Forskjell mellom versjoner av «Trondheim og Leira Avholdslag»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Satt inn bilde)
(Styret i 1880: Lenker)
Linje 20: Linje 20:
 
*Styremedlem: Handelsmann P. Lykke
 
*Styremedlem: Handelsmann P. Lykke
 
<gallery>
 
<gallery>
Fil:Ole J. Jystad.jpg|Overlærer Ole J. Jystad
+
Fil:Ole J. Jystad.jpg|Overlærer [[Ole J. Jystad]]
Fil:Martin D. Mork.jpg|Sersjant, seinere tollbetjent Martin D. Mork
+
Fil:Martin D. Mork.jpg|Sersjant, seinere tollbetjent [[Martin D. Mork]]
Fil:Peder Tangen Lykke.jpg|Handelsmann Peder T. Lykke
+
Fil:Peder Tangen Lykke.jpg|Handelsmann [[Peder T. Lykke]]
 
</gallery>
 
</gallery>
 +
 
== Trondheim og Leira avholdslag ==
 
== Trondheim og Leira avholdslag ==
  

Revisjonen fra 20. sep. 2013 kl. 18:59

Dr. Oscar Nissen stiftet Trondheim og omegns totalavholdsforening 23. januar 1878

Trondheim og Leira Avholdslag ble stiftet i 1878, bare tre år etter at Det Norske Totalavholdsselskap ble en landsomfattende organisasjon. Foreningen ble stiftet under navnet Trondheim og omegns totalavholdsforening, og har gjennom årene skiftet navn flere ganger, etter som tiden krevde det. Som en av styrets medlemmer i 1880 finner vi kjøpmann Peder Tangen Lykke, eldste sønn av handelshusgründeren I. K. Lykke. Han ble derfor også med i det første styret i fylkesoverbygningen Trondhjems fylke av D.N.T. som etablerte seg 1881.

Etableringen

Den moderne avholdsbevegelsen ble brakt til Trondheim ved at dr. Oscar Nissen var i byen og holdt foredrag. Trondhjems Totalavholdsforening ble stiftet samme dag; onsdag 23. januar 1878.

Eget lokale

Siden 1881 har foreningen hatt sine møter i Kjøpmannsgt. 30 - inntil bygningen brant ned i 1983.

Styret i 1880

Vi vet ikke hvor mange og hvem som ble med i det nye lagets første styre. Men da organisasjonens omfang ved inngangen til 1880-åra var blitt så stor at det i 1881 omfattet ikke mindre enn 16 lokal-lag, ble det besluttet å lage en overbygning: Trondhjems fylke av D.N.T. De menn, som i 1880 også ble interimsstyre for den påtenkte overbygningen var da det sittende styret i det vi for letthets skyld kan kalle Trondheims-laget:

  • Formann: Forstander H. Undseth
  • Nestformann: Ingeniør H. Ulriksen
  • Sekretær: Førstelærer O. Jystad
  • Styremedlem: Sersjant H. Mork
  • Styremedlem: Handelsmann P. Lykke

Trondheim og Leira avholdslag

Vi vet ikke når laget skifta navn, men per 2013 heter laget Trondheim og Leira avholdslag. På årsmøtet 6. februar 2013 ble Mary Skimmeli gjenvalgt som lagets leder. Også resten av styret; Nils Olstad, Eli Jonsen, Jorid Rø Husby og Are Husby ble gjenvalgt. Årsmeldingene viste til et aktivt år, gode program og velordnet økonomi. Det var egne meldinger fra lagets eiendommer; Lialøkken grendehus og hytta Dovreheimen i Bymarka. Sistnevnte er utleid til «Childrens International Summer Villages» (CISV), og er i helårlig bruk. Lialøkken grendehus har faste leietakere, kontor for D.N.T. og MA og Norsk Radio Relé Liga, dessuten er styrets lokaler utleid til flere arrangementer året igjennom. Begge eiendommene har egne styrer. Fremlagte årsmeldinger og regnskap samt budsjett for 2012 ble godkjent av årsmøtet.

Kloster-medaljen

Etter at forhandlingene på årsmøte 2013 var ferdig ble lagets mangeårige kasserer, Nils Olstad, tildelt Kloster-medaljen. Mary Skimmeli hadde samlet hans vita, fra da han som barn ble med i DNTB i Rennebu. I voksen alder flyttet han til Trondheim og fortsatte sitt medlemskap i DNT. Hans sterke og ansvarsbevisste virke som kasserer i laget, som tur- og reiseleder samt hans lune humør og vennlige væremåte har gitt ham venner både i laget og ellers. Jørgen Langlie hilste fra distriktsstyret, mens gode ord og blomster fulgte medaljeoverrekkelsen. Det ble også uttrykt stor takk for mange års fortjenstfull innsats fra hele forsamlingen.

Kilder