Ungdomslaget Ogna: Forskjell mellom sideversjoner

Nesten ferdig
Ingen redigeringsforklaring
(Nesten ferdig)
Linje 138: Linje 138:


=== «Oppgjør» ===
=== «Oppgjør» ===
Laget forberedte seg til å gjennomføre den planlagte festligholdelse av 17. mai 1940 ved og på Gildevangen, slik man i alle år hadde gjort. Men ordfører Axel Stigum ringte den 11. mai og ga beskjed om at formannskapet hadde valgt en 17.mai-komite med den begrunnelse at man anså at dette var det offentliges oppgave. I løpet av samtalen gjorde Stigum det klart at man mente at ungdomslaget ikke var verdig til å feire dagen, etter det som hadde foregått der! Nei, laget var ikke en gang verdige å delta i folketoget med fana si.
Laget forberedte seg til å gjennomføre den planlagte festligholdelse av 17. mai 1940 ved og på Gildevangen, slik man i alle år hadde gjort. Men [[ordfører]] Axel Stigum ringte den 11. mai og ga beskjed om at formannskapet hadde valgt en 17.mai-komite med den begrunnelse at man anså at dette var det offentliges oppgave. I løpet av samtalen gjorde Stigum det klart at man mente at ungdomslaget ikke var verdig til å feire dagen, etter det som hadde foregått der! Nei, laget var ikke en gang verdige å delta i folketoget med fana si.
Begrunnelsen for denne reaksjonsmåten lå altså i at ungdomslaget hadde holdt det gående under okkupasjonen.  
 
Litt patetisk må det ha virket på laget at den kommunale komiteen uten videre overtok ungdomslagets program inklusive taleren, lærer Åsmund Rannem.  
Begrunnelsen for denne reaksjonsmåten lå i at ungdomslaget hadde holdt det gående under okkupasjonen.  
16. mai slo ”hjemmefronten” kontra; de ga tillatelse til at ungdomslagt skulle få bruke fana i 17.mai-toget. Og etter som laget slett ikke ville boikotte dagen, fikk de delta med rett mange medlemmer bak fana fra Skei kirke til Gildevangen.
Litt patetisk må det da ha virket på laget at den kommunale komiteen uten videre overtok ungdomslagets program inklusive taleren, lærer [[Åsmund Rannem]].  
At ungdomslaget nå var stempla som å ha hatt ei unasjonal holdning ble på det sterkeste imøtegått – via organisasjonsplanet. Prost Eik-Nes som igjen hadde overtatt som leder av NU ble kontakta. Hans umiddelbare reaksjon på henvendelsen var at det burde dannes nytt ungdomslag i ytre Ogndal. Men da laget etter pålegg fra Olav Ree, som nå var formann i Inntrøndelag Ungdomssamlag, ble sammenkalt til årsmøte den 4. juli 1945, gikk det ikke slik mange trodde: Mistillitsforslag ble reist mot det gamle styret og øvrige tillitsmenn, som ellers stilte sine plasser til disposisjon. Nye navn ble foreslått, men det ble og foreslått gjenvalg – med skriftlig avstemning. Avstemninga ga det nye styreforslaget seks stemmer, som ble møtt med stormende applaus. Saka var avgjort; gammelstyret kunne fortrøstningsfullt fortsette. Alle de andre tillitsmennene ble også gjenvalgt – med applaus.
16. mai slo «hjemmefronten» kontra; de ga tillatelse til at ungdomslagt skulle få bruke fana i 17.mai-toget. Og etter som laget slett ikke ville boikotte dagen, fikk de delta med rett mange medlemmer bak fana fra [[Skei kirke]] til Gildevangen.
 
At ungdomslaget nå var stempla som å ha hatt ei unasjonal holdning ble på det sterkeste imøtegått – via organisasjonsplanet. Prost Eik-Nes som igjen hadde overtatt som leder av NU ble kontakta. Hans umiddelbare reaksjon på henvendelsen var at det burde dannes nytt ungdomslag i ytre [[Ogndal]]. Men da laget etter pålegg fra Olav Ree, som nå var formann i Inntrøndelag Ungdomssamlag, ble sammenkalt til årsmøte den 4. juli 1945, gikk det ikke slik mange trodde: Mistillitsforslag ble reist mot det gamle styret og øvrige tillitsmenn, som ellers stilte sine plasser til disposisjon. Nye navn ble foreslått, men det ble og foreslått gjenvalg – og skriftlig avstemning. Avstemninga ga det nye styreforslaget seks stemmer, som ble møtt med stormende applaus. Saka var avgjort; gammelstyret kunne fortrøstningsfullt fortsette. Alle de andre tillitsmennene ble også gjenvalgt – med applaus.
Seinere slutta også mindretallet opp om lagsarbeidet.
Seinere slutta også mindretallet opp om lagsarbeidet.


Friskt mot i moderne tid
== Friskt mot i moderne tid ==
Både oppgaver og arbeidsmåter endra seg i pakt med tida – man siktet etter hvert mot mer praktiske løsninger. I 1952 ble Ogndal skytterlag løst fra Gildevangen, og laget framstår da som eneansvarlig driver. Og når det så også var påbegynt utbygging av forsmalingshuset medførte dette enda større ansvar enn før.  
Både oppgaver og arbeidsmåter endra seg i pakt med tida – man siktet etter hvert mot mer praktiske løsninger. I [[1952]] ble [[Ogndal skytterlag]] løst fra Gildevangen, og ungdomslaget framstår da som eneansvarlig eier og driver. Og når det så også var påbegynt utbygging av forsamlingshuset medførte dette enda større ansvar enn før.  
Årsmøtet i Inntrøndelag Ungdomssamlag i april 1958 var det U. L. Ogna som sto for. Spellaget framførte da komedien ”Atombomba” på årsmøtefesten hin lørdagskveld. Og under Noregs Ungdomslags landsstemne på Steinkjer i 1954 var både Olav Engan og Tormod Aarholt med i underholdningskomiteen.  
Årsmøtet i Inntrøndelag Ungdomssamlag i april [[1958]] var det U. L. Ogna som sto for. Spellaget framførte da komedien «Atombomba» på årsmøtefesten hin lørdagskveld. Og under Noregs Ungdomslags landsstemne på Steinkjer i [[1954]] var U. L. Ognas Olav Engan og Tormod Aarholt med i underholdningskomiteen.  
Dessverre mangler protokollene for perioden fra 1961 til 1980, men etter som den vanlige møtevirksomheten avtok sterkt i denne perioden, ville det neppe vært stort å berette likevel.
Men U. L. Ognas Spellag og Gildevangen gikk så det suste!


Dessverre mangler protokollene for perioden fra [[1961]] til [[1980]], men etter som den vanlige møtevirksomheten avtok sterkt i denne perioden, ville det neppe vært stort å berette likevel.
Men [[U. L. Ognas Spellag]] og [[Forsamlingshuset Gildevangen (Ogndal)|forsamlingshuset Gildevangen]] gikk så det suste!


== Kilder ==
*Aarholt, Tormod: ''Ungdomslaget ”OGNA” 1896 – 1996'', Steinkjer U.Å.
*[[Steinkjerleksikonet]]


Kilder
[[Kategori:Steinkjer kommune]]
Aarholt, Tormod: Ungdomslaget ”OGNA” 1896 – 1996, Steinkjer U.Å.
[[Kategori:Ogndal]]
[[Kategori:Ungdomsforeninger]]
[[Kategori:Inntrøndelag ungdomssamlag]]
[[Kategori:Noregs ungdomslag]]
[[Kategori:Nord-Trøndelag under andre verdenskrig]]
[[Kategori:Kultur i Nord-Trøndelag]]
[[Kategori:Idrett og fritid i Nord-Trøndelag]]
Skribenter
53 258

redigeringer