Vattersott

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. jun. 2015 kl. 12:20 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Vattersott''' er en eldre betegnelse på ødem, det vil si væskeansamlinger i kroppen. Dette skyldes gjerne hjerte- eller nyresvikt, men kan også forårsakers av feilernæring e...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Vattersott er en eldre betegnelse på ødem, det vil si væskeansamlinger i kroppen. Dette skyldes gjerne hjerte- eller nyresvikt, men kan også forårsakers av feilernæring eller stoffskiftesjukdommer. I eldre kirkebøker er vattersott ofte oppgitt som dødsårsak, og en antar at det da gjerne er hjerte- eller nyresvikt det er snakk om.

Det fantes flere folkelige kurer mot vattersott. Noen av dem har nok vært effektive mot selve ødemet, ettersom de baserer seg på vanndrivende midler som finnes i urter, røtter og bark. Men det har vært snakk om symptombehandling, fordi en ikke forsto at det var en bakenforliggende årsak og dermed ikke behandla den egentlige sjukdommen. Et eksempel er spikolje, det vil si lavendelolje. Ormstein (bustein) ble også brukt som kur, og det er tvilsomt om det hadde noen virkning utover en eventuell placeboeffekt.

Som mange sjukdomstilstander hadde også vattersott flere lokale navn, som kvapott i Hallingdal, posesjuke i Setesdal og påsåkleinheitNordmøre. Trote, mold-trote og feigdars-trote ble brukt flere steder i landet som navn på tilstanden.