Østtveiten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Østtveiten eller Øvsttveiten er det øverste bruket på Seljordshei. Landkommisjonen fra 1661 nevner at gården ligger høyt til fjells uten herligdommer. I matrikkelen fra 1723 går det fram at det hører noe sagtømmer til gården. Et sagn forteller at det skulle være tre gårder der Østtveien ligger; Dipledalen, Godlid og Øvsttveiten. Det skal være mulig å finne tufter etter disse boplassene.

Østtveiten er en sjølvbergingsgård der samme slekten har bodd i mer enn 300 år. Plassen Golid ligger under denne gården. Den siste som bodde der var Lavrants Østtveiten. Han var en vesentlig kulturformidler og tradisjonsbærer på Heii.

Gården ligger ved den gamle ferdselsåren til Vest-Telemark. Det er idag 15 byggninger på gården. her er 2høgda innhus,fjos,vårfjos,låve,vedbu,veslebur fra Golid,loft år 1705,stall,rester etter bryggerhus,badstoge,smie,kvenn,jakt og sankebuer,garasje og stampe for lin og vadmel. Stampa har et stort vannhjul som også driver en taksponhøvel. Det er også ett kraftuttak for mulig å drive treskeverk og dreiebenk. Stampehuset ble restaurert på 1990 tallet. Fam. Helge Bekkevold kjøpte gården Øvsttveiten Gnr.27 Bnr.1 i Seljord Komune 20.des.2004 av Olav Gravalid`s datter Birgit Namløs Kastet. Hun arvet gardrn etter sin far i 1999.

Kilder

  • Flatin, Tov: Seljord II. Seljord kommune, 1945.

Eksterne lenker