Våpentransporten på Helgeland under andre verdenskrig: Forskjell mellom sideversjoner

Linje 11: Linje 11:


=== Videre frakt over fjell, lokale personer og plassering av hovedkvarter ===  
=== Videre frakt over fjell, lokale personer og plassering av hovedkvarter ===  
I 1942 ble det med båt fraktet 20 tonn med utstyr i skytteltrafikk fra Auna til Austerfjorden (Visten, Vefsn kommune) hvor Aksel Johansen og familien var kontakter. Mange frivillige deltok etter det med frakt av utstyret over fjellet, fra Tverlandet i Visten til Marka i Vefsn kommune. Med bører på 30-35 kg gikk de til ei koie ved Fallfossen, noen ganger til Svartvasskogen (Vevelstad). Bærere fra Vefsn overtok frakten videre til Eiterådalen (Vefsn).  I Kaptein Sjøberg  og andre motstandsfolk brukte denne ruta (25 km) i krigsårene 1942-1944, se artikkel fra Brønnøy guiden, "Det gjemte land".  
[http://www.sjobergmarsjen.com/s1.pdf I 1942] ble det med båt fraktet 20 tonn med utstyr i skytteltrafikk fra Auna til Austerfjorden (Visten, [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Forside:Vefsn_kommune Vefsn] kommune) hvor Aksel Johansen og familien var kontakter. Mange frivillige deltok etter det med frakt av utstyret over fjellet, fra Tverlandet i Visten til Marka i Vefsn kommune. Med bører på 30-35 kg gikk de til ei koie ved Fallfossen, noen ganger til Svartvasskogen ([http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Vevelstad_kommune Vevelstad]). Bærere fra Vefsn overtok frakten videre til Eiterådalen ([http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Forside:Vefsn_kommune Vefsn]).  I Kaptein Sjøberg  og andre motstandsfolk brukte denne ruta (25 km) i krigsårene 1942-1944, se artikkel fra Brønnøy guiden, "[http://bronn.no/lomsdal/index.php/enestaende-vernehistorie/visten-1942-1944 Det gjemte land]".  
På Oladalens venner sin hjemmeside nevnes flere som gjorde en innsats for våpentransporten på Helgeland. B  Andreas Solbakken, Asbjørn Rystad og Anton Telnes.  
[http://www.123hjemmeside.no/Oladalens-Venner/22287770 Oladalens venner sin hjemmeside] nevnes flere som gjorde en innsats for våpentransporten på Helgeland. B  Andreas Solbakken, Asbjørn Rystad og Anton Telnes.  


Andreas Solbakken var en motstandsmann som kom med i desember 1941. Han bidro med, etter å ha blitt spurt av naboen Johan Lynghaug , å bære våpen og utstyr over fjellene fra Storsteinvika i Visten til Vefsn. Det ble mange turer på 7 mil hver. Andres Solbakken var og handelsbetjent på Vefsn Bondehandel som var ett sentralt sted for videresending. Våpen og utstyr ble derfra pakket og sendt videre i kunstgjødsel- og formelsekker. Og det ble videresendt mange viktige beskjeder fra kaptein Sjøberg til motstandsfolk rundt i distriktet. I mars 1943 fikk Andreas Solbakken beskjed om at han skulle arresteres av tyskerne. Han måtte flykte og klarte å komme seg til England hvor han senere ble med i kompani Linge. Han kommer i mars 1944 tilbake til Norge og lånan som del av "Falcongruppen", sammens med mye våpen og utstyr. Tyskerne aksjonerte i Oladalen juni 1944. og han måtte flykte til Sverige. Derfra kom han tilbake høsten 1944, Fra januar 1945 hadde han som oppgave å utføre sabotasje mot nordlandsbanen i Ranadistriktet.   
Andreas Solbakken var en motstandsmann som kom med i desember 1941. Han bidro med, etter å ha blitt spurt av naboen Johan Lynghaug , å bære våpen og utstyr over fjellene fra Storsteinvika i Visten til Vefsn. Det ble mange turer på 7 mil hver. Andres Solbakken var og handelsbetjent på Vefsn Bondehandel som var ett sentralt sted for videresending. Våpen og utstyr ble derfra pakket og sendt videre i kunstgjødsel- og formelsekker. Og det ble videresendt mange viktige beskjeder fra kaptein Sjøberg til motstandsfolk rundt i distriktet. I mars 1943 fikk Andreas Solbakken beskjed om at han skulle arresteres av tyskerne. Han måtte flykte og klarte å komme seg til England hvor han senere ble med i [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Kompani_Linge kompani Linge]. Han kommer i mars 1944 tilbake til Norge og lånan som del av "Falcongruppen", sammens med mye våpen og utstyr. Tyskerne aksjonerte i Oladalen juni 1944. og han måtte flykte til Sverige. Derfra kom han tilbake høsten 1944, Fra januar 1945 hadde han som oppgave å utføre sabotasje mot [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Nordlandsbanen nordlandsbanen] i Ranadistriktet.   
   
Asbjørn Rystad var tillitsvalgt for innsamling og registrering av våpen og ammunisjon. I mars 1942 etter "Heron 1" bidro han med videre transport til "Langvassbua" i Sørvassdalen. Hytta fungerte som hovedkvarter for våpentransporten. Senere på våren 1942 ble rutene lagt om fra Austerdalen til [https://nn.wikipedia.org/wiki/Eiter%C3%A5dalen Eiterådalen] og videre til Visten. Han var med på to turer fra [https://nn.wikipedia.org/wiki/Eiter%C3%A5dalen Eiterådalen] til Visten, og var i oktober samme år med på å organisere transport og lagring av 42 kasser med bombekastergranater.     
Asbjørn Rystad var tillitsvalgt for innsamling og registrering av våpen og ammunisjon. I mars 1942 etter "Heron 1" bidro han med videre transport til "Langvassbua" i Sørvassdalen. Hytta fungerte som hovedkvarter for våpentransporten. Senere på våren 1942 ble rutene lagt om fra Austerdalen til Eiterådalen og videre til Visten. Han var med på to turer fra Eiterådalen til Visten, og var i oktober samme år med på å organisere transport og lagring av 42 kasser med bombekastergranater.     
Anton Telnes var telegrafist som 17. mars 1943 sammen med Ole Baarnes og Arthur Gundersen var sendt fra [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Shetland Shetland] med skuta "Bergholm". "[http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Leif_Andreas_Larsen_(1906%E2%80%931990) Shetlands-Larsen]" var skipper. Oppdraget var at de nå etter majavasstragedien skulle få en oversikt over Helgelands-området, og opprette nytt hovedkvarter på vestsiden av Holmfjellet i [https://nn.wikipedia.org/wiki/Eiter%C3%A5dalen Eiterådalen] (Vefsn). Nytt hovedkvarter ble der bestemt til å ligge Oladalen. Agentgruppe nr 5 som var "Falcon", etablerte seg der i januar og mars 1944 sammens med agentgruppe 4 som var "Heron Red". Tyskerne ville rulle opp den "illegale virksomheten". Hovedkvarteren i Oladalen ble oppdaget.  Motstandsgruppene måtte flykte etter flere skuddsvekslinger og de klarer å komme seg til Sverige. Sjøberg hadde før flykten satt fyr på hovedkvarteret for å hindre av tyskerne fikk tak i viktige papir og våpen.
Anton Telnes var telegrafist som 17. mars 1943 sammen med Ole Baarnes og Arthur Gundersen var sendt fra Shetland med skuta "Bergholm". "Shetlands-Larsen" var skipper. Oppdraget var at de nå etter majavasstragedien skulle få en oversikt over Helgelands-området, og opprette nytt hovedkvarter på vestsiden av Holmfjellet i Eiterådalen (Vefsn). Nytt hovedkvarter ble der bestemt til å ligge Oladalen. Agentgruppe nr 5 som var "Falcon", etablerte seg der i januar og mars 1944 sammens med agentgruppe 4 som var "Heron Red". Tyskerne ville rulle opp den "illegale virksomheten". Hovedkvarteren i Oladalen ble oppdaget.  Motstandsgruppene måtte flykte etter flere skuddsvekslinger og de klarer å komme seg til Sverige. Sjøberg hadde før flykten satt fyr på hovedkvarteret for å hindre av tyskerne fikk tak i viktige papir og våpen.  


=== Majavatn-affæren (Majavasstragedien) ===
=== Majavatn-affæren (Majavasstragedien) ===
65

redigeringer