Østerdal Billag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Østerdal Billag var i drift fra 1. januar 1973. Selskapet ble til etter fusjon mellom 23 innehavere av konsesjon for rutebiltrafikk i Østerdalen. Det var selskaper lokalisert fra Os kommune i nord, til Koppang i Stor-Elvdal kommune i sør. De eldste rutene i det nye billaget hadde historie tilbake 1909, dvs. andre året med rutebiltrafikk i Norge. Østerdal Billag fikk hovedkontor i Alvdal. Selskapet drev personruter, skoleruter og forskjellig slags godstrafikk i et vidstrakt ruteområde.

Turbusskjøring fra de tidligere selskapene ble videreført, og fra 1977 ble denne virksomheten markedsført under navnet FERIEBUSSEN. Feriebussen ble et av de mest kjente merkenavnene i norsk bussturisme og reiseliv. Det ble arrangert bussreiser i inn- og utland. I høysesongen var 100-120 personer knyttet til FERIEBUSSEN.

På siste del av 1990-tallet skjedde det store endringer i selskapet. Først ble Norbuss hovedaksjonær, deretter Gauldal Billag fra 2000. Hovedkontoret ble flyttet til Tynset og FERIEBUSSEN ble skilt ut som eget selskap i 1999, men det forsvant etter kort tid. 1. januar 2011 gikk selskapet over i historien. Persontrafikken i Gauldal Billag og Østerdal Billag ble da fusjonert til Gauldal-Østerdal Buss. Samtidig ble det opprettet egne selskaper for godstrafikk og verksteddrift.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Sveinung Berild.

Eksterne lenker