Tysk bombeangrep på Kjeller 1940: Forskjell mellom sideversjoner

Redigering, språkvask, korrektur
(Redigering, språkvask, korrektur)
(Redigering, språkvask, korrektur)
Linje 40: Linje 40:


== Rapport fra hendelsesforløpet rundt den tyske maktovertakelsen våren 1940 ==
== Rapport fra hendelsesforløpet rundt den tyske maktovertakelsen våren 1940 ==
I likhet med andre norske kommuner, ble Skedsmo og Lillestrøm høsten 1941 bedt om en rapport om det lokale hendelsesforløpet i forbindelse med den tyske maktovertakelsen våren 1940. Rapporten må sees i lys av at det da var gått mer enn ett år siden okkupasjonen fant sted. Det er rimelig å tro at mange ting var glemt. Dessuten var både statlige og kommunale myndigheter litt nazifisert i mellomtiden, noe som sannsynligvis også bidra til skjevheter i erindringen. Skedsmo kommunes rapport er datert 15. september 1941 og signert av kontorsjef Magnus Kveim. Rapporten - som er kortfattet - innledet med å slå fast at «det er meget lite å rapportere fra vår kommune», men for øvrig konsentrerer den seg om forløpet og konsekvensen av det tyske bombeangrepet:  
I likhet med andre norske kommuner, ble Skedsmo og Lillestrøm høsten 1941 bedt om en rapport om det lokale hendelsesforløpet i forbindelse med den tyske maktovertakelsen våren 1940. Rapporten må sees i lys av at det da var gått mer enn ett år siden okkupasjonen fant sted. Derfor er det rimelig å tro at mange ting kan ha blitt glemt. Dessuten var både statlige og kommunale myndigheter blitt nazifisert i mellomtiden, noe som sannsynligvis også bidra til skjevheter i erindringen. Skedsmo kommunes rapport er datert 15. september 1941 og signert av kontorsjef Magnus Kveim. Rapporten - som er kortfattet - innledet med å slå fast at «det er meget lite å rapportere fra vår kommune», men for øvrig konsentrerer den seg om forløpet og konsekvensen av det tyske bombeangrepet:  


{{Sitat|Som bekjent ble det tidlig om morgenen den 9/4-40 meldt flyalarm som ellers i distriktet. Til å begynne med var det vel en hel del av befolkningen som ikke var på det rene med situasjonens alvor. En kort stund etter ble imidlertid Kjeller Flyfabrikkbombardert av de tyske maskiner. Så vidt man vet var det ingen luftkamp mellom tyske og norske maskiner. Det ble imidlertid fyrt fra luftvernets batterier, men kampen varte kun en liten stund, hvoretter strøket var okkupert.}}
{{Sitat|Som bekjent ble det tidlig om morgenen den 9/4-40 meldt flyalarm som ellers i distriktet. Til å begynne med var det vel en hel del av befolkningen som ikke var på det rene med situasjonens alvor. En kort stund etter ble imidlertid Kjeller Flyfabrikkbombardert av de tyske maskiner. Så vidt man vet var det ingen luftkamp mellom tyske og norske maskiner. Det ble imidlertid fyrt fra luftvernets batterier, men kampen varte kun en liten stund, hvoretter strøket var okkupert.}}


I løpet av denne dag var det en del som evakuerte fra Kjeller, Lillestrøm og Strømmen til nærliggende bygder som lå mindre utsatt til.  Stort sett hersket det meget god orden og god moral blant befolkningen. Da kampene imidlertid de følgende dager fremdeles pågikk i våre nærliggende strøk, var det selvsagt fremdeles en del nervøsitet, som hos de fleste snart mer og mer gikk bort.
Videre beretter kontorsjef Kveim at en del mennesker evakuerte fra nærområdene til flyplassen, men at det stort sett hersket «meget god orden og god moral blant befolkningen». Folk var nervøse i en kort periode, men ganske snart tok befolkningen «den uavvendelige situasjon med ro og verdighet», sier rapporten avslutningsvis. Rapporten fra Lillestrøm innleder med å påpeke at selv befolkningen hadde fått noen varsler i dagene før:


Bortsett fra den 9/4-40 ble arbeidet på de kommunale kontorer i vår kommune utført som vanlig den hele tid til tross for at det stadig var troppetransporter like utenfor våre vinduer hvormed fulgte ikke så lite uro og nervøsitet, men som sagt ble man snart også vant til dette.
{{Sitat|[...] så kom allikevel de kjempemessige bombefly nokså overraskende på Lillestrøms befolkning den 9. april kl. 7 om morgenen. Da de kretset innover stedet og slapp sine bomber på Kjeller flyplass så det klirret i glassrutene i Lillestrøm, forstod folk at det utrolige var hendt: vi var dratt inn i krigssonen og krigsbegivenhetene.}}
 
Noe særlig ellers av interesse vites ikke. Man må si at befolkningen stort sett tok den uavvendelige situasjon med ro og verdighet.
 
Skedsmo kommunale kontorer, den 15/9-1941.
(For ordføreren)
Magnus Kveim Judith Pettersen
Kontorsjef
 
 
For Lillestrøm kommunes del har det bare lykkes å skaffe første side av et brev stemplet av Oslo og Akershus fylke med journalnummer 009268 – 1941.
 
Begivenhetene i Lillestrøm omkring 9. april 1940.
 
På tross av de skjebnesvangre begivenheter den 16. februar 1940, mineutleggingen på tre steder rundt våre kyster den 8. april og de alarmerende meldinger i aftenavisene samme kveld om at en større styrke tyske krigsskip hadde forlatt Kiel og dampet nordover, så kom allikevel de kjempemessige bombefly nokså overraskende på Lillestrøms befolkning den 9. april kl. 7 om morgenen. Da de kretset innover stedet og slapp sine bomber på Kjeller flyplass så det klirret i glassrutene i Lillestrøm, forstod folk at det utrolige var hendt: vi var dratt inn i krigssonen og krigsbegivenhetene.
 
Allikevel oppførte befolkningen seg forholdsvis rolig og besindig. De fleste fulgte de påbudsom kom fra politiet og det sivile luftvern, og evakuerte. De som ble igjen, tok det med ro, men ventet på at noe ville skje - -, noe som aldri kom. De sparsomme meddelelser som vi fikk høre, var også bare rykter. Ettersom gatene ble tomme for folk, så virket det hele på de tilbakeblevne meningsløst og planløst. Mobiliseringen klikket fullstendig.  Det ble ikke engang satt opp mobiliseringsplakater. Bortsett fra rene undtagelser evakuerte den mannlige del av befolkningen - -, ja, til og med de fleste i vernepliktig alder.
 
Formannskapet ble sammenkalt til møte samme kveld kl. 19, og vi holdt et kort møte hvor vi drøftet den oppståtte situasjon.
 
Kommunens økonomiske stilling, som for øvrig ved krigsutbruddet var meget god, kom på grunn av bankenes pengesperring i en vanskelig situasjon. Til og med spørsmålet krisepenger ble drøftet. Så vel herredskassa som kinoen hadde så sent som 8. april innsatt det overflødige av kontanter i banken. Alt hva kommunen rådet over, var ca. 7000,- kroner.
 
Etter et par dagers forløp vendte de arbeidsledige og pensjonerte tilbake og ville ha kontante penger, da matlapper og kreditt ikke var «gangbar mynt» i de distrikter hvor familien holdt til. Bedre ble det ikke da tyskerne kom hit fredag den 12. om formiddagen.


Ellers er også rapporten fra Lillestrøm opptatt av å fortelle at befolkningen opptrådte forholdsvis rolig og besindig og lojalt fulgte påbud fra lokale myndigheter. Mange evakuerte, og de som igjen på stedet var ofre for dårlig ledelse og planlegging fra norske sentralmyndigheters side, klager rapporten: «De sparsomme meddelelser som vi fikk høre, var også bare rykter. Ettersom gatene ble tomme for folk, så virket det hele på de tilbakeblevne meningsløst og planløst. Mobiliseringen klikket fullstendig. Det ble ikke engang satt opp mobiliseringsplakater. Bortsett fra rene undtagelser evakuerte den mannlige del av befolkningen - -, ja, til og med de fleste i vernepliktig alder.»


Se mer:  
Se mer:  
Veiledere, Administratorer
2 308

redigeringer