Tysk bombeangrep på Kjeller 1940

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fornebu fotografert av Luftwaffe 10. april 1940. Junkers G 38, Junkers Ju 52, Junkers Ju 90, Junkers W 34, Heinkel He 111. Det er rimelig å anta at noen av disse flyene slapp bombelaster på den militære plassen Kjeller før de landet på sivile Fornebu.
Foto: Willi Ruge/Luftwaffe - Bundesarchiv.

9. april 1940 ble Kjeller bombet av tyske fly, og det ble gjort store ødeleggelser. De 20 norske flyene som var stasjonert der, ble reddet ved at de kvelden før ble flydd til Gansvika ved Øyeren. Se mer under Bjørn Lundbys øyenvitneskildring nedenfor samt Edel Skråmms fortelling i Kjeldearkiv:Bombeangrep på Kjeller flyplass 9. april 1940. Begge er født i 1924.

Flyplassen ble besatt av tyske tropper 12. april 1940, og de startet umiddelbart arbeidene med utvidelse og reparasjon av flyplassen for sin egen bruk. Etter hvert satte de Kjeller i stand som hovedverksted for Luftflotte 5’s operasjoner i Norge og Finland. Det ble blant annet utført reparasjoner på jagerfly av typen Focke Wulff 190 og Messerschmitt 109. I tillegg fikk BMW og Daimler Benz rigget til verksteder for sine flymotorer, noe som bidro til at det ved flyplassen kunne utføres en lang rekke varierte reparasjoner.

Tyskerne drev flyfabrikken og flyplassen under hele andre verdenskrig.