Waisenhuset (Trondheim): Forskjell mellom sideversjoner

Linje 4: Linje 4:
== Forløpere ==
== Forløpere ==
=== Barnehuset fra 1637 ===
=== Barnehuset fra 1637 ===
Barnehuset, også kalt ''Blådegnhuset'', var stiftelse fra 1637 for understøttelse av unge gutter og ble opprettet på grunnlag av at det var så mange barn som hadde blitt foreldreløse etter [[Pestepidemier#Pesten_i_Trondheim_1629|pesten i Trondheim i 1629]]. I et antatt folketall på rundt 2500, døde det i [[Vår Frue kirke (Trondheim)|Vår Frues]] sogn 595 mennesker, og i [[Nidarosdomen|Domkirkens]] sogn 383, tilsammen 978 døde. Både den danske [[lensherre]] [[Oluf Parsberg]] til [[Trondheims len]] og [[Ytterøya kobberverk]] bidro økonomisk. Barne fikk undervisning hos [[Katedralskolen i Trondheim|Katedralskolen]]. Kallenavnet hadde sin bakgrunn i at guttene gikk i grå vadmelsuniformer med blå oppslag og blå luer. Vadmelstoffet fikk hjemmet av Katedralskolen som fikk landskyld betalt i vadmel. Guttene hadde rett til en gang i uken til å gå rundt i byen og synge inn almisser.
''Barnehuset'', også kalt ''Blådegnhuset'', var stiftelse fra 1637 for understøttelse av unge gutter og ble opprettet på grunnlag av at det var så mange barn som hadde blitt foreldreløse etter [[Pestepidemier#Pesten_i_Trondheim_1629|pesten i Trondheim i 1629]]. I et antatt folketall på rundt 2500, døde det i [[Vår Frue kirke (Trondheim)|Vår Frues]] sogn 595 mennesker, og i [[Nidarosdomen|Domkirkens]] sogn 383, tilsammen 978 døde. Både den danske [[lensherre]] [[Oluf Parsberg]] til [[Trondheims len]] og [[Ytterøya kobberverk]] bidro økonomisk. Barne fikk undervisning hos [[Katedralskolen i Trondheim|Katedralskolen]]. Kallenavnet hadde sin bakgrunn i at guttene gikk i grå vadmelsuniformer med blå oppslag og blå luer. Vadmelstoffet fikk hjemmet av Katedralskolen som fikk landskyld betalt i vadmel. Guttene hadde rett til en gang i uken til å gå rundt i byen og synge inn almisser.


=== Blåskolen fra 1719 ===
=== Blåskolen fra 1719 ===
Blåskolen var et barnehjem for jenter og gutter som ble opprettet 1719 som erstatning for barneavdelingen på Verkshuset. Barnehjemmet lå på samme tomt hvor Waisenhuset står idag. Bakgrunnen for at barnehjemmet ble opprettet, var at mange barn hadde blitt foreldreløse etter [[Store nordiske krig]] da svenske styrker invaderte Trøndelag med Trondheim som mål i august 1718. Blåskolen var et av  flere tiltak som ble opprettet etter krigen for å avhjelpe nøden. Navnet hadde sin bakgrunn i at barna gikk med blå drakter med svarte oppbrett, og de svenske militære fargene skulle minne om [[Carl Gustaf Armfeldt]] og [[Karolinernes dødsmarsj]] over [[Tydalsfjellene]] i januar 1719 tilbake til Sverige.
''Blåskolen'' var et barnehjem for jenter og gutter som ble opprettet 1719 som erstatning for barneavdelingen på Verkshuset. Barnehjemmet lå på samme tomt hvor Waisenhuset står idag. Bakgrunnen for at barnehjemmet ble opprettet, var at mange barn hadde blitt foreldreløse etter [[Store nordiske krig]] da svenske styrker invaderte Trøndelag med Trondheim som mål i august 1718. Blåskolen var et av  flere tiltak som ble opprettet etter krigen for å avhjelpe nøden. Navnet hadde sin bakgrunn i at barna gikk med blå drakter med svarte oppbrett, og de svenske militære fargene skulle minne om [[Carl Gustaf Armfeldt]] og [[Karolinernes dødsmarsj]] over [[Tydalsfjellene]] i januar 1719 tilbake til Sverige.


== Bygningen ==  
== Bygningen ==  
Skribenter
95 115

redigeringer