Tromsdalen Samvirkelag: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Endrer mal: Thumb høyre
(Ny side: '''Tromsdalen Samvirkelag''' ble stiftet i 1945 etter et folkemøte på Bellevue den 21. oktober. Det var Charles Jensen som hadde tatt initiativet. Laget holdt det gående i 16 år...)
 
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(18 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Tromsdalen Samvirkelag]]''' ble stiftet i [[1945]] etter et folkemøte på Bellevue den 21. oktober. Det var Charles Jensen som hadde tatt initiativet. Laget holdt det gående i 16 år, med tildels store vansker underveis. Fusjonen med Tromsø Samvirkelag ble redningen for kooperatørene i gamle [[Tromsøysund kommune]]
<onlyinclude>{{Thumb|Tromsdalen Samvirkelags avd i Turistveien 15. Seinere avd 6 i Tromsø S-lag.jpg|Tromsdalens Samvirkelags avdeling i Turistveien 15 - som fra 1961 ble til avdeling 6 i Tromsø Samvirkelag.|Ukjent 1960-åra}}
'''[[Tromsdalen Samvirkelag]]''' ble stiftet i [[1945]] etter et folkemøte på Bellevue den 21. oktober. Det var Charles Jensen som hadde tatt initiativet. På det konstituerende møtet på [[Solhaug (Tromsdalen)|Solhaug]] møtte 60 av de 118 inntegnede medlemmene, som var vervet etter folkemøtet på [[Bellevue (Tromsdalen)|Bellevue]], der alle de 35 frammøtte hadde tegnet seg som medlemmer. Forberedelseskomiteen som ble valgt på Bellevue besto for uten [[Charles Jensen]] av [[Edvin Johansen]], [[Ole Jakobsen]], [[Andor Skjærnes]], [[Oscar Gamst]] og [[Jakob Kalvebakk]] med [[Sigmund Larsen]] som sekretær. Det var blitt arrangert folkemøter både i [[Movika]] og [[Sandvika]], slik at  hele det nære omland kunne nåes.
De 60 vedtok mønstervedtektene som Tromsdalen Samvirkelags gjeldende, og valgte (selvsagt) Charles Jensen som lagets formann.Laget holdt det gående i 16 år, med tildels store vansker underveis. Fusjonen med Tromsø Samvirkelag ble redningen for kooperatørene i gamle [[Tromsøysund kommune]] </onlyinclude>


== Tromsdalens kooperatører organiseres ==
På det konstituerende møtet på [[Solhaug]] møtte 60 av de 118 inntegnede medlemmene, som var vervet etter folkemøtet på [[Bellevue]], der alle de 35 frammøtte hadde tegnet som medlemmer. Forberedelseskomiteen som ble valgt på Bellevue besto for uten [[Charles Jensen]] av [[Edvin Johansen]], [[Ole Jakobsen]], [[Andor Skjærnes]], [[Oscar Gamst]] og [[Jakob Kalvebakk]] med [[Sigmund Larsen]] som sekretær. Det var blitt arrangert folkemøter både i [[Movika]] og [[Sandvika]], slik at  hele det nære omland kunne nåes.
De 60 vedtok mønstervedtektene som Tromsdalen Samvirkelags gjeldende, og valgte (selvsagt) Charles Jensen som lagets formann.


== Butikk på «Strandveien» ==
== Butikk på «Strandveien» ==
Første butikk ble åpnet i [[Troms Felleskjøp]]s anlegg ved [[Strandveien/Tromsøysundveien]] den [[13. mai]] [[1946]] med [[Odd Rude]] (han som startet som visergutt under disponent Leithe, og fikk kurs i dobbelt bokholderi som gave fra styret i Tromsø Samvirkelag).
[[Bilde:Odd Rude.jpg|thumb|Odd Rude, som starta som visergutt, ble lagets første bestyrer.(Bildet er hentet fra boka Kooperative portretter, 1952.)]]
Første butikk ble åpnet i [[Troms Felleskjøp]]s anlegg ved [[Tromsøysundveien|«Strandveien»]] den [[13. mai]] [[1946]] med [[Odd Rude]] (han som startet som visergutt under disponent Leithe, og fikk kurs i dobbelt bokholderi som gave fra styret i Tromsø Samvirkelag).


== Framdrift ==
== Framdrift ==
På lagets første årsmøte, den [[16. februar]] [[1947]] møtte det hele 71 medlemmer, og man opplevde det gledelige at både [[Alfhild Bruhaug]] og [[Selma Kalvebakk]] kom med i styret, uten at kildene forteller hvem som da ble byttet ut. Alt tyder på at resultatet var bra, for i 1947 kjøpte laget tomt på [[Fagernes]] i [[Ramfjord]] som ble døpt «Kooperamo». Samme år ble det også inngått kontrakt med [[Tromsø Felleskjøp]] om salg av kunstgjødsel og fôrmel, noe som er med på å synliggjøre kundeunderlaget.
På lagets første årsmøte, den [[16. februar]] [[1947]] møtte det hele 71 medlemmer, og man opplevde det gledelige at både [[Alfhild Bruhaug]] og [[Selma Kalvebakk]] kom med i styret, uten at kildene forteller hvem som da ble byttet ut. Alt tyder på at resultatet var bra, for i 1947 kjøpte laget tomt på [[Fagernes]] i [[Ramfjord]] som ble døpt «Kooperamo». Samme år ble det også inngått kontrakt med [[Tromsø Felleskjøp]] om salg av kunstgjødsel og fôrmel, noe som var med på å synliggjøre kundeunderlaget.


== Daglige problemer ==
== Daglige problemer ==
Linje 15: Linje 15:


== Utviklingen gikk – sin skeive gang? ==
== Utviklingen gikk – sin skeive gang? ==
Laget fikk ny formann i [[1953]]. Da hadde Charles Jensen frabedt seg gjenvalg, men fortsatte i styret som nå ble ledet av [[John Richardsen]]. På dette årsmøtet ble lagets kvinneforening stor ros til del for sin innsats før og på årsmøtet. Seinere vedtok man å selge eiendommen i Ramfjord til selgeren, [[Thormod Holand]], for 2000 kroner. I [[1955]] ble Oskar Gamst ny formann i styret og man åpna filial «oppe i Tromsdalen», der nye boliger tilsa S-lagets tilstedeværelse. Likevel kan det ikke bare ha vært fryd og gammen, for i møtereferatet fra styremøtet [[20. november]] [[1956]] har man protokollert at «Det som vanlig bare var ris å få» – fra distriktsrevisoren. Planene om etablering i [[Turistveien (Tromsø)|Turistveien]] var klare i [[1957]], men arbeidet ble ikke igangsatt før året etter. Denne avdelinga ble åpnet i [[1960]], med låsbare utleiefrysebokser for medlemmene i kjelleren. Revisjonen hadde igjen merknader til kredittsalget – som i løpet av 1960 steg med 9000 kroner. Ny formann på årsmøtet i [[1961]] ble [[Ingvart Larsen]].  
Laget fikk ny formann i [[1953]]. Da hadde Charles Jensen frabedt seg gjenvalg, men han fortsatte i styret som nå ble ledet av [[John Richardsen]]. På dette årsmøtet ble lagets kvinneforening stor ros til del for sin innsats før og på årsmøtet. Seinere vedtok man å selge eiendommen i Ramfjord til selgeren, [[Thormod Holand]], for 2000 kroner. I [[1955]] ble Oskar Gamst ny formann i styret og man åpna filial «oppe i Tromsdalen», der nye boliger tilsa S-lagets tilstedeværelse. Likevel kan det ikke bare ha vært fryd og gammen, for i møtereferatet fra styremøtet [[20. november]] [[1956]] har man protokollert at «Det som vanlig bare var ris å få» – fra distriktsrevisoren. Planene om etablering i [[Turistveien (Tromsø)|Turistveien]] var klare i [[1957]], men arbeidet ble ikke igangsatt før året etter. Denne avdelinga ble åpnet i [[1960]], med låsbare utleiefrysebokser for medlemmene i kjelleren. Revisjonen hadde igjen merknader til kredittsalget – som i løpet av 1960 steg med 9000 kroner. Ny formann på årsmøtet i [[1961]] ble [[Ingvart Larsen]].  


== Fusjon ==
== Fusjon ==
I 1961 ble det lagt fram ei innstilling om sammenslåing med [[Tromsø Samvirkelag]]. Møte  
I 1961 ble det lagt fram ei innstilling om sammenslåing med [[Tromsø Samvirkelag]]. Møte ble avviklet på Bellevue den [[16. september]] 1961. 7 av de 32 frammøtte med stemmerett deltok i debatten. Resultatet av avstemningen ble at 30 var for sammenslutning, en var i mot og en stemme var blank.  
ble avviklet på Bellevue den [[16. september]] 1961. 7 av de 32 frammøtte med stemmerett deltok i debatten. Resultatet av avstemningen ble at 30 var for sammenslutning, en var i mot og en stemme var blank.  


== Elendigheten over ==
== Elendigheten over ==
Linje 25: Linje 24:


== Kilde ==
== Kilde ==
*Hansen, Leif-Harry: Fra Landhandel til stormarked : Forbrukersamvirket NORDs historie. Tromsø 1996
*[[Hansen, Leif-Harry]]: ''Fra Landhandel til stormarked : Forbrukersamvirket NORDs historie''. [[Tromsø]] 1996
{{F1}}
{{bm}}


[[Kategori:Coop NKL]]
[[Kategori:Samvirkelag]]
[[Kategori:Samvirkelag]]
[[Kategori:Butikker i Tromsø kommune]]
[[Kategori:Tromsø kommune]]
[[Kategori:Etableringer i 1945]]
[[Kategori:Etableringer i 1945]]
[[Kategori:Fusjoner i 1961]]
[[Kategori:Fusjoner i 1961]]
[[Kategori:Tromsdalen]]