Trondenes kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 22. aug. 2008 kl. 20:19 av Gunnar Reppen (samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb høyre|Trondenes kirke.jpg| Trondenes kirke. Bildet kommer senere.}} '''Trondenes kirke''', Harstad er verdens nordligste steinkirke. Den ligger på Trondenes, ca. 3 km nord for...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Trondenes kirke, Harstad er verdens nordligste steinkirke. Den ligger på Trondenes, ca. 3 km nord for sentrum av Harstad, et historisk sted med spor tilbake til vikingtiden. Årstallet for bygging har inntil nylig vært satt til rundt 1250, men nyere forskning heller mot at kirken er av nyere dato. Sannsynligvis 1400-tallet. Kirken er bygd på et område der det tidligere trolig har stått en eller to trekirker en gang på 1100-tallet. Rundt kirken finnes det rester av befestninger fra 1100-tallet, som skulle beskytte en tidligere trekirke mot angrep.

Trondenes-kirka er en av landets viktigste kirker fra mellomalderen. Man må anta at den første kirka var en liten trekirke i utkanten av tunet på høvdinggården.

I heftet Trondenes Kirke utgitt av Trondarnes Distriktsmuseum hevder Ole Egil Eide at kirken sannsynligvis er oppført i etapper over en lang periode. Byggestarten var like før år 1200, mener Eide, som i heftet også gir en plausibel forklaring på de mange spesielle bygningstrekk vi finner ved Trondenes kirke.

I årene rundt siste verdenskrig ble Trondenes kirke restaurert og tilbakeført til slik den så ut i middelalderen. Trondenes kirke ble både i katolsk og etterreformatorisk tid regnet som den største og vakrest utrustede nord for Nidarosdomen. Selv om bare en del av den storslagne kirkekunsten fra katolsk tid er tilbake, er noe av den beste og vakreste kirkekunsten fortsatt i kirken.

Foruten de tre alterskapene har kirken bevarte kalkmalerier og en alterbrunn fra 1300-tallet. I takverket ble det funnet rester av det som er Norges eldste bevarte seil.

Kirken rommer fortsatt mange gåter og er en opplevelse for den besøkende. Kombinerer man en tur i kirken med et besøk i utstillingene på Trondenes Historiske Senter får man også den faglige bakgrunnen for den kunnskap vi har om dette byggverket.

Kirka er fortsatt i bruk som soknekirke.


Litteratur

• Ekroll, Øystein, Stige, Morten, Havran, Jiri, Middelalder i Stein bind 1 i serien Kirker i Norge, Oslo 2000, ISBN 82-91399-09-3

Kilde

Trondarnes Distriktsmuseum: http://www.tdm.no/