Vika (Oslofjordområdet): Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
m
ingen redigeringsforklaring
(korrigering)
mIngen redigeringsforklaring
(4 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|No-nb digibok 2014010838007 0141 1.jpg|Kart over Viken|Fra Østlid: Kråkstad bygdebok b.1, 1929}}'''Viken''', eller ''Vika'' er et historisk navn på området rundt [[Oslofjorden]]. Grensene for Viken er uklare. Muligens strakk området seg til [[Rygjarbit]], som trolig var ved dagens [[Risør]], eller det kan ha gått helt til [[Lindesnes]]. Det er også knyttet usikkerhet til hvilken grad danske interesser, og til og med dansk kongsmakt, var involvert i Vikens historie.  
{{thumb|No-nb digibok 2014010838007 0141 1.jpg|Kart over Viken|Fra Østlid: Kråkstad bygdebok b.1, 1929}}
'''[[Vika (Oslofjordområdet)|Vika]]''', eller ''Viken'' (dativ) er et historisk navn på området rundt [[Oslofjorden]]. Grensene for Vika er uklare. Muligens strakk området seg fra Gøta elv til [[Rygjarbit]], som trolig var ved dagens [[Risør]], eller det kan ha gått helt til [[Lindesnes]]. Det er også knyttet usikkerhet till i hvilken grad danske interesser, og til og med dansk kongsmakt, var involvert i Vikas historie.  


Viken ble etterhvert definert som tingkretsen for [[Borgertinget]], det vil si fylkene [[Vestfold (historisk fylke)|Vestfold]], [[Vingulmark]] og [[Ranafylke]]. Dette området gikk fra Rygjarbit til [[Gøta elv]]. Av kaupanger i området fant man [[Skien]], [[Tunsberg]], [[Oslo]], [[Borg]] og [[Konghelle]].  
Vika ble etterhvert definert som tingkretsen for [[Borgertinget]], det vil si fylkene [[Vestfold (historisk fylke)|Vestfold]], [[Vingulmark]] og [[Ranafylke]]. Dette området gikk fra Rygjarbit til [[Gøta elv]]. Av kaupanger i området fant man [[Skien]], [[Tunsberg]], [[Oslo]], [[Borg]] og [[Konghelle]].  


Det er en allminnelig teori om at en ''[[viking]]'' er en person fra Viken (Finn Hødnebø i ''Maal og Minne'' 1988).
Det er en alminnelig teori om at en ''[[viking]]'' er en person fra Vika (Finn Hødnebø i ''Maal og Minne'' 1988).


'''Viken i en snevrere betydning (fra ca 1500)'''
==Viken i en snevrere betydning (fra ca 1500)==
Viken lagdømme strakk seg fra [[Gøtaelv]] i sør til [[Svinesund]] og ble betjent av Viken lagmann / [[Viken lagstol]]. I svensk tid ble Viken som navn på rettsområde først avskaffet på 1990-tallet. Den nordlige halvdel av [[Båhuslen]] het Viken (skrevet Vigen) hele perioden fra ca 1500 til ca 1700. I den nordlige halvdel av Båhuslen var det henholdsvis et fogderi og et sorenskriveri [[Nordviken]] og [[Sønderviken]].
 
Viken lagdømme strakk seg fra [[Gøta elv]] i sør til [[Svinesund]] og ble betjent av Viken lagmann / [[Viken lagstol]]. I svensk tid ble Viken som navn på rettsområde først avskaffet på 1990-tallet. Den nordlige halvdel av [[Båhuslen]] het Viken (skrevet Vigen; den danske formen som samvarer med norsk dativform festa seg i denne perioden) hele perioden fra ca 1500 til ca 1700. I den nordlige halvdel av Båhuslen var det henholdsvis et fogderi og et sorenskriveri [[Nordviken]] og [[Sønderviken]].  


Folk fra Viken ble fra 1300-tallet kalt ''vikverja'', fra ca 1500 ''vikværing'' (''[[vigværing]]''). Dette folknavnet er gjengs skrivemåte på 1600- og 1700-tallet (inntil ca 1750) om folk fra den delen av Båhuslen som strekker seg fra Svinesund sør til [[Lysekil]]/[[Oddevall]], altså fra den delen som het Viken i senere tid.
Folk fra Viken ble fra 1300-tallet kalt ''vikverja'', fra ca 1500 ''vikværing'' (''[[vigværing]]''). Dette folknavnet er gjengs skrivemåte på 1600- og 1700-tallet (inntil ca 1750) om folk fra den delen av Båhuslen som strekker seg fra Svinesund sør til [[Lysekil]]/[[Oddevall]], altså fra den delen som het Viken i senere tid.


==Kilde==
==Kilde==
[http://no.wikipedia.org/wiki/Viken Viken] på no.wikipedia.org
*[http://no.wikipedia.org/wiki/Viken Viken] på no.wikipedia.org
*[https://snl.no/Viken Viken] i Store norske leksikon


[[Kategori:Østlandet]]
[[Kategori:Østlandet]]
[[Kategori:Oslofjorden]]
[[Kategori:Oslofjorden]]
Skribenter
1 853

redigeringer

Navigasjonsmeny