Ås (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Claude Monets maleri av de røde bygningene på Bjørnegård hvor han bodde i pensjon hos Jenny Bjørnson vinteren 1895.

Ås er et strøk i vestre Bærum under Tanumåsen. I sør er Tanumveien en naturlig grense opp til og med gården Reverud sør for Tanumåsen. Mot øst grenser området til Slependveien og i nordøst til Sandvikselva. Mot nord er Emma Hjorth-høyden grense.

Mot nordøst i en lomme mot Sandvikselva ligger Bjørnegård, tidligere en stor kalkgård. På slutten av 1800-tallet var den herskapelige bygningen et velrenommert pensjonat under ledelse av Jenny Bjørnson, gift med teatersjef Bjørn Bjørnson. I 1895 kom den berømte franske maleren Claude Monet til Bjørnegård og Norge for å male «den norske vinteren». I dag er Bjørnegård i Bærum kommunes eie. Her holder Bærum psykososiale senter til.

Nabogården er den tidligere storgården Østre Jong. I dag står både driftsbygning og hovedhus til nedfalls. Straks sør for Østre Jong ligger Vestre Jong. I 1990-årene ble den sørlige delen av jordveien mot Nedre Åsvei regulert til idrettsformål. Nedre Åsvei tar av fra nedre del av Tanumveien. Ved Nedre Åsvei ligger Bjørnegård ungdomsskole med Combihallen, en flerbrukshall for innendørsidretter. Her finnes også Idrettslaget Jardars klubbhus. Området fra Combihallen til Jongsalleen er under regulering. Her vil det bli flere fotballbaner.

Området ved den tidligere Nedre Ås gård er meget kalkrikt. Her har det vært produsert kalk fra 1603 frem til slutten av 1800-tallet. Det er funnet rester etter flere kalkovner i området. I 1918 ble Nedre Ås gård solgt til Bærum kommune og utparsellert til boliger. Ved tomtedeling er gården i dag et sammenhengende villaområde. Øvre Ås gård har fortsatt jordveien inntakt. Et mindre skogsområde mot Tanumveien er utparsellert til boliger. Tanumveien tar av fra Slependveien. I dag går den første strekning av veien i den tidligere kalksjakten til Slependen Kalkfabrikk A/S. Den opprinnelige Tanumveien går parallelt med den nye og har betegnelsen Gamle Tanumvei. Ved Tanumveien ligger Tanum og Jong eldresenter. Gården Reverud var i sin tid fjerdedel av gården Billingstad i Asker, men ble under den annen verdenskrig overført til Bærum – angivelig på grunn av lang skolevei for barna på Reverud som skulle gå på Holmen skole mens Tanum skole lå betydelig nærmere.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Ås (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.