Voldsløkka

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. jan. 2024 kl. 13:59 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arklåven på Voldsløkka ble i 1945 flytta til Ekeberg, der den i 1963 brant ned. Den var den siste arklåven som sto da den tok fyr.
Foto: Anders Beer Wilse (1915)

Voldsløkka er ei tidligere byløkke i Oslo som senere har blitt friluftsområde med idrettsanlegg. Området ligger i bydelene Sagene og Nordre Aker, mellom Stavangergata og Biskop Heuchs vei. Tunet hadde adresse til Dannevigsveien 23.

Løkka ble forpakta til overrettprokurator N.E.R. Wold i 1780. Det var da kjent som Dambraaten av gården Bjølsen, men fikk nytt navn etter Wold. Han lot oppføre en arklåve, som sto der helt til 1945. Den ble da flytta til Ekeberg da Uelands gate skulle anlegges. I 1963 brant låven, og den var da siste gjenværende arklåve.

I 1911 og 1912 ble det reist nødbrakker på Voldsløkka, kjent som Arctander-brakkene. Dette ble gjort for å hjelpe hjemløse. Til tross for bolignøden ble det ikke oppført noe permanent på Voldsløkka. Det skyldes i stor grad at det var planer om å bruke området til en ringbane for jernbanen mellom Grefsen og Bestum. Planen for dette lurte i bakgrunnen helt fra 1890-åra, men ble aldri gjennomført. Dermed ble store deler av Voldsløkka liggende som et åpent område. En del av utvidelsen av Nordre gravlund ligger på Voldsløkkas eiendom.

I 1918 anla Christiania Monier & Cementvarefabrik et fabrikk på Voldsløkka. Bygningen er regulert til bevaring.

Voldsløkka skole er under bygging fra 2020 og skal stå ferdig som ungdomsskole i 2023. Den bevarte Monierfabrikken er en del av skoleanlegget.

Voldsløkkas idrettsplass er et stort treningsfelt med flere fotballbaner. Matchbanen har plass til 4000 tilskuere, og var en periode hjemmebane for Skeid. Det er også anlegg for andre idretter.

Voldsløkka borettslag ligger rett sør for løkka.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.944507° N 10.755152° Ø