Åsen under Søndre Haug (Nakkerud)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Åsen under Søndre Haug
Lw Åsen under Søndre Haug (Nakkerud) 2024.png
Åsen. Husene lå på vestsida av den gamle veien fra Nikkelverket mot Væleren, litt ovenfor Øvre Tjernsli. Det er tydelige spor etter der huset har stått, men området er preget av at skogen nylig er ryddet. Fotografi fra 2024.
Sted: Nakkerud
Fylke: Buskerud
Kommune: Ringerike
Åsen. Utsnitt fra norgeskart.no
Utsnitt av kart fra 1869 der Åsen er inntegnet. Plasseringen på kartet ser ikke ut til å svare overens med der det er rester etter hus. En annen plass Aasen på andre sida av Tjernslitjernet er overstrøket [1]
Utsnitt av et kart som Thorleif Bjørnsen i Krypinn brukte til å merke av gamle plasser i området. Øst for Tjernsli-tjernet er det tegnet inn noe på en plass som svarer til plasseringen av Åsen på kart fra 1846 og 1860.

Åsen under Søndre Haug, Nakkerud i Ringerike kommune, er en tidligere husmannsplass. Husene er borte, men det er mulig å se rester etter plassen. Et tydelig kjellerhull ligger nokså nært den gamle veien fra Nikkelverket til Væleren. Det har nok vært uthus her også, ifølge folketellinga for 1865 hadde de ei ku på plassen.

Åsen er ikke nevnt i andre folketellinger enn den fra 1865. Da bodde Hans Olsen og kona Olea Andersdatter her. De giftet seg i 1822 og er etter det nevnt som «Haugseie». Om dette betyr at de flyttet inn i Åsen som nygifte eller bodde på andre plasser under Haug, vites ikke. Hans og Olea fikk 6 barn vi vet om, men det ser ut til at bare Randi Karine f. 1834, vokste opp. Hun er seinere å finne i Raubakken ved Nikkelverket, ikke så langt unna Åsen.

Grunnen der Åsen lå, hører til Søndre Haug (gnr. 258, bnr. 2).

Var det to plasser som ble kalt Åsen?

På et kart over området fra 1846 [2] er det merket av en plass kalt Aasen på østsida av Tjernsli-tjernet. Det samme på et kart fra 1860[3]. På et kart fra 1869 er denne Åsen-plassen opprinnelig tegnet inn, men seinere overstrøket. Som om plassen hadde blitt nedlagt.

Thorleif Bjørnsen (1911-1986), som bodde i Krypinn ikke så langt unna, tegnet inn på et kart hvor flere av de gamle plassene i området hadde ligget. Øst for Tjernsli-tjernet har han markert at det har ligget en plass, uten at den er navngitt på kartet. I tidsskriftet «Gamle minner» for 2012, utgitt av TyriStranden Historielag, er blant annet Nedre Tjernsli og folkene som bodde der omtalt.[4] I den artikkelen er plassen omtalt som «en påbegynt rydning med grunnmur».

I kirkebøkene er Kari Kjernslie omtalt en rekke ganger som jordmor på 1830- og 1840-tallet. Noen ganger er hun også nevnt som Kari Olsdatter Tjernsli og også Kari Olsdatter Aasen. Muligens var hun enke etter Lars Nilsen (d. 1816). De hadde tidligere bodd i bl.a. Svenskerud. Da Kari døde i 1859 bodde hun hos sønnen Nils i Krypinn. At hun er omtalt både som «Åsen» og «Tjernsli» åpner for muligheten for at hun kan ha bodd i plassen på østsida av Tjernsli-tjernet.

Se også

Referanser

  1. Kart 19B 1 fra 1869. Kartverkets historiske kart.
  2. Kart fra 1846. Kartverkets historiske kart.
  3. Kart fra 1860. Kartverkets historiske kart.
  4. Evald Jon Strøm: «Tjernsli & Bergheim» i heftet Gamle minner 2012, s. 31 ff. Utgitt av TyriStranden historielag.

Eksterne lenker

  • Åsen i folketellingen 1865.

Koordinater: 60.074281° N 10.050469° Ø