forbundets medlemmer og kystlag har tusenvis av eldre fartøyer, museer tar også vare på en god del. Riksantikvaren har støttet tradisjonsregisteret økonomisk i samarbeid med Forbundet KYSTEN og Det nasjonale museumsnettverket for kystkultur og fiskerihistorie og på sikt skal både museenes og de privat eide båtene samles på Lokalhistoriewiki.no. En slik samling av båter på nettet vil kunne brukes av forskere, og av Riksantikvaren i arbeidet med å finne de spesielt verdifulle eksemplarene man må ta vare på for fremtiden. Opprinnelig skulle tradisjonsbåtregisteret bare omfatte små åpne båter, med særlig fokus på klinkbygde båter. Nå er registeret åpent for eksisterende båter og fartøy med kulturhistorisk verdi, uavhengig av størrelse eller byggeteknikk.

Registrering

For å lære hvordan du registrerer en båt, se Hjelp:Registrering av tradisjonsbåter.

Registrerte båter

Artikler som er oppretta med registreringsskjemaet vil legge seg i Kategori:Tradisjonsbåtregisteret.

Det er laget en liste over båter i tradisjonsbåtregisteret. Den er utforma som en sorterbar tabell, slik at det er mulig å sortere ikke bare etter navn, men også etter andre egenskaper ved båten.

Brukere av registeret

Logo Til Forbundet KYSTEN.jpg Denne brukeren er knyttet til prosjektet Tradisjonsbåtregisteret.

Alle de som vil delta i prosjektet her på wikien vil få logoen til høyre lagt inn på siden, men de som vil legge den til selv vil få den opp på siden ved å skrive inn følgende kode: {{Bruker-Tradisjonsbåtregisteret}}. Se oversikt over alle som har registrert seg som brukere av tradisjonsbåtregisteret.